szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint semmilyen ügynöklista nem legalizálja azt a körülményt, hogy egyes személyek kényszerhelyzetben nyilatkoztak múltjukról.

Péterfalvi Attila: A törvényeket
be kell tartani
© Dudás Szabolcs
A biztos azután nyilatkozott erről, hogy ismert ügynökök és a III/III-as csoportfőnökséggel kapcsolatba került állambiztonsági tisztek listáját, tizenkilenc nevet tett közzé pénteken honlapján a Political Capital politikakutató és tanácsadói intézet, abból kiindulva, hogy az ügynökök listájával már 15 éve adósa a magyar politika a választóknak és a közvéleménynek.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos hangsúlyozta, hogy csak a jogszerűen nyilvánosságra hozott adatokat lehet később újra közölni. Hozzátette: a közlés jogszerű azok esetében, akik önként nyilatkoztak érintettségükről, „az már nem jogszerű, hogy valakit meggyanúsítottak, és akkor bevallotta”.

Úgy fogalmazott, hogy: „akiről jogszerűen jelent meg ilyen jellegű anyag, illetve ő maga elismerte, azoknak az egy adatbázisba rendezése (...) nem vet fel külön aggályokat. Ha valakinek a személyiség jogát sérti, hogy ezen a listán szerepel a neve, akkor nyilvánvalóan személyiségi jogi pert indíthat a bíróságon. Hogy adatbázisba rendezik ezeket a neveket, az nem teszi utólag jogszerűvé vagy erkölcsössé, vagy tisztességessé annak a körülménynek a meglétét, ahogy esetleg őket rábírták, kényszerhelyzetet teremtettek. Ez nem legalizálja és nem teszi tisztességessé, azt a körülményt, ahogy adott esetben ezek a személyek nyilatkoztak.” Mint mondta, mivel ezek a személyek elismerték múltjukat, így ebből a szempontból az adatokat hitelesnek lehet tekinteni, "de ez nem jelenti azt, hogy a nyilatkozatnak a kikényszerítése, vagy a szituáció megteremtése miatt ne lehetne aggályokat megfogalmazni".

Kenedi János történész csütörtökön az mondta az MTI-nek, hogy polgári engedetlenség felé nyitott utat a Political Capital azzal, hogy felteszi az internetre a már ismert ügynökök, beszervezettek és együttműködők névsorát. Ezzel kapcsolatban Péterfi Attila hangsúlyozta: egy jogállamban a jogszabályokat be kell tartani: "Akkor is be kell tartani azokat, ha nem tetszenek. Ha van egy politikai szituáció, hangulat a szabályozás változtatásával kapcsolatban, az nem ad felmentést a jelenlegi hatályos jogszabályok betartása alól". Az ombudsman álláspontja szerint ebben az ügyben meg kell várni a jogalkotás eredményét, amely változtathat a jelenlegi helyzeten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Kiherélt ügynöktörvény

Úgy tűnik, nem hiába árasztották el névtelen levelekkel volt szolgálati tisztek (III/I-től III/IV-ig bezárólag) az MSZP vezető szerveit, figyelmeztetve őket az MSZP új ügynöktörvény-javaslatának veszélyeire, a szocialisták meghátráltak.

MTI Itthon

Magyar ügynöklista az interneten

Pénteken felteszik az internetre a már ismert ügynökök, beszervezettek és együttműködők névsorát - közölte a Political Capital közéleti elemző intézet. Az adatvédelmi ombudsman szerint csak azok a nevek szerepeltethetők ezen a listán, amelyeket jogszerűen hoztak nyilvánosságra.

hvg.hu Itthon

Akik az "ügynöklistáról" lemaradtak

A Political Capital "ügynöklistája" 19 nevet tartalmaz. Egyik sem meglepetés. Félrevezető lehet azonban, hogy az egykori ügynökök mellett szt-tisztek és "egyszeri úti jelentésírók" is helyet kaptak. A várt katarzis most még biztosan elmarad.

A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

Kereken 500 lóerős az új Brabus Mercedes S-osztály

Kereken 500 lóerős az új Brabus Mercedes S-osztály

Sokadszorra költöznek, most Aranyparádén vitték a fáraókat új múzeumukba

Sokadszorra költöznek, most Aranyparádén vitték a fáraókat új múzeumukba