Kormányválság idején a kisebbik koalíciós párt zsarolási potenciálja megnő, szerepe felértékelődik – hangzik a politológiai közhely. Nálunk ez is másképpen van.

Most ne menjünk bele, hogy kishazánkban van-e kormányválság vagy nincs. A közvélemény-kutatási adatok meg kormánypárti politikusi megnyilatkozások arra engednek következtetni, hogy az olykor megeresztett, kincstári optimizmust sugalló, magabízó kijelentések képtelenek eltakarni a krízist. Válság akkor van, ha az emberek többsége azt hiszi, hogy az van. Most úgy hiszik.

Az efféle lázas állapot kevéssé gusztusos helyzeteket teremt még a hagyományos demokráciák kormánypártjaiban is. Ilyenkor hirtelen feltámadnak a korábban már halottnak hitt politikai zombik, és a kormányzás alatt sajnálatosan elfelejtett értékekről papolnak, előkerülnek a népbarátok, akik a szótlan tömegeket fedezik fel újra, és a társadalmi párbeszéd kiteljesítését sürgetik. Jó alkalom ez a fiatal titánok szárnypróbálgatására is, ők bombabiztos és természetesen trendi megoldásokat kínálnak, amelyek mindig a „szükséges személyi konzekvenciák levonásával” kezdődnének, és a „kormányzati struktúra elengedhetetlen és mélyreható átalakításával” végződnének. Önjelölt megváltókban persze nálunk sincs hiány.

Ebben a helyzetben a bejáratott demokráciákban a kormányfő ideges oldalpillantásokat tesz: vajon mire készül a koalíciós partner, élezi-e már a kést a hátba szúráshoz, vagy írja-e már az új számlát, amit a hűségéért benyújt. Az ellenzék és a kisebbik kormánypárt vagy -pártok pedig hirtelen felfedezik egymásban a közös értékeket, apró gesztusokat tesznek egymásnak, hogy feledtessék a korábbi bohó összekapásokat. És ez így van jól. Bejáratott demokráciákban.

Magyarországon a kisebbik kormányzópárt azonban a jelek szerint nem készül semmi ilyesmire. Pedig bizonyos szempontból a trambulin a nagy ugráshoz adva van: nélküle kisebbségbe kerülne a parlamentben a jelenlegi kormány. És az is tény, hogy az SZDSZ a felmérések szerint még mindig a legkevésbé ellenszenves párt a választóközönség szemében. Csakhogy a kiugráshoz, a zsarolási potenciál megnövekedéséhez az ellenzéki fogadókészség is szükségeltetne. Már pedig egyelőre csak a Jobbik riogat azzal, hogy az SZDSZ és a Fidesz közös kormányzásra készül. Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke keresztény értelmiségeknek viszont arról beszél, hogy legszélsőségesebb, egyúttal a legkártékonyabb párt az elmúlt 13-14 esztendőben az SZDSZ volt. (Az SZDSZ álnokságát mi sem jellemzi jobban, hogy 1990-ben még Kövért is sikerült megtévesztenie, és rábírnia, hogy fogadja el a szabaddemokrata támogatást a parlamenti választáson. Kövért parlamenti képviselőnek választották.)

Azon most már felesleges tépelődni, ki vagy mi az oka annak, hogy a liberális pártnak nincsenek szabad vegyértékei. Ez tény, mint ahogy az is, hogy a sokak által várt „politikai árokbetemetés” is elmaradt. Hacsak nem tartjuk annak azt, hogy a rendszerváltó, ma már kispártok (MDF, SZDSZ) könnyen az árok fenekére kerülhetnek. Ebben a helyzetben persze az SZDSZ politikai öngyilkosságot követne el, ha borítaná a koalíciót, különösen a párt szempontjából életfontosságú EP-választás előtt.

Ezt persze tudják a szocialisták is, ezért aztán alig tesznek gesztusokat koalíciós partnerüknek. Illetve amit tesznek, azok a lesajnálás, megalázás gesztusai, amelyek esetében nem igen marad szerep más a szabad demokrata politikusoknak, mint ütésállóságuk igazolása vagy a homlokráncolás. Az efféle szerepek pedig – lássuk be – nem politikushoz méltók, nem olyanok, amelyek a választói hajlandóságot az SZDSZ irányába hajlítanák.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA