Az egri Markhot Ferenc Kórház igazgatója által elrendelt belső vizsgálat eredménye szerint nem alkalmaztak diszkriminációt az intézmény szülészeti osztályán a roma kismamákkal szemben; a kisebbségi ombudsman által indított vizsgálatnak még nincs eredménye. Az igazgató feljelentést tett jogsérelem miatt, az Egri Végvár Polgári Körök Egyesülete (EVPKE) szerint pedig csupán pozitív diszkrimináció éri a kórházban a romákat, ezért hisztériakeltésnek tartják a cigányok elkülönítéséről szóló híreket.

A kórház főigazgatója az intézmény jó hírnevének visszaállítása és megőrzése érdekében helyreigazítást kezdeményezett az állításokat közreadó médiumoknál, egyúttal a betegeket, valamint a kórház dolgozóit ért súlyos jogsérelem miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon. A kórház szerint a szülészeti ellátás során csupán orvosszakmai szempontokat figyelembe véve tesznek különbséget az intézményben a kismamák között, s mindenki egyenlő elbánásban részesül. A kórház vezetése egyúttal együttműködést ajánlott a Heves Megyei Roma Önkormányzatok Szövetségének, melynek értelmében három havonta egyeztetésre kerül sor a jövőben a két fél között a szülészeti ellátás körülményeiről.
Saárossy Kinga, az EVPKE elnöke szerint "felmérhetetlen károkat okoz a hisztériakeltés" az egészségügyben dolgozóknak és a lakosságnak, ugyanis megrendül a betegeknek az orvosokba vetett bizalma. A kórházat ért vádak a romáknak nem, csupán azoknak kedveznek, akik a hisztériát keltik - mondta, kifejezve reményét, hogy a botránykeltés nincs összefüggésben a küszöbön álló kórház privatizációval. "Sajnálnánk, ha valakinek érdekében állna, hogy az intézmény sorozatosan a negatív sajtóhírek között szerepeljen" - mondta, s feltette a kérdést: az állítólagos diszkriminációról beszámoló TV2 és az RTL Klub miért nem arról számol be, hogy a kórház 1,1 milliárd forintot költ új diagnosztikai berendezésekre? Felidézett egy 1924-ben történt esetet is, amikor az egri kórházban egy Hibay Károly nevű fiatal orvost, egy kiütéses tífuszban szenvedő cigánylány vizsgálata közben megcsípett egy tetű; a lány felépült, ám a szülész nőgyógyásszal végzett a kór. Szerinte ez az eset is jól példázza az intézmény diszkriminációtól mentes hagyományait. Végül emlékeztetett arra, amikor egy gyászoló roma család tagjai a gyöngyösi kórházban összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel. Az akkor lefolytatott vizsgálat végeredménye az volt, hogy a sajátos kultúrájú gyászolóknak külön helyiséget kell biztosítani - mutatott rá, kifejezve értetlenségét: egyszer külön helyiségbe kell tenni a romákat, egyszer pedig baj, ha elkülönítik őket.
Az elmúlt héten több sajtóhír és tudósítás látott napvilágot, amelyek szerint az egri kórház szülészeti osztályán elkülönítik a roma kismamákat. A Roma Sajtóközpont (RSK) rejtett kamerás felvételt is készített, amelyen az egri megyei kórház ápolónője nyugtatja az RSK fehérbőrű munkatársát, aki kismamaként jelentkezett az intézményben, hogy "nem kell félnie, nem teszik a romák közé". MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tüntetők jutottak fel a Fidesz-székház erkélyére

Tüntetők jutottak fel a Fidesz-székház erkélyére

Újabb autóipari cégnek ad 3,9 milliárd forintot a kormány

Újabb autóipari cégnek ad 3,9 milliárd forintot a kormány

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

510 millióért vásárol be Mészáros Lőrinc öccsénél a Magyar Közút

510 millióért vásárol be Mészáros Lőrinc öccsénél a Magyar Közút

Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?

Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”