Új, nyilvános pályázatot hirdet meg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettesi posztjára az Országgyűlés elnöke. Az SZDSZ Ügyvivői Testülete megdöbbenve értesült a döntésről, amelyet botrányosnak tart.

Az országgyűlés elnöke visszavonta Gyekiczki András jelölését az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettesi posztjára, s új, nyilvános pályázatot hirdet meg erre a helyre. Az országgyűlés elnöke az új pályázat kiírásáról szóló döntésekor figyelembe vette, hogy a levéltár főigazgatója - az iratbázis létrehozását felügyelő bizottság tagjaihoz hasonlóan - nem támogatja Gyekiczki András jelöltet és a bizottságok sem támogatják egyhangúlag kinevezését - áll az országgyűlési sajtóiroda tájékoztatásban.Az SZDSZ Ügyvivői Testületének keddi közleménye szerint "E lépés nem tekinthető másnak, mint az egykori politikai rendőrség ügyeinek és iratainak ügyében több mint tízéves magyarországi botrány újabb lépésének". A kinevezés közel fél éve a nyilvánosság és az SZDSZ számára ismeretlen okok miatt húzódott, amit most egy semmivel nem indokolható döntés zárt le - hangoztatja a dokumentum. "Akik - a konzervatív és a szocialista oldalon egyaránt - félnek attól, hogy a volt politikai rendőrség iratai egy demokratikus rendszerben elvárható (...) módon kerüljenek nyilvánosságra, váljanak kutathatóvá, azok nem riadnak vissza a személyek, így a kijelölt főigazgató-helyettes rágalmazásától sem" - tartalmazza az állásfoglalás.Szili Katalin 2003. április 1-jei hatállyal Gyarmati Györgyöt nevezte ki a levéltár főigazgatójának, akinek kinevezésével valamennyi parlamenti párt egyetértett, személyét az őt meghallgató bizottságok egyhangúlag támogatták. A házelnök a törvényben megállapított határidőn belül pályázatot írt ki a főigazgató-helyettesi poszt betöltésére is, amelynek eredményeként Gyekiczki Andrást jelölte főigazgató-helyettesnek. Az országgyűlési sajtóiroda közleménye szerint azonban a kinevezés előtti meghallgatást végző kulturális és sajtóbizottság, valamint nemzetbiztonsági bizottság ülésén "komoly aggályok fogalmazódtak meg a jelölt személyével kapcsolatban". "Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára iratbázisának létrehozását felügyelő bizottság tagjai levélben fordultak az Országgyűlés elnökéhez, amelyben jelezték, hogy szakmai okok miatt nem támogatják a jelölt kinevezését" - olvasható a közleményben. A levéltár főigazgatója - törvényben biztosított véleményezési jogával élve - szintén arról tájékoztatta Szili Katalint és a meghallgatást végző két bizottságot, hogy nem támogatja Gyekiczki András kinevezését. A közlemény kitér arra is, hogy a tavalyi június végi kulturális bizottsági ülésen a Fidesz képviselői "SZDSZ-es pártkatonának" nevezték Gyekiczki Andrást, aki korábban Kuncze Gábor belügyminiszter kabinetfőnöke volt. Az MDF részéről felvetődött, hogy abban az időszakban Gyekiczki iratokat emelhetett ki a BM irattárából. Az MSZP pedig azt kifogásolta, hogy "a jelölt és főigazgató által megnevezett személy nem egy és ugyanaz". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rátámadt a saját családjára, és megölte a kisbabájukat is az oregoni férfi

Rátámadt a saját családjára, és megölte a kisbabájukat is az oregoni férfi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán