Tetszett a cikk?

Folyamatosan bővül, és hamarosan 1500-ra növekszik azoknak az árusítóhelyeknek a száma, ahol hozzá lehet férni a Sulinet program keretében adókedvezménnyel megvásárolható számítástechnikai eszközökhöz - közölte Magyar Bálint hétfőn Debrecenben.

Az oktatási miniszter cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a program keretében kínált számítástechnikai eszközök a piaci árnál 15-20 százalékkal drágábbak lennének. Ugyancsak valótlannak minősítette azokat az információkat, amelyek szerint a gyártók érdekeltek lennének abban, hogy olcsóbb, rosszabb alkatrészeket szereljenek be a gépekbe. Megítélése szerint az akció hozzájárulhat a szürkegazdaság kifehérítéséhez is, ugyanis minden alkatrészt csak legális úton, beszállítói igazolásokkal szerelhetnek be az eszközökbe. Az árakkal kapcsolatban kijelentette: olyan szerződéseket kötöttek a résztvevőkkel, amelyek szerint a Sulinet programban kínált berendezések ára nem lehet magasabb a hasonló műszaki tartalmú, a programban nem szereplő berendezésekénél. "Ezen túl, ha a programban résztvevő cég más közbeszerzési eljárásban indul, és ott olcsóbb megoldást kínál, akkor a Sulinet program keretében is tartania kell az olcsóbb árat. Az ár csak lefelé változhat, s a csökkentett árat a továbbiakban végig tartani kell" - mondta.
Magyar Bálint felhívta a figyelmet, hogy a magyar háztartások 17 százalékában van számítógép, míg az uniós átlag 54 százalék.Megítélése szerint ezen a helyzeten csak radikális eszközökkel lehet változtatni. Erre említette pélkdaként, hogy a kedvezményezettek - pedagógusok, felsőoktatásban dolgozó oktatók, hallgatók, valamint az iskoláskorú gyerekek szülei - adójukból 60 ezer forintot írhatnak le a programban való részvétel esetén. Mint mondta: ez a kedvezmény a társadalom felét érinti. Elmondta azt is, hogy a programban nyertes mintegy 60 pályázó 1000 alvállalkozóval 1000 termék mintegy 2200 típusát kínálja megvételre. Az oktatási miniszter reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül legalább megkétszereződik a számítógéppel felszerelt háztartások száma Magyarországon. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy német lap szerint a nyáron elküldhetik Dárdai Pált a Herthától

Egy német lap szerint a nyáron elküldhetik Dárdai Pált a Herthától

Szembefutott a vonattal egy indiai férfi, hogy megmentse a sínekre zuhant gyermeket – videó

Szembefutott a vonattal egy indiai férfi, hogy megmentse a sínekre zuhant gyermeket – videó

Tornádó volt Kassa közelében

Tornádó volt Kassa közelében