Tetszett a cikk?

A szerbiai rendőrség csütörtök éjjel tűzharcban agyonlőtte a Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök meggyilkolásával vádolt zimonyi klán két vezetőjét, Dusan Szpaszojevicset, alvilági nevén Siptart és Milan Lukovicsot, alias Kumot. Szintén pénteken jelentette be Dusan Mihajlovic szerb belügyminiszter, hogy a rendőrség elfogta Ivan Sztambolics volt szerb elnök gyilkosait, és megtalálták a 2000. augusztus 25-én eltűnt politikus holttestét.

Siptart és Kumot - illetve az egyelőre még szökésben lévő Milorad Lukovics "Legiját" - a szerb hatóságok a zimonyi klán első számú vezetőiként tartották számon. A szerb belügyminisztérium közleménye szerint a két bűnözőre a Belgrádtól mintegy 25 kilométerre délre fekvő Barajevo településen talált rá a rendőrség. A kommandósok megkísérelték letartóztatni őket, ám ellenállást tanúsítottak, géppisztolyból nyitottak tüzet a rendőrökre, s kézigránát is volt náluk. A tűzpárbajban mindketten életüket vesztették, a belügyi egységeknek nem voltak veszteségei. A belügyminisztérium közleményében további részleteket nem árult el az akcióról.
Zoran Gyingyics szerb miniszterelnököt március 12-én lőtték le a belgrádi kormánypalota előtt. A kormány még aznap a zimonyi bűnbandát tette felelőssé a gyilkosságért. A hatóságok éppen a merényletet követő napokban készültek leszámolni a bűncsoporttal. A gyilkosság napján a köztársasági elnök rendkívüli állapotot hirdetett, a hatóságok pedig hajtóvadászatot indítottak a Balkán legerősebb alvilági csoportjaként ismert klán ellen.
A rendőrség hétfőn fogta el Gyingyics feltételezett gyilkosát, Zvezdan Jovanovicsot, aki a belügyminisztérium elitegységének, az úgynevezett vörössapkás osztagnak volt a parancsnokhelyettese, s a rendőrség szerint a zimonyiak megrendelésére gyilkolta meg a miniszterelnököt. Siptar és Kum - mindketten 34 évesek - ellen eddig külön-külön közel harminc feljelentés érkezett a bírósághoz, de Siptar csak rövid ideig volt börtönben, Kumot pedig egyszer sem ítélték el. A zimonyi klánvezetők fényűző életet éltek, a francia hatóságok adatai szerint 2001 májusában párizsi üdülésük során a bűnbanda négy vezetője tivornyáin naponta ötvenezer dollárnál több pénzt költött el. Siptar és Kum tulajdonában volt egy hatalmas palotakomplexum Zimony félreeső negyedében. Tíz napig tartott, míg az építésügyi hatóságok nagy teljesítményű munkagépekkel és dinamittal lebontották az erődítményszerű, csupa üveg és vasbeton palotát és a ráépült bevásárlóközpontot.
Szintén pénteken jelentette be Dusan Mihajlovic szerb belügyminiszter, hogy a rendőrség elfogta Ivan Sztambolics volt szerb elnök gyilkosait, és megtalálták a 2000. augusztus 25-én eltűnt politikus holttestét. Mihajlovics szerint Sztambolicsot a belügyi elitalakulat (JSO), az úgynevezett vörössapkás osztag négy tagja fogta el a belgrádi Kosutnjak parkban, majd a szerémségi Fruska Gora hegységben meggyilkolták, és holttestét elásták. A belügyminiszter szerint Sztambolicsot azért gyilkolták meg, mert neve felmerült a 2000 szeptemberi jugoszláviai elnökválasztások egyik jelöltje, Szlobodan Milosevic riválisaként. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!