Tetszett a cikk?

Enigmatikus a szöveg: "A Ferencvárosi TC elnöksége dönthet arról, hogy milyen módon valósulhat meg a Fotex Rt. tervezett kivonulása a tulajdonosi körből." Vagyis - bár a dolgot egyértelműsítő kommüniké nem jelent meg - a Fotex kivonul. Ha ez igaz, a gesztus azt is jelenti, erőszakkal célt lehet érni. A csőcselék távozásra kényszerítheti a neki nem tetsző tulajdonost. Akár olyan áron is, hogy a csapat - kézilabdásokkal, pólósokkal, hokisokkal együtt - eltűnik a süllyesztőben.

Érthető, hogy a Fotex Rt., vagyis Várszegi Gábor miért vonul ki a Fradiból. Kinek volna kedve egy percig is maradni azok után, ami május végén történt ? Az érzelmi motiváció mellett persze az üzleti terv is súlyos sebet kapott: a csapat idén nem indulhat a BL-ben, a december 31-ig tartó stadionzár miatt elmaradnak a bevételek, a tőzsdére vitel meghiúsulhat, a merchandisingban visszaesés lesz, nem lehet jelentősen erősíteni a keretet, így a következő évad sem ígér sok jót. A kérdés már csak a kivonulás módja, ütemezése.
Szomorú mérleg. A legszomorúbb azonban az, hogy a szélsőséges (és a mérsékelten szélsőséges) szurkolói kör most triumfál. Ütlegekkel, balhéval, megfélemlítéssel célt lehet érni: a tulajdonos veszi a kalapját. Ez katasztrofálisan rossz üzenet. S ha a távozással - jól lehet, akarata ellenére - Várszegi a lovak közé dobná a gyeplőt, az felveti saját, valamint a futball szakosztály vezetőinek felelősségét is. Ez a felelősség természetesen nem úgy értendő, ahogy a szélsőségesek értik. Tulajdonosi helyzeténél, valamint befektetett pénzénél fogva talán Várszegi volt az utolsó, akinek lehetősége lett volna domesztikálni a Fradi-ultrákat. Tudhatta, hogy a klub mellé őket is megkapta, azokat, akik sakkban tartják a mindenkori vezetést, akik miatt az egyszeri futballrajongó fél kimenni az Üllői útra.
Egy rádióműsorban Kárpáti György, az egykor ünnepelt vízilabda-klasszis megdöbbentő módon azt vetette föl: nem lett volna balhé, ha a Fradi és a Debrecen "okosan" megbeszéli az utolsó meccset, megállapodnak az eredményben, hisz a DVSC-nek már nem volt szüksége a három pontra. Elképesztő volna, ha a szélsőségesek leszerelésére nem volna más módszer, csak a bunda. Ezt egykori világklasszisunk sem gondolhatja komolyan.
Ha Várszegi távozik, nyilván minden józan fradista fogja majd a fejét: mi lesz, ha az utolsó befektető is kivonul, aki hajlandó komolyan venni a magyar focit, mint európai szintű üzletet? Szinte hihetetlen, hogy ezt a pofonnál is egyszerűbb összefüggést nem fogják fel az elvakult hívek. Ehelyett egy, amúgy a mérsékeltebbek közül való szurkolói csoport oldalán szellemi ámokfutásnak beillő dolgozatok olvashatók a globális nagytőke megállításának szükségességéről, a fradiszív és az idegenszív szembenállásáról, s azt kutatják, melyik játékos és vezető igazi "zöld", s melyik nem az. Ők és a náluk jóval keményebbek lesznek egyedül elégedettek, ha Várszegi távozik; ezt akarták.
Egyelőre sem a Ferencváros Szurkolók Szövetsége, sem egyéb zöld fórumok nem kommentálták a helyzetet, egy szavuk sincs arról, mi lesz, ha a szélsőségesek által elképzelt forgatókönyv valósul meg. Arról folyik a magasröptű eszmecsere, látták-e Leandrót Szombathelyen nyakában lila sállal, vagy sem. De mindent lehet: hogy ki a fradista, azt most már ők mondják meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját a Facebook

Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját a Facebook

Dolly Parton dalra fakadt attól, hogy beoltják

Dolly Parton dalra fakadt attól, hogy beoltják

Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést

Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést