"Olyan Európai Unióra van szükségünk, amelyben minden ország - nagy vagy kicsi, régi vagy új tag - egyenlő" - szól Tony Blair brit és Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő a Népszabadságban csütörtökön megjelent közös írása.

"A világ legkülönbözőbb tájairól érkezett barátainkkal gyűlünk ma össze Magyarországon, hogy részesei legyünk a Haladó Kormányzásról szóló csúcstalálkozónak" - kezdi a két miniszterelnök által közösen jegyzett írás az ezen a héten Magyarországon tartott baloldali vándorgyűlésről."Jó alkalom ez, hogy feltegyük a kérdést magunknak: milyen Európára van szükségünk?" - fogalmaz az írás. "Olyan Európai Unióra van szükségünk, amelyben minden ország - nagy vagy kicsi, régi vagy új tag - egyenlő. Ahol minden országnak megvan a joga a véleményéhez. Ahol nézeteiket, sokféleségüket és nemzeti hagyományaikat tiszteletben kell tartani."Az EU-ban Blair és Gyurcsány szerint el kell utasítani a belső és külső körök gondolatát. "Nekünk a nemzetek uniójára van szükségünk, és nem az Európai Egyesült Államokra" -olvasható a szövegben.A gazdasági reformról szólva a kormányfők szerint "latba kell vetnünk szabályozói jogkörünket a szabad és egyenlő verseny biztosítása érdekében." Az írás megismétli a korábbi célkitűzést: 2010-re az EU gazdaságait a világ legversenyképesebb és legdinamikusabb gazdaságaivá kell tenni."Hazánkat - Nagy-Britanniát, illetve Magyarországot - véve szemügyre, mindkettőnknek az a tapasztalata, hogy az állampolgárok a globalizációt, a határokon átnyúló bűnözést, a terrorizmust és a növekvő társadalmi egyenlőtlenségben gyökerező bizonytalanságokat élik meg korunk legnagyobb kihívásaként" - szól Blair és Gyurcsány írása. "Ha a balközép nem tud alkalmazkodni, végül cserbenhagyja azokat az állampolgárokat, akik pedig rászorulnak világos elképzeléseire és az általa nyújtott támogatásra" - teszi hozzá a szöveg."Európa idősödő népessége egyre nagyobb számú. És ezzel párhuzamosan növekednek a nyugdíj- és egészségbiztosítási számlák összegei is. Mozgósítanunk kell tehát a fiatalabb és az idősebb generációkat egyaránt" - szögezi le a két kormányfő.Ahogy az Európai Unió új korszakba lép, át kell alakulnia a későbbi erő és fellendülés eszközévé a benne tömörülő nemzetek számára. "Olyan Európára van szükségünk, amely elkötelezett a transzatlanti szövetség fenntartásában. Mivel tapasztalataik frissek és nehezen felejthetők, az új, kelet-közép-európai tagállamok, köztük Magyarország kapcsolata a szövetséggel különösen erős, az EU-bővítés pedig csak szorosabbra fűzte azt. És a szíve mélyén egész Európa felismeri ennek fontosságát: mindannyiunk számára létszükséglet, hogy Európa ne ellenfele és ne is szolgája legyen Amerikának, hanem a társa" - teszi hozzá az írás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elhunyt Pongrácz Tibor egykori államtitkár

Elhunyt Pongrácz Tibor egykori államtitkár

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Ezért nem jó, ha a világ első embere a Twitteren át kommunikál a világgal

Ezért nem jó, ha a világ első embere a Twitteren át kommunikál a világgal

Nagyon meglepték Nadalt

Nagyon meglepték Nadalt