szerző:
MTI

Nem a Quantum XXL a hibás abban, hogy mintegy ötezer magyar ügyfél összesen 1,7 milliárd forint veszteséget szenvedett el online devizakereskedésen - állította Kiss Attila, a cég jogi képviselője pénteken. A PSZÁF most tekinti át, hogy szükséges-e jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával felügyeleti eljárást indítania.

A Tadawul FX nevű, ciprusi forex és árutőzsdei brókercég pénzügyi, befektetési szolgáltatásokat, így devizakereskedelmet kínált magyar ügyfelek számára határon átnyúló szolgáltatás keretében.

A hongkongi bejegyzésű Quantum XXL Ltd. pedig a cég jogi képviselője szerint jutalék ellenében ügyfeleket közvetített a Tadawul számára, és biztosította a hozzáférést ahhoz a szoftverhez, amely szükséges volt a kereskedéshez. A szoftver feladata volt, hogy figyelje a pénzpiaci mozgásokat, és biztosítsa a használata által garantált 60, illetve 70 százalékos tőkevédelmet. 

Az ügyfeleket - a Quantum korábbi közleménye szerint - 8 millió dolláros, azaz 1,7 milliárd forintos - kár érte, egyedileg jóval nagyobb, mint amennyinek a garantált tőkevédelem mellett be lehetett volna következnie. A jogi képviselő közölte: a cég szerint a Tadawul hibázott, s visszautasítják, hogy a Quantum csalást követett volna el vagy piramisjátékot űzött volna. 

A veszteséget a Quantum XXL álláspontja szerint az okozta, hogy a Tadawul FX március végén, április elején arra hivatkozva, hogy áttér egy másik elszámolási rendszerre, a Quantum határozott tiltakozása ellenére önhatalmúlag lezárta a nyitott pozíciókat, amiről nem értesítette az ügyfeleket - mondta az ügyvéd. Hozzátette: veszteség akkor keletkezik, ha a nyitott pozíciót kedvezőtlen árfolyamon zárják le. 

Arra a felvetésre, hogy a Quantum azzal követhetett el csalást, hogy az ügyfelek nagyobb veszteséget szenvedtek el, mint amekkora a szoftver használatával megengedhető lett volna, azt mondta, hogy a szoftver biztosította ezt a lehetőséget, a korábbi statisztikák alapján a programok hozták az elvárt nyereséget.

Az ügyfelek a jogi képviselő szerint a Tadawullal voltak szerződéses kapcsolatban. A Quantumnak az ügyfelek letétbe helyezett pénzéhez nem volt hozzáférése, az ügyfeleknek sem jogi, sem pénzügyi tanácsot nem adott, nem végzett engedélyköteles tevékenységet. A kereskedést ténylegesen a Tadawul folytatta, az ő számlájára folyt be a pénz, a számlaegyenlegről is ő értesítette az ügyfeleket a napi zárás végén - jelentette ki az ügyvéd.

A Quantum a zárás után több levelet is küldött az ügyfeleknek, hogy elmagyarázza az okokat - mondta Kiss Attila, aki szerint a cég már egy-két héttel korábban tudott az átállásról, az ügyfelek értesítése azonban jogilag nem a Quantum érdekkörébe tartozott. A Quantum felmondta a Tadawullal kötött szerződést, és polgári valamint büntetőjogi eszközöket is igénybe kíván venni, keresetlevelet azonban még nem adott be. A cég együttműködik a hatósággal, mindent megtesz, hogy az ügyfelek pénze megtérüljön - mondta Kiss Attila. 

A jogi képviselő a sajtóban megjelent információkra reagálva közölte: a Quantum XXL hongkongi bejegyzésű, de nem offshore cég, és egy - nem magyar - tulajdonosa van, de kilétét nem árulta el. A Tadawul Magyarországon határon átnyúló szolgáltatói regisztrációval rendelkezik, a PSZÁF nyilvántartása szerint felügyeleti engedélyét a ciprusi felügyelet adta ki, az gyakorolja felette a felügyeleti jogokat. A cég budapesti értékesítője a ciprusi központhoz irányította az MTI-t, mondván, neki nincs joga nyilatkozni. 

Binder István, a PSZÁF szóvivője azt mondta, a felügyelet most tekinti át, hogy szükséges-e jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával felügyeleti eljárást indítania. A felügyelet tavaly novemberben felhívta a figyelmet arra: a magas tőkeáttételes ügyletkötésekből eredő kockázatok miatt a befektetők kizárólag felügyeleti engedéllyel rendelkező szolgáltatókat vegyenek igénybe. Figyelmeztetett többek között arra is, hogy csak megfelelő ismerettel, tapasztalattal rendelkező befektetők kössenek magas tőkeáttételű ügyleteket, s ne alkalmazzanak ügyletet generáló szoftvereket.

A felügyelet tavaly felmérést végzett a szabályozott piacon kívül kötött magas tőkeáttételes ügyletekről. E szerint 2011 első hét hónapjában a lakossági ügyfelek a magas tőkeáttételes ügyleteken (FX és CFD) összességében 19,4 milliárd forint bruttó nyereséget és 22,7 milliárd forint bruttó veszteséget realizáltak, így a nettó eredmény a lezárt pozíciókon 3,3 milliárd forint veszteség volt a vizsgált körben. 

A lakossági ügyfelek túlnyomó része (77 százaléka) veszteséget realizált az FX forward és CFD ügyleteken. A vizsgált napon fennálló nyitott pozíciók összesített, nem realizált nyeresége a lakossági ügyfeleknél 1,2 milliárd forint, míg a pozíciók nem realizált vesztesége 4,2 milliárd forint volt.

A nyitott pozíciók nagy része, hasonlóan a lezárt pozíciókhoz veszteséget mutatott. Egy nyitott pozíció átlagos eredménye 744 ezer forint veszteség volt. A veszteséges nyitott pozíciók 50 százalékánál a kimutatott veszteség meghaladta a 340 ezer forintot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Törölhetik a nevelőszülői képzést új Országos Képzési Jegyzékből

Törölhetik a nevelőszülői képzést új Országos Képzési Jegyzékből

Titkosított telefonszámot is fel tudott hívni egy Fidesznek segítő aktivista

Titkosított telefonszámot is fel tudott hívni egy Fidesznek segítő aktivista

Agyvakaró hangok, füst és stroboszkóp – ennyire őrült volt Budapest a 90-es években

Agyvakaró hangok, füst és stroboszkóp – ennyire őrült volt Budapest a 90-es években

„Az én kis női nyavalygásaim”

„Az én kis női nyavalygásaim”

Patthelyzet az izraeli választás után, Netanjahu politikai jövője forog kockán

Patthelyzet az izraeli választás után, Netanjahu politikai jövője forog kockán

Már a románok és a lettek is jobban élnek a magyaroknál

Már a románok és a lettek is jobban élnek a magyaroknál