szerző:
hvg.hu

Számos civil szervezet, az Open Society Institute (OSI) és a rendőrség képviselőinek részvételével zajlott az a megbeszélés, mely a Tárki hamarosan induló kutatásáról szólt. A felmérés a rendőrség igazoltatási módszereiben mutatkozó esetleges etnikai diszkriminációt vizsgálná.

Az ősszel induló kutatás-sorozat módszertanáról és a felméréskor használt kérdőívekről folyt tanácskozás a Tárki irodájában - közölte a Roma Sajtóközpont.

A hazai felmérés része annak a három ország viszonyait összehasonlító elemzésnek, mely Spanyolországban, Bulgáriában és Magyarországon próbálja kimutatni a rendőrség igazoltatási gyakorlatában megmutatkozó esetleges etnikai diszkriminatív elemeket, különös tekintettel a romákat ért hátrányos megkülönböztetésre.

A kérdéssel kapcsolatban mind a lakosság, mind a rendőrség képviselőinek véleményét vizsgálják.  A projekt kezdeményezője a Soros György által létrehozott OSI.

A megbeszélésen részt vevő Magyar Helsinki Bizottság képviselője ismertette a szervezet korábbi – lezárt büntetőjogi ügyek elemzésén alapuló – kutatásának eredményeit, melyek szerint a nem roma bűnelkövetők nagyobb valószínűséggel „buknak le” tettenérés során, míg a roma elkövetők egyébként is jobban a rendőrség „látóterében” vannak, következésképp nagyobb arányban kerülnek az igazságszolgáltatás kezébe.

A Belügyminisztérium által delegált, egyébként roma származású rendőrtiszt azt mondta: bár a jogszabály alapfeltételként állapítja meg az egyszerű gyanú meglétét, a járőröző rendőrök többsége mégis úgy véli, a hatékony munka alapfeltétele, hogy bárkit bármilyen körülmények között kötelezhessenek arra, hogy igazolja magát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Mégsem vesz elektromos sokkolókat a rendőrség

Mégsem vesz elektromos sokkolókat a rendőrség, erről Bene László vezérőrnagy, országos rendőr-főkapitány döntött hétfőn - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

hvg.hu Itthon

Pert indít a rendőrség a Blikk ellen

Jó hírnevének megsértése miatt polgári pert indít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság egy bulvárlap ellen, annak pénteken, a törökbálinti robbanásról megjelent írása miatt.

Vélemény

Szenvedélyes igazoltatók

Nemrég kézigránátot találtak a Határ úti metróban. A rendőrök szerint ez elég indok volt arra, hogy órákkal később mindenkit, aki egy messzi metróállomáson jött föl a mozgólépcsőn, igazoltassanak. De mit lehet tenni: a magyar rendőr szenvedélyesen szeret igazoltatni.

MTI Itthon

Jogtalanul tárol hang- és képfelvételeket a rendőrség?

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány (NJA) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kedden közleményben tudatta: az adatvédelmi biztoshoz és a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalhoz fordultak, mert álláspontjuk szerint a rendőrség "a legalapvetőbb adatkezelési szabályokat is semmibe véve tárol olyan hang- és képfelvételeket, melyek megőrzésére a törvények értelmében nem lenne jogosult".

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Ne essen kétségbe, segítünk karácsonyi ajándékokat készteni!

Ne essen kétségbe, segítünk karácsonyi ajándékokat készteni!

Rogán a tüntetőkről: A balhé szándéka vezérli őket

Rogán a tüntetőkről: A balhé szándéka vezérli őket

"Másfél óráig feküdtem félig ájultan, kicsekkolva" - újabb történet a rendőri túlkapásokról

"Másfél óráig feküdtem félig ájultan, kicsekkolva" - újabb történet a rendőri túlkapásokról