Tetszett a cikk?

A kormány vizsgálja a kettős állampolgárság bevezetésének igényét és dolgozik azon, hogy Szerbia-Montenegró, illetve Ukrajna lekerüljön a vízumkötelezett országok listájáról - jelentette be Kovács László, az MSZP elnöke csütörtökön. A vízum ára a tervek szerint a schengeni vízum egyharmada, azaz 10 euró lenne.

A kettős állampolgárság létező intézmény, amely a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, egyéni elbírálás alapján adható - mondta Kovács a párt csütörtöki elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón. A pártelnök kiemelte, hogy a kettős állampolgárság a konkrét igények alapos felmérését igényli. Hangsúlyozta, hogy van olyan ország, amelyik etnikai alapon ad kedvezményesen állampolgárságot, de az "soha nem írta alá az Európa Tanácsnak azt az egyezményét, amely tiltja az állampolgárság megadásánál az etnikai alapú megkülönböztetést".
A pártelnök szerint dolgoznak azon, hogy Szerbia-Montenegró, illetve Ukrajna lekerüljön a vízumkötelezett országok listájáról. Kovács hozzátette, hogy a vízumkényszert nem a kettős állampolgársággal lehet kikerülni. "A kormány olyan vízumrezsimet fogadott el, egyelőre javaslatként, amely a vízum lehető leggyorsabb, legkisebb adminisztrációval és legolcsóbban történő megszerzését teszi lehetővé" - hangsúlyozta a politikus. Szerinte a vízum ára a schengeni vízum egyharmada, azaz 10 euró lenne.
Kovács László elmondta, az ellenzék támadja a kormányt a kettős állampolgársággal kapcsolatos álláspontja miatt, de - mint megjegyezte - az előző négy évben semmi sem történt e téren. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!