szerző:
hvg.hu

A változó társadalmi-politikai körülményekre innovatív megoldásokkal reagáló projekteket támogató SozialMarie tegnap a tizedik alkalommal díjazta a legjobb szociális innovációkat. Három magyar projekt is célba ért.

A SozialMarie  célja, hogy közkinccsé tegyen innovatív szociális ötleteket és megvalósult projekteket, és elősegítse az újító kezdeményezések közötti kapcsolatok építését. A kitüntetett projektek az új ötletek átvételére vagy folytatására inspirálhatnak másokat. A 2014-es kiírásra érkező pályázatok közül a szervezet februárban a 35 legjobb jelöltet ismertette (18 osztrák, 8 magyar, 5 cseh, 2 szlovén, 1 horvát és 1 szlovák) - közülük 15-en díjazottként távozhattak a a május 1-i díjátadóról.

A TASZ harmadszor is elnyerte a szociális innovációért járó díjat, de a Jarokelo.hu és a Tollfosztás is a nyertesek között volt. (A SozialMarie Facebook oldala itt érhető el) 

A három fődíj mindegyikét az idén osztrák pályázat nyerte (míg tavaly az első díjat a toldi biobrikett-program vitte el, a második helyezett cseh, a harmadik díjas pedig horvát pályázat lett). A 15.000 euróval járó fődíjat egy olyan kezdeményezés kapta, amely a vizsgálati fogságba került fiatalkorúaknak nyújt segítséget. A kezdeményezésnek köszönhetően rövid időn belül a harmadával csökkent a vizsgálati fogságban lévők száma.
A második, 10.000 eurós elismerést az építészet és textilművészet találkozására épült kezdeményezés kapta, mellyel a 6-15 éves iskolások újfajta tereket teremthetnek meg a maguk számára. Az 5000 eurós, harmadik helyre a „bécsi szomszédnők” (Nachbarinnen in Wien) kerültek, akik új programot vezettek be a friss bevándorlók megsegítésére.

A tizenkét, 1000 euró pénzjutalommal járó díj egyikét a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) és A Város Mindenkié csoport együttműködése nyerte. Az Összefogás a hajléktalanság kriminalizációja ellen a hajléktalanokat érő hatósági zaklatás és az őket büntető szabályok ellen jött létre. A zsűri értékelése szerint „a Társaság a Szabadságjogokért médiaismertségének köszönhetően A Város Mindenkié többségében hajléktalan tagjainak akciói hatékonyabban jelennek meg a nyilvánosság előtt. A megtapasztalt igazságtalanság nem marad pusztán személyes szégyen, hanem „összegyűlik” és peres úton hasznosul. A diszkrimináció elleni egyéni pereket könnyebb a médiának követnie és így politikai, azaz kollektív hatást elérni.” A TASZ 2012-ben a Fogyatékosügyi programmal, 2007-ben pedig a Médiamonitor programmal nyert már SozialMarie díjakat.

A Jarokelo.hu oldal a városlakók bejelentései alapján járul hozzá a város fejlődéséhez és a tapasztalt problémák megoldásához. A zsűri értékelte, hogy a projekt kihasználja a közösségi média kínálta új kommunikációs lehetőségeket a városlakók és az önkormányzatok között. „Az egyik bejelenti a környék feltűnést/nemtetszést keltő állapotváltozásait, megoldási javaslattal vagy éppen anélkül – a másik pedig megtalálja a módját az észlelt helyzet jobbításának. … A civil társadalom felelősségteljes tevékenységét kihasználja a helyi adminisztráció.”

A Tollfosztás a Független Színház 2009 óta folyamatosan alakuló, fejlődő kezdeményezése, amely egyszerre célozza kortárs cigány dráma létrehozását, cigány színészek képzését, és a cigánysággal kapcsolatos témák köztudatba emelését, sztereotípiák nélkül. A projekt eredményességét számos nemzetközi bemutató, film, és a színdarabban szereplő több színész professzionális képzése is jelzi. A Tollfosztás a zsűri szerint „megtöbbszörözi a szociális innovációt: a résztvevők (szakmailag) felemelkednek, a kulturális szcénát ösztönzi a tartalom és a forma, az iskolák nyitnak egy diskurzus felé, amelyet elhanyagolt a társadalom.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bencés szerzetesek rockzenei válogatással várják a karácsonyt

Bencés szerzetesek rockzenei válogatással várják a karácsonyt

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Még a fideszesek kétharmada is elítéli a „rabszolgatörvényt”

Még a fideszesek kétharmada is elítéli a „rabszolgatörvényt”

"Minimum ezt érdemli Orbán Viktor" – utcára megy a PM a szavazás után – videó

"Minimum ezt érdemli Orbán Viktor" – utcára megy a PM a szavazás után – videó

Őrült gyorsulás: ilyen reakciókat vált ki a 2 másodperc alatti Tesla-katapultálás – videó

Őrült gyorsulás: ilyen reakciókat vált ki a 2 másodperc alatti Tesla-katapultálás – videó

Az EP megszavazta a munkavállalók védelmét, a Fidesz nemmel voksolt

Az EP megszavazta a munkavállalók védelmét, a Fidesz nemmel voksolt