Folyamatosan bővül, és hamarosan 1500-ra növekszik azoknak az árusítóhelyeknek a száma, ahol hozzá lehet férni a Sulinet program keretében adókedvezménnyel megvásárolható számítástechnikai eszközökhöz - közölte Magyar Bálint hétfőn Debrecenben.

Az oktatási miniszter cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a program keretében kínált számítástechnikai eszközök a piaci árnál 15-20 százalékkal drágábbak lennének. Ugyancsak valótlannak minősítette azokat az információkat, amelyek szerint a gyártók érdekeltek lennének abban, hogy olcsóbb, rosszabb alkatrészeket szereljenek be a gépekbe. Megítélése szerint az akció hozzájárulhat a szürkegazdaság kifehérítéséhez is, ugyanis minden alkatrészt csak legális úton, beszállítói igazolásokkal szerelhetnek be az eszközökbe. Az árakkal kapcsolatban kijelentette: olyan szerződéseket kötöttek a résztvevőkkel, amelyek szerint a Sulinet programban kínált berendezések ára nem lehet magasabb a hasonló műszaki tartalmú, a programban nem szereplő berendezésekénél. "Ezen túl, ha a programban résztvevő cég más közbeszerzési eljárásban indul, és ott olcsóbb megoldást kínál, akkor a Sulinet program keretében is tartania kell az olcsóbb árat. Az ár csak lefelé változhat, s a csökkentett árat a továbbiakban végig tartani kell" - mondta.
Magyar Bálint felhívta a figyelmet, hogy a magyar háztartások 17 százalékában van számítógép, míg az uniós átlag 54 százalék.Megítélése szerint ezen a helyzeten csak radikális eszközökkel lehet változtatni. Erre említette pélkdaként, hogy a kedvezményezettek - pedagógusok, felsőoktatásban dolgozó oktatók, hallgatók, valamint az iskoláskorú gyerekek szülei - adójukból 60 ezer forintot írhatnak le a programban való részvétel esetén. Mint mondta: ez a kedvezmény a társadalom felét érinti. Elmondta azt is, hogy a programban nyertes mintegy 60 pályázó 1000 alvállalkozóval 1000 termék mintegy 2200 típusát kínálja megvételre. Az oktatási miniszter reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül legalább megkétszereződik a számítógéppel felszerelt háztartások száma Magyarországon. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Botrány a Parlamentben: Áder gyorsan elhagyta az üléstermet

Botrány a Parlamentben: Áder gyorsan elhagyta az üléstermet

Bencés szerzetesek rockzenei válogatással várják a karácsonyt

Bencés szerzetesek rockzenei válogatással várják a karácsonyt

Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

"Orbán Viktor egyáltalán nem félt"

"Orbán Viktor egyáltalán nem félt"

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja