szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar lakosság túlnyomó többsége a hazai ízeket preferálja, a megkérdezettek 67 százaléka sem otthon, 75 százaléka pedig az étteremben sem kísérletezik a nemzetközi konyha kulináris különlegességeivel.

Azok a vállalkozó szellemű magyarok, akik szívesen kipróbálják más nemzet ételkülönlegességeit, egyértelműen a magyar íz- és ízlésvilághoz legközelebb álló étkekre adták le voksukat, így az olasz  konyha áll az első helyen - derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet "Étkezési szokások 2005" című legfrissebb jelentéséből.

A megkérdezettek 14 százaléka választ ilyen fogást az étteremben, a válaszadók 22 százaléka pedig otthon is szívesen elkészíti a jellegzetes olasz ételeket. A magyarok körében a kínai gasztronómia lett az ezüstérmes: a megkérdezettek 13 százaléka hajlandó otthon, vagy étteremben  fogyasztani a távol-keleti konyha remekeit.

A görög konyha friss zöldségeivel és húsételeivel lett a bronzérmes, ám a megkérdezettek csupán 7 százaléka készít otthon ilyen fogásokat és 8 százalékuk fogyasztja őket étteremben. A népszerűségi listán jegyzik még a mexikói, a francia és az indiai konyha finomságait is.

A magyarok négyötöde felesleges luxusnak tartja az éttermi étkezést, s mindössze 20 százaléka költené el napi rendszerességgel a vacsoráját házon kívül. A közhiedelemmel ellentétben a magyarok 83 százaléka nem kedveli a gyorséttermeket sem, viszont a megkérdezettek többsége szívesen foglalatoskodik otthon a konyhában, nem sajnálva időt és fáradságot a sütés-főzésre.

   
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!