Csehák Judit egészségügyi miniszter szerint a kórháztörvény a jó betegellátásról és nem a privatizációról szól, az állam nem vonul ki az egészségügy finanszírozásából, csak a szolgáltatások fejlesztésének idejét akarja minden eszközzel lerövidíteni. Kedden az Országgyűlésben az egészségügyről tartott délelőtti vitanapon, majd délután a törvényjavaslat részletes vitájában tárgyalták a kérdést a képviselők.

A Magyar egészségügy - a betegek vagy a profit védelme című, a Fidesz által kezdeményezett politikai vitanapon az egészségügyi tárca vezetője kiemelte, a javaslat célja nem a tulajdonosváltás, hanem a hatékony gazdálkodási formák bevezetése. Csehák a betegek érdekének és a profitnak a szembeállítását áldilemmának nevezte, s emlékeztetett: az előző kormány hasonló jogszabálya szintén a magántőke bevonását célozta meg.
Csáky András (MDF) bírálta a kormányt, mondván, rövid idő alatt jelentős károkat okozott az egészségügyben, félelmet keltett a szféra dolgozóinak körében, kiszámíthatatlanná tette az egész rendszert. Szerinte a járóbeteg-szolgálat kiszámíthatatlanná vált, a gyógyszerkassza várhatóan túllépi a kereteket, az 50 százalékos bérfejlesztésből számos szakszolgálat nem részesült.
Mézes Éva (SZDSZ) szerint a közhasznú társasági formának a fő hátránya, hogy nincs esélye a befektetett tőke megtérülésének, noha az egészségügynek jelentős vállalkozói tőkére lenne szüksége. Az egészségügyi privatizáció, mint mondta, bevételt ugyan nem jelent a költségvetésnek, de az állami kiadásokat csökkenti, és javítja a betegellátás színvonalát. Az SZDSZ frakciója támogatja az irányított betegellátás kiszélesítését, s amellett van, hogy az orvosok minél nagyobb része szabadabb munkaviszonyt alakíthasson ki munkáltatójával - mondta.
Selmeczi Gabriella, a Fidesz vezérszónoka ismertette azt az öt pontból álló intézkedési tervet, amelyet felszólalása végén átadott az egészségügyi miniszternek. Az ellenzéki képviselő úgy vélte, az elkövetkező egy évben az esélyegyenlőség érdekében ki kell egyenlíteni a gyógyszerköltségeket, csökkenteni kell a várakozási időt, s az áremelkedés megállítása érdekében több évre szóló megállapodást kellene kötni a gyógyszergyártó cégekkel. Sürgette, a kormány vállaljon garanciát arra, hogy a betegeknek ne kelljen fizetniük az egészségügyi ellátásért, valamint állítson fel egy, az egészségügyi szolgáltatások minőségét ellenőrző intézményt. A Fidesz szerint az egészségügyi reformnak négy pilléren kellene nyugodnia: a betegek és az egészségügyi dolgozók védelmén, a vállalt források biztosításán és az egészségügyi tulajdon védelmén, s az egészségügyet érintő jogszabályok módosításánál a kormánynak figyelembe kell venniea szakmai szervezetek véleményét. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kormányinfó: Törvénytelen volt a Kossuth téri tüntetés

Kormányinfó: Törvénytelen volt a Kossuth téri tüntetés

Fotón az Orbán mögött álló két állítólagos TEK-es

Fotón az Orbán mögött álló két állítólagos TEK-es

A kórházak fuldokolnak az adósságban, a fenntartó 500 fős díszvacsorát ad

A kórházak fuldokolnak az adósságban, a fenntartó 500 fős díszvacsorát ad

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten

Tüntetők jutottak fel a Fidesz-székház erkélyére

Tüntetők jutottak fel a Fidesz-székház erkélyére

Meghosszabbították a szexuális erőszakkal vádolt afgán férfi letartóztatását

Meghosszabbították a szexuális erőszakkal vádolt afgán férfi letartóztatását