szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A változó társadalmi-politikai körülményekre innovatív megoldásokkal reagáló projekteket támogató SozialMarie tegnap a tizedik alkalommal díjazta a legjobb szociális innovációkat. Három magyar projekt is célba ért.

A SozialMarie  célja, hogy közkinccsé tegyen innovatív szociális ötleteket és megvalósult projekteket, és elősegítse az újító kezdeményezések közötti kapcsolatok építését. A kitüntetett projektek az új ötletek átvételére vagy folytatására inspirálhatnak másokat. A 2014-es kiírásra érkező pályázatok közül a szervezet februárban a 35 legjobb jelöltet ismertette (18 osztrák, 8 magyar, 5 cseh, 2 szlovén, 1 horvát és 1 szlovák) - közülük 15-en díjazottként távozhattak a a május 1-i díjátadóról.

A TASZ harmadszor is elnyerte a szociális innovációért járó díjat, de a Jarokelo.hu és a Tollfosztás is a nyertesek között volt. (A SozialMarie Facebook oldala itt érhető el) 

A három fődíj mindegyikét az idén osztrák pályázat nyerte (míg tavaly az első díjat a toldi biobrikett-program vitte el, a második helyezett cseh, a harmadik díjas pedig horvát pályázat lett). A 15.000 euróval járó fődíjat egy olyan kezdeményezés kapta, amely a vizsgálati fogságba került fiatalkorúaknak nyújt segítséget. A kezdeményezésnek köszönhetően rövid időn belül a harmadával csökkent a vizsgálati fogságban lévők száma.
A második, 10.000 eurós elismerést az építészet és textilművészet találkozására épült kezdeményezés kapta, mellyel a 6-15 éves iskolások újfajta tereket teremthetnek meg a maguk számára. Az 5000 eurós, harmadik helyre a „bécsi szomszédnők” (Nachbarinnen in Wien) kerültek, akik új programot vezettek be a friss bevándorlók megsegítésére.

A tizenkét, 1000 euró pénzjutalommal járó díj egyikét a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) és A Város Mindenkié csoport együttműködése nyerte. Az Összefogás a hajléktalanság kriminalizációja ellen a hajléktalanokat érő hatósági zaklatás és az őket büntető szabályok ellen jött létre. A zsűri értékelése szerint „a Társaság a Szabadságjogokért médiaismertségének köszönhetően A Város Mindenkié többségében hajléktalan tagjainak akciói hatékonyabban jelennek meg a nyilvánosság előtt. A megtapasztalt igazságtalanság nem marad pusztán személyes szégyen, hanem „összegyűlik” és peres úton hasznosul. A diszkrimináció elleni egyéni pereket könnyebb a médiának követnie és így politikai, azaz kollektív hatást elérni.” A TASZ 2012-ben a Fogyatékosügyi programmal, 2007-ben pedig a Médiamonitor programmal nyert már SozialMarie díjakat.

A Jarokelo.hu oldal a városlakók bejelentései alapján járul hozzá a város fejlődéséhez és a tapasztalt problémák megoldásához. A zsűri értékelte, hogy a projekt kihasználja a közösségi média kínálta új kommunikációs lehetőségeket a városlakók és az önkormányzatok között. „Az egyik bejelenti a környék feltűnést/nemtetszést keltő állapotváltozásait, megoldási javaslattal vagy éppen anélkül – a másik pedig megtalálja a módját az észlelt helyzet jobbításának. … A civil társadalom felelősségteljes tevékenységét kihasználja a helyi adminisztráció.”

A Tollfosztás a Független Színház 2009 óta folyamatosan alakuló, fejlődő kezdeményezése, amely egyszerre célozza kortárs cigány dráma létrehozását, cigány színészek képzését, és a cigánysággal kapcsolatos témák köztudatba emelését, sztereotípiák nélkül. A projekt eredményességét számos nemzetközi bemutató, film, és a színdarabban szereplő több színész professzionális képzése is jelzi. A Tollfosztás a zsűri szerint „megtöbbszörözi a szociális innovációt: a résztvevők (szakmailag) felemelkednek, a kulturális szcénát ösztönzi a tartalom és a forma, az iskolák nyitnak egy diskurzus felé, amelyet elhanyagolt a társadalom.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Index-rovatvezető: Nem ismerek olyan újságírót, aki maradna

Index-rovatvezető: Nem ismerek olyan újságírót, aki maradna

Mennyire nagy baj, ha valaki csal az egészséges étkezéssel?

Mennyire nagy baj, ha valaki csal az egészséges étkezéssel?

A bérharc eldőlt, de a Postát így is szorongatja a pénzhiány, no meg a digitalizáció

A bérharc eldőlt, de a Postát így is szorongatja a pénzhiány, no meg a digitalizáció