A szerbiai rendőrség csütörtök éjjel tűzharcban agyonlőtte a Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök meggyilkolásával vádolt zimonyi klán két vezetőjét, Dusan Szpaszojevicset, alvilági nevén Siptart és Milan Lukovicsot, alias Kumot. Szintén pénteken jelentette be Dusan Mihajlovic szerb belügyminiszter, hogy a rendőrség elfogta Ivan Sztambolics volt szerb elnök gyilkosait, és megtalálták a 2000. augusztus 25-én eltűnt politikus holttestét.

Siptart és Kumot - illetve az egyelőre még szökésben lévő Milorad Lukovics "Legiját" - a szerb hatóságok a zimonyi klán első számú vezetőiként tartották számon. A szerb belügyminisztérium közleménye szerint a két bűnözőre a Belgrádtól mintegy 25 kilométerre délre fekvő Barajevo településen talált rá a rendőrség. A kommandósok megkísérelték letartóztatni őket, ám ellenállást tanúsítottak, géppisztolyból nyitottak tüzet a rendőrökre, s kézigránát is volt náluk. A tűzpárbajban mindketten életüket vesztették, a belügyi egységeknek nem voltak veszteségei. A belügyminisztérium közleményében további részleteket nem árult el az akcióról.
Zoran Gyingyics szerb miniszterelnököt március 12-én lőtték le a belgrádi kormánypalota előtt. A kormány még aznap a zimonyi bűnbandát tette felelőssé a gyilkosságért. A hatóságok éppen a merényletet követő napokban készültek leszámolni a bűncsoporttal. A gyilkosság napján a köztársasági elnök rendkívüli állapotot hirdetett, a hatóságok pedig hajtóvadászatot indítottak a Balkán legerősebb alvilági csoportjaként ismert klán ellen.
A rendőrség hétfőn fogta el Gyingyics feltételezett gyilkosát, Zvezdan Jovanovicsot, aki a belügyminisztérium elitegységének, az úgynevezett vörössapkás osztagnak volt a parancsnokhelyettese, s a rendőrség szerint a zimonyiak megrendelésére gyilkolta meg a miniszterelnököt. Siptar és Kum - mindketten 34 évesek - ellen eddig külön-külön közel harminc feljelentés érkezett a bírósághoz, de Siptar csak rövid ideig volt börtönben, Kumot pedig egyszer sem ítélték el. A zimonyi klánvezetők fényűző életet éltek, a francia hatóságok adatai szerint 2001 májusában párizsi üdülésük során a bűnbanda négy vezetője tivornyáin naponta ötvenezer dollárnál több pénzt költött el. Siptar és Kum tulajdonában volt egy hatalmas palotakomplexum Zimony félreeső negyedében. Tíz napig tartott, míg az építésügyi hatóságok nagy teljesítményű munkagépekkel és dinamittal lebontották az erődítményszerű, csupa üveg és vasbeton palotát és a ráépült bevásárlóközpontot.
Szintén pénteken jelentette be Dusan Mihajlovic szerb belügyminiszter, hogy a rendőrség elfogta Ivan Sztambolics volt szerb elnök gyilkosait, és megtalálták a 2000. augusztus 25-én eltűnt politikus holttestét. Mihajlovics szerint Sztambolicsot a belügyi elitalakulat (JSO), az úgynevezett vörössapkás osztag négy tagja fogta el a belgrádi Kosutnjak parkban, majd a szerémségi Fruska Gora hegységben meggyilkolták, és holttestét elásták. A belügyminiszter szerint Sztambolicsot azért gyilkolták meg, mert neve felmerült a 2000 szeptemberi jugoszláviai elnökválasztások egyik jelöltje, Szlobodan Milosevic riválisaként. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez a férfi lövöldözött Strasbourgban

Ez a férfi lövöldözött Strasbourgban

Élő közvetítésünk a Parlamentből a rabszolgatörvény megszavazásáról

Élő közvetítésünk a Parlamentből a rabszolgatörvény megszavazásáról

20 milliárd euróért spájzol be akkumulátorokat a Mercedes

20 milliárd euróért spájzol be akkumulátorokat a Mercedes

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

A nők jobban teljesítenek a jegypénztáraknál, mint a férfiak

A nők jobban teljesítenek a jegypénztáraknál, mint a férfiak