szerző:
MTI

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány (NJA) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kedden közleményben tudatta: az adatvédelmi biztoshoz és a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalhoz fordultak, mert álláspontjuk szerint a rendőrség "a legalapvetőbb adatkezelési szabályokat is semmibe véve tárol olyan hang- és képfelvételeket, melyek megőrzésére a törvények értelmében nem lenne jogosult".

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrségről szóló törvény alapján
készít és tárol kép- és hangfelvételeket. Ezeket - ha nem indul az ügyben eljárás - a törvényi előírásoknak megfelelően hat hónapon belül megsemmisíti - közölte a BRFK kommunikációs osztálya.

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrségről szóló 1994.évi XXXIV. törvény 42. szakaszában meghatározottak szerint készít és tárol kép- és hangfelvételeket. Amennyiben a helyszíneken rögzített cselekmény miatt nem indul büntető- vagy szabálysértési eljárás, a felvételt a rendőrség hat hónapon belül megsemmisíti" - mondta Csontos Stefánia, a BRFK kommunikációs osztályának helyettes vezetője. 

Közismert, hogy a televíziós társaságok felvételeket készítenek és adnak közre különféle rendezvények helyszíneiről. "A BRFK kommunikációs archívumában ezeket a televíziókban sugárzott felvételeket tekintik meg a nyomozók az egyes nyomozások során" - magyarázta Csontos. 

A közelmúltban az egyik bűncselekmény után nyilatkozott úgy a rendőrség egyik képviselője, hogy a rendőrség korábbi "szélsőséges" demonstrációkon készült egy-másfél éves, vagy ennél is régebbi videofelvételeket is tanulmányozott az elkövetőt keresve - áll a közleményben. Az NJA és a TASZ szerint ilyen felvételek tárolására a rendőrséget semmilyen jogszabály nem jogosítja fel.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itthon

BRFK: több százmilliós hűtlen kezelés a Magyar Postánál

A rendőrség a Magyar Posta Rt.-vel (MP) kapcsolatban két ügyben is folytat nyomozást, de a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) eddig még nem tett feljelentést számviteli törvény megsértése vagy hűtlen kezelés miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vizsgálati osztályának gazdaságvédelmi alosztályvezetője csütörtökön.

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Jön a hideg, havat is hoz magával

Jön a hideg, havat is hoz magával

Élő közvetítésünk a Parlamentből a rabszolgatörvény megszavazásáról

Élő közvetítésünk a Parlamentből a rabszolgatörvény megszavazásáról

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Mutatjuk az új magyar Mercedes buszt, bemutatjuk a gyártóját is

Mutatjuk az új magyar Mercedes buszt, bemutatjuk a gyártóját is