szerző:
MTI/hvg.hu

A mobilszolgáltatókkal kötött szerződéshez szükséges adatfelvétel nem indokolja másolat készítését a személyi igazolványról - olvasható az adatvédelmi biztos állásfoglalásában. Az eddig készült másolatokat meg kell semmisíteni.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet az adatvédelmi biztoshoz és a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz fordult, mivel a Pannon GSM nem kötött a szervezet munkatársával szerződést, amikor nem engedte lemásolni a személyi igazolványát.

Az NHH akkor 20 millió forintra bírságolta a Pannon GSM-et, majd nem sokkal később visszavonta a bírságot kiszabó határozatát. A határozat visszavonása miatt a TASZ munkatársa beperelte az NHH-t, az első tárgyalás a jövő héten lesz.

Mivel az adatvédelmi ombudsmanhoz többen is hasonló panasszal fordultak, az Péterfalvi Attila átfogó vizsgálatot folytatott le, és ennek eredményeképpen született az állásfoglalás, amely nem csak azt mondja ki, hogy a fenti célból jogellenes a személyi igazolványok lemásolása, hanem arról is rendelkezik, hogy az elkészített másolatokat a mobilcégeknek meg kell semmisíteniük.

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény lehetővé teszi, hogy a hírközlési szolgáltatók az előfizetői szerződések megkötése során rögzíthessék az előfizető nevét, leánykori nevét, anyja nevét, lakóhelyét, tartózkodási helyét, születésének helyét és idejét, amelyeket a személyazonosító igazolvány, illetve a lakcímkártya tartalmaz - írta Péterfalvi Attila ombudsman.

A személyiben található személyes adatok közül az igazolvány száma, a fénykép és az aláírás, továbbá régi típusú igazolványokban szereplő egyéb adatokat az érintett hozzájárulása esetén kezelheti a szolgáltató, ha az egyéb adatvédelmi követelmények érvényesülnek - olvasható az állásfoglalásban.

"Tehát megállapítható, hogy a szerződés megkötéséhez szükséges adatfelvétel a személyazonosító igazolványról való másolatkészítést nem indokolja" - írta Péterfalvi Attila. Az okmánymásolást nem indokolhatja az ártámogatás, kedvezmény adása, hiszen ez nem tekinthető adatkezelési célnak. Adatkezelési célként fontos az ártámogatott készülékek esetén is az ügyfél azonosítása, a hitelképesség vizsgálata, ennek eléréséhez azonban az igazolványok másolása nem megfelelő eszköz - közölte az adatvédelmi biztos.

A T-Mobile Magyarország az üggyel kapcsolatban közölte: a társaságnál csak adatellenőrzésre kérik el az ügyfelektől a személyi igazolványt, arról nem készítenek fénymásolatot.

A Vodafone Magyarország Rt. elemzi az ombudsman jelentését és ezt követően alakítja ki hivatalos álláspontját. A társaság ugyanakkor közölte, hogy fénymásolatot kizárólag azokban az esetekben készítettek, amikor ügyfelük ahhoz egy külön nyomtatvány kitöltésével írásban hozzájárult. A fénymásolat készítése nem volt, és ma sem feltétele a szerződéskötésnek. A Vodafone a fénymásolatokat a hitelbírálati eljárás során használta fel. A társaság álláspontja szerint az okmányok fénymásolását előfizetőinek védelme és üzleti érdekei indokolták azért, hogy elkerüljék az esetleges visszaéléseket.

A Pannon GSM közölte: nem végez jogszabályellenes tevékenységet az ügyfélkezelés során, az adatvédelmi biztos állásfoglalásában az általánosságban vett mobilszolgáltatóknak tulajdonított, kifogásolt gyakorlat a cégnél nem valósul meg.

Ezzel szemben a Pannon GSM West End-beli ügyfélszolgálati irodájában szerkesztőségünk egyik munkatársát is megkérték arra, adja át igazolványát és lakcímkártyáját, hogy arról másolatot készíthessenek. Amikor munkatársunk arról érdeklődött, hogy mindez mi cét szolgál, azt a választ kapta, hogy a cégnél "ez a szabály". Az ügyintéző megígérte, hogy másolatnál kitakarják az arckéőpet.

A Pannon GSM az MTI-nek az nyilatkozta: a cég adatkezelési szabályai mindenben megfelelnek a hatályban lévő adatvédelmi törvénynek, nem tartja indokoltnak a változtatást. A társaság közölte azt is, hogy az adatvédelmi törvény előírásainak megfelelően a Pannon GSM csak addig kezeli az előfizetők személyazonosító okmányainak fénymásolatát, ameddig az az általános szerződési feltételekben ismertetett cél eléréséhez szükséges. Ezt követően a Pannon GSM helyreállíthatatlanul megsemmisíti az okmányok fénymásolatait, vagyis folyamatosan eleget tesz adattörlési kötelezettségének.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

TASZ: a főbíró ne pereljen!

Jogi nonszensz és méltatlan a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez, hogy perelni akar a bíróságot sértő megnyilvánulások miatt - közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pénteken.

MTI Itthon

A Fővárosi Bíróság elutasította a TASZ keresetét

Első fokon, nem jogerősen hétfőn a Fővárosi Bíróságon elvesztette azt a pert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), amelyet a jogvédő szervezet indított az Alkotmánybíróság (Ab) ellen, közérdekű adat kiadásának megtagadása miatt.

Kínában kismotor lesz a Harley-Davidson

Kínában kismotor lesz a Harley-Davidson

Ismét magyar rendőrök segítik a horvátországi magyar turistákat

Ismét magyar rendőrök segítik a horvátországi magyar turistákat

Elvégezték a javítást, újra fogad és indít járatokat Ferihegy

Elvégezték a javítást, újra fogad és indít járatokat Ferihegy

Nem hagyja annyiban a Ferrari Vettel büntetését

Nem hagyja annyiban a Ferrari Vettel büntetését

Meghalt Gloria Vanderbilt divattervező

Meghalt Gloria Vanderbilt divattervező

Milliárdokat kaptak az állami cégektől a kormány kedvenc üzletemberei

Milliárdokat kaptak az állami cégektől a kormány kedvenc üzletemberei