Tetszett a cikk?

Az egri Markhot Ferenc Kórház igazgatója által elrendelt belső vizsgálat eredménye szerint nem alkalmaztak diszkriminációt az intézmény szülészeti osztályán a roma kismamákkal szemben; a kisebbségi ombudsman által indított vizsgálatnak még nincs eredménye. Az igazgató feljelentést tett jogsérelem miatt, az Egri Végvár Polgári Körök Egyesülete (EVPKE) szerint pedig csupán pozitív diszkrimináció éri a kórházban a romákat, ezért hisztériakeltésnek tartják a cigányok elkülönítéséről szóló híreket.

A kórház főigazgatója az intézmény jó hírnevének visszaállítása és megőrzése érdekében helyreigazítást kezdeményezett az állításokat közreadó médiumoknál, egyúttal a betegeket, valamint a kórház dolgozóit ért súlyos jogsérelem miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon. A kórház szerint a szülészeti ellátás során csupán orvosszakmai szempontokat figyelembe véve tesznek különbséget az intézményben a kismamák között, s mindenki egyenlő elbánásban részesül. A kórház vezetése egyúttal együttműködést ajánlott a Heves Megyei Roma Önkormányzatok Szövetségének, melynek értelmében három havonta egyeztetésre kerül sor a jövőben a két fél között a szülészeti ellátás körülményeiről.
Saárossy Kinga, az EVPKE elnöke szerint "felmérhetetlen károkat okoz a hisztériakeltés" az egészségügyben dolgozóknak és a lakosságnak, ugyanis megrendül a betegeknek az orvosokba vetett bizalma. A kórházat ért vádak a romáknak nem, csupán azoknak kedveznek, akik a hisztériát keltik - mondta, kifejezve reményét, hogy a botránykeltés nincs összefüggésben a küszöbön álló kórház privatizációval. "Sajnálnánk, ha valakinek érdekében állna, hogy az intézmény sorozatosan a negatív sajtóhírek között szerepeljen" - mondta, s feltette a kérdést: az állítólagos diszkriminációról beszámoló TV2 és az RTL Klub miért nem arról számol be, hogy a kórház 1,1 milliárd forintot költ új diagnosztikai berendezésekre? Felidézett egy 1924-ben történt esetet is, amikor az egri kórházban egy Hibay Károly nevű fiatal orvost, egy kiütéses tífuszban szenvedő cigánylány vizsgálata közben megcsípett egy tetű; a lány felépült, ám a szülész nőgyógyásszal végzett a kór. Szerinte ez az eset is jól példázza az intézmény diszkriminációtól mentes hagyományait. Végül emlékeztetett arra, amikor egy gyászoló roma család tagjai a gyöngyösi kórházban összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel. Az akkor lefolytatott vizsgálat végeredménye az volt, hogy a sajátos kultúrájú gyászolóknak külön helyiséget kell biztosítani - mutatott rá, kifejezve értetlenségét: egyszer külön helyiségbe kell tenni a romákat, egyszer pedig baj, ha elkülönítik őket.
Az elmúlt héten több sajtóhír és tudósítás látott napvilágot, amelyek szerint az egri kórház szülészeti osztályán elkülönítik a roma kismamákat. A Roma Sajtóközpont (RSK) rejtett kamerás felvételt is készített, amelyen az egri megyei kórház ápolónője nyugtatja az RSK fehérbőrű munkatársát, aki kismamaként jelentkezett az intézményben, hogy "nem kell félnie, nem teszik a romák közé". MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!