Enigmatikus a szöveg: "A Ferencvárosi TC elnöksége dönthet arról, hogy milyen módon valósulhat meg a Fotex Rt. tervezett kivonulása a tulajdonosi körből." Vagyis - bár a dolgot egyértelműsítő kommüniké nem jelent meg - a Fotex kivonul. Ha ez igaz, a gesztus azt is jelenti, erőszakkal célt lehet érni. A csőcselék távozásra kényszerítheti a neki nem tetsző tulajdonost. Akár olyan áron is, hogy a csapat - kézilabdásokkal, pólósokkal, hokisokkal együtt - eltűnik a süllyesztőben.

Érthető, hogy a Fotex Rt., vagyis Várszegi Gábor miért vonul ki a Fradiból. Kinek volna kedve egy percig is maradni azok után, ami május végén történt ? Az érzelmi motiváció mellett persze az üzleti terv is súlyos sebet kapott: a csapat idén nem indulhat a BL-ben, a december 31-ig tartó stadionzár miatt elmaradnak a bevételek, a tőzsdére vitel meghiúsulhat, a merchandisingban visszaesés lesz, nem lehet jelentősen erősíteni a keretet, így a következő évad sem ígér sok jót. A kérdés már csak a kivonulás módja, ütemezése.
Szomorú mérleg. A legszomorúbb azonban az, hogy a szélsőséges (és a mérsékelten szélsőséges) szurkolói kör most triumfál. Ütlegekkel, balhéval, megfélemlítéssel célt lehet érni: a tulajdonos veszi a kalapját. Ez katasztrofálisan rossz üzenet. S ha a távozással - jól lehet, akarata ellenére - Várszegi a lovak közé dobná a gyeplőt, az felveti saját, valamint a futball szakosztály vezetőinek felelősségét is. Ez a felelősség természetesen nem úgy értendő, ahogy a szélsőségesek értik. Tulajdonosi helyzeténél, valamint befektetett pénzénél fogva talán Várszegi volt az utolsó, akinek lehetősége lett volna domesztikálni a Fradi-ultrákat. Tudhatta, hogy a klub mellé őket is megkapta, azokat, akik sakkban tartják a mindenkori vezetést, akik miatt az egyszeri futballrajongó fél kimenni az Üllői útra.
Egy rádióműsorban Kárpáti György, az egykor ünnepelt vízilabda-klasszis megdöbbentő módon azt vetette föl: nem lett volna balhé, ha a Fradi és a Debrecen "okosan" megbeszéli az utolsó meccset, megállapodnak az eredményben, hisz a DVSC-nek már nem volt szüksége a három pontra. Elképesztő volna, ha a szélsőségesek leszerelésére nem volna más módszer, csak a bunda. Ezt egykori világklasszisunk sem gondolhatja komolyan.
Ha Várszegi távozik, nyilván minden józan fradista fogja majd a fejét: mi lesz, ha az utolsó befektető is kivonul, aki hajlandó komolyan venni a magyar focit, mint európai szintű üzletet? Szinte hihetetlen, hogy ezt a pofonnál is egyszerűbb összefüggést nem fogják fel az elvakult hívek. Ehelyett egy, amúgy a mérsékeltebbek közül való szurkolói csoport oldalán szellemi ámokfutásnak beillő dolgozatok olvashatók a globális nagytőke megállításának szükségességéről, a fradiszív és az idegenszív szembenállásáról, s azt kutatják, melyik játékos és vezető igazi "zöld", s melyik nem az. Ők és a náluk jóval keményebbek lesznek egyedül elégedettek, ha Várszegi távozik; ezt akarták.
Egyelőre sem a Ferencváros Szurkolók Szövetsége, sem egyéb zöld fórumok nem kommentálták a helyzetet, egy szavuk sincs arról, mi lesz, ha a szélsőségesek által elképzelt forgatókönyv valósul meg. Arról folyik a magasröptű eszmecsere, látták-e Leandrót Szombathelyen nyakában lila sállal, vagy sem. De mindent lehet: hogy ki a fradista, azt most már ők mondják meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az MTVA-ban képviselőket taszigáló biztonságiak cége a közbeszerzésekben is verhetetlen

Az MTVA-ban képviselőket taszigáló biztonságiak cége a közbeszerzésekben is verhetetlen

A spanyol idősek a tisztességes, átszámítva havi 340 ezer forintos átlagnyugdíjért tüntettek

A spanyol idősek a tisztességes, átszámítva havi 340 ezer forintos átlagnyugdíjért tüntettek

Megformázta legóból az MTVA-nál történteket a Kétfarkú

Megformázta legóból az MTVA-nál történteket a Kétfarkú

Napi 616 forintot költ ételre egy átlagos magyar

Napi 616 forintot költ ételre egy átlagos magyar

Így győzzük le emberi gyengeségeinket!

Így győzzük le emberi gyengeségeinket!

Izgalomba hozta a kutatókat a 100 millió éves madártoll, amit borostyánba zárva találtak meg

Izgalomba hozta a kutatókat a 100 millió éves madártoll, amit borostyánba zárva találtak meg