szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy szigetvári háziorvos volt asszisztense betegek adatait adta ki nyugtatófüggő barátnőjének, hogy a más nevére kiállított receptekkel nyugtatót válthasson ki szigetvári patikákban. Bűnszövetségben elkövetett vesztegetés miatt kell felelniük a Szigetvári Járási Bíróságon – írja a bama.hu.

Mindkét nő büntetlen előéletű, az egyik nyugdíj előtt áll, a másik nyugdíjaskorú. Győrből ismerték egymást korábban.

Az elsőrendű vádlottat pszichiátrián is kezelték, és nyugtatófüggő lett, de neki nem írhattak fel annyi gyógyszert, amennyit ő szeretett volna. Emiatt kérte el más betegek adatait, illetve kapott más nevére szóló recepteket az egykori háziorvosi asszisztenstől.

Az asszisztens 2011. január 1-je és 2013. december 30-a között adta ki a körzetbe tartozó betegek személyes adatait, így nevüket, születési idejüket, lakcímüket, társadalombiztosító azonosító jelüket, illetve állított ki ezek felhasználásával nyugtatóra szóló recepteket.

Összesen 211 beteg adatait használták fel, hogy gyógyszert szerezzenek – olvasható a cikkben. Szigetvár négy patikájában vásárolt a gyógyszerfüggő nő rendszeresen sok nyugtatót.

A hamis receptek után az egészségbiztosítási támogatásra való jogosultságot valamiért egyszer sem érvényesítette. Sőt, a kezdeti önzetlen barátnői segítséget előbb kisebb értékű, saját készítésű ajándékokkal hálálta meg, majd pénzt is fizetett a vényekért az asszisztensnek: 2011 májusa és 2013 decembere között 47 alkalommal, összesen 360 ezer forinttal köszönte meg a közreműködését.

A körzetben dolgozó két háziorvos és a betegek nem tudtak az adatok felhasználásáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!