Tetszett a cikk?

Törvénymódosítást kezdeményez a Szabad Demokraták Szövetsége a köldökzsinórvérből nyerhető őssejtek tárolása és felhasználása jogi szabályozásának megteremtése érdekében - jelentette be Kuncze Gábor pártelnök. A javaslat szerint a levett őssejtek egy közös alapot képeznének, és a rászorulók ebből az alapból részesülnek igényeiknek megfelelően, életük során akár többször is.

A köldökzsinórból, illetve a méhlepényből szerezhető őssejtek az eddigi kutatások szerint számos, eddig gyógyíthatatlan betegségben hozhatnak megoldást - hangsúlyozta Kuncze -, ám Magyarországon egyelőre - elsősorban a jogszabályi háttér hiánya miatt - nem kapott zöld utat az őssejtprogram.
A tervek szerint 2004 közepén hatályba lépő, az egészségügyi törvényt érintő javaslat az őssejtek tárolásának és felhasználásának közösségi modelljét követi: a rászorulók a közös őssejtalapból részesülnének igényeiknek megfelelően. Az őssejtek egyéni hozzáférésű tárolása drága, ráadásul egy átlagos újszülöttnél nagyon kicsi az esélye annak, hogy az eltett őssejtre később éppen neki lesz szüksége; így a közös felhasználásból következően a levett őssejtek lényegesen nagyobb hányada hasznosulhat - jelentette ki a pártelnök. A törvényjavaslat megtiltja a köldökvér tárolása során az adományozó azonosításához szükséges adatok kezelését; amennyiben az adományozó rászorul az őssejtekre, DNS-ének ismeretében könnyen megtalálható lesz a számára legmegfelelőbb donor, amely vélhetően saját őssejtje lesz.
Az SZDSZ a jövő héten nyújtja be a javaslatot, amelyet a parlament szeptemberben fogadhat el. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: Vigyünk innivalót, és öltözzünk praktikusan, ha oltásra megyünk

Operatív törzs: Vigyünk innivalót, és öltözzünk praktikusan, ha oltásra megyünk

Megroggyant a forint, de kell emiatt aggódni?

Megroggyant a forint, de kell emiatt aggódni?

Felszállt az ausztrálok pilóta nélküli gépe, ami pajzsként védhet más repülőket

Felszállt az ausztrálok pilóta nélküli gépe, ami pajzsként védhet más repülőket