szerző:
MTI

Nem született egyezség az Orbán-család gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság szerdai ülésén a kormánypártok és az ellenzék képviselője között arról, hogy mennyiben tartozik a bizottság hatáskörébe a Tokaj Kereskedőház tevékenységének, illetve az Orbán-család lakáscseréinek vizsgálata.

A Tokaj Kereskedőház Rt. tevékenységéről szóló részjelentés-tervezet szerint a társaság irányításában az 1999. közepétől bekövetkezett vezetőváltások után egyre inkább a politikai szempontok uralkodtak el. A gazdálkodás veszteségessé vált, amelyet állami tőkejuttatással igyekeztek kozmetikázni. A vezetéssel szembeszegülőket az ÁPV Rt. segítségével, de ha kellett, törvénytelen eszközökkel is elmozdították.

A részjelentés-tervezet úgy fogalmaz: "a Tokaj Kereskedőház 2000-ben és 2001-ben négymilliárd forint tőkejuttatásban részesült, ami - a rendelkezésre álló dokumentumok szerint - Orbán Viktor akkori miniszterelnök egyetértése, jóváhagyása nélkül nem történhetett volna meg".

Az értékelésből kiderül, hogy az állami támogatás döntő részét vegyes minőségű szőlő felvásárlására fordították, ami értékesítési nehézséget okozott a cég számára, és a borvidék jövője szempontjából is káros. Ám - fogalmaz a jelentés-tervezet - "a nagyarányú felvásárlás a kormányzat politikai pozícióját javította Tokajhegyalján, de a miniszterelnök feleségének résztulajdonában álló Szárhegy dűlő Kft. egyes tagjai, ügyvezetője, valamint Stumpf István kancellárminiszter rokonai számára anyagilag előnyösnek bizonyult". 

A bizottság szocialista tagjai úgy vélték, a Tokaj Kereskedőház 1999-2001 közötti tevékenységének értékelése szükséges ahhoz, hogy valós képet kapjanak az Orbán-család meggazdagodásának módjáról. Ezért az ezzel kapcsolatos javaslatot megszavazták. Herényi Károly (MDF) arra figyelmeztette a bizottság szocialista tagjait, hogy ragaszkodjanak az országgyűlési határozatban megjelölt feladataikhoz. Az ellenzéki képviselő úgy értékelte, hogy a Tokaj Kereskedőház működése részleteinek vizsgálata nem tartozik a bizottság hatáskörébe, ezért nem szavazott.

A bizottság áttekintette az Orbán Viktor és felesége tulajdonát képező egykori és mostani lakások cseréjének, vásárlásainak, felújításának körülményeit is. Szabó Zoltán (MSZP) elmondta: erre azért van szükség, mert ez a folyamat is szerepet játszott a család vagyonosodásában. A lakáscserékkel kapcsolatban a kormányoldal úgy vélte: a korábban Orbán Viktor és felesége tulajdonában lévő Haris közi lakás képezte a vagyonosodás alapját. Herényi Károly ezzel nem értett egyet, hiszen mint mondta, a bizottság működését meghatározó országgyűlési határozat egyetlen pontja sem vonatkozik a lakáscsere-ügyekre.

A bizottság ülésén szerdán sem jelent meg Bognár Sándor, a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság Rt. egyik tulajdonosa, aki a felcsúti földek vásárlása kapcsán került üzleti kapcsolatba Orbán Viktor feleségével, Lévai Anikóval. Vadai Ágnes, a bizottság szocialista elnöke bejelentette: továbbra is szándékukban áll meghallgatni Bognár Sándort, ezért újabb időpontot kérnek tőle.

A bizottság további dokumentumok bekéréséről is határozott. Így várják az Orbán család XII. kerületi Cinege utcai ingatlanának felújításával, bővítésével kapcsolatos dokumentumokat a kerületi jegyzőtől. Ezt a bizottság már korábban kérte, ám mindeddig nem kapta meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Újra összeült a Gyurcsány- és Orbán-bizottság

Mind az Orbán-család, mind a Gyurcsány-Apró érdekkör meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottságok összeültek szerdán. A Sárazsadány-Szárhegy dülő-Tokajhegyalja Kft. tokaji földvásárlásainak körülményeiről részjelentést fogadtak el, az Apró-Gyurcsány érdekkör milliárdjainak titkait vizsgáló bizottság pedig meghallgatta Erdős Ákos üzletembert, valamint döntött arról: nem ad felhatalmazást a bizottság elnökének, hogy iratokat kérhessen be Budapest II. kerületének önkormányzatától, a cégbíróságtól és az Altus Rt.-től.

MTI Itthon

Tokaj-ügy: a MÚOSZ elutasítja a Fidesz gyakorlatát

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöksége elutasítja, hogy az Élet és Irodalom (ÉS) Tokaji borcsaták című cikksorozatának szerzőjét támadják az írás súlyos vádjainak vitatása helyett - közölte Eötvös Pál elnök a testület csütörtöki állásfoglalását megerősítve.

MTI Gazdaság

Eladják a Tokaj Kereskedőház egyik részlegét

Vevőt keres a kizárólag állami tulajdonban lévő, és törvényileg tartósan abban is maradó Tokaj Kereskedőház Rt. egyik egységére a társaság - tudatta újságírói kérdésre az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. kedden. A privatizációs szervezet ezzel azt hangsúlyozta, hogy nem saját maga, hanem a tokaj-hegyaljai cég kívánja értékesíteni az egységet.

MTI Itthon

Ősszel ajánlja fel lemondását a Tokaj-bizottság elnöke

Kész tényként jelentette be szeptemberi lemondását az Orbán-család gyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság elnöki tisztéről Molnár László szocialista képviselő a közszolgálati televízió vasárnap esti műsorában.

MTI Itthon

MSZP: mégiscsak van takargatnivaló a Tokaj-ügyben

Az MSZP szerint mégiscsak van olyan dokumentum a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. papírjai között, amely kellemetlen lehet Orbán Viktor volt miniszterelnöknek, ha a cég ügyvezetője nem jelenik meg az Orbán-család meggazdagodását vizsgáló bizottság előtt - mondta Szabó Zoltán, a bizottság szocialista tagja a testület ülése előtt.

MTI Itthon

Tokaj-bizottság: túl nagy készlet halmozódott fel a cégnél

Indokolatlannak nevezte a Tokaj Kereskedőház Rt.-nél 2002 végéig felhalmozott borkészlet mennyiségét és a 2001-ben 5100-ra felduzzasztott termelői kör nagyságát Kiss László, a társaság jelenlegi vezérigazgatója az Orbán-bizottság szerdai ülésén.

MTI Itthon

Másodfokon veszített az ÉS Tokaj-ügyben

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön másodfokon, jogerősen helyreigazításra kötelezte az Élet és Irodalom című hetilapot a Tokajhegyalja Kft.-vel szemben, ezzel megváltoztatva az elsőfokon eljárt Fővárosi Bíróság döntését. A lap főszerkesztője egy interjúban jelezte: valóstzínüleg felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Legfelsőbb Bírósághoz.

Videót küldött egy riporternek egy dunaújvárosi férfi, hogy meg fog ölni valakit

Videót küldött egy riporternek egy dunaújvárosi férfi, hogy meg fog ölni valakit

Ütközés a CERN-ben: nincs szükségük a Microsoftra

Ütközés a CERN-ben: nincs szükségük a Microsoftra

Végül közel 10 milliárdból épül sportuszoda Veszprémben

Végül közel 10 milliárdból épül sportuszoda Veszprémben

Stephen King odavan a Ragyogás folytatásáért

Stephen King odavan a Ragyogás folytatásáért

Akkor "hozza" a legtöbb gyereket a gólya, amikor elindul Afrikába

Akkor "hozza" a legtöbb gyereket a gólya, amikor elindul Afrikába

Veszélyben a kupagyőztes Kecskeméti Röplabda Club jövője

Veszélyben a kupagyőztes Kecskeméti Röplabda Club jövője