Meghatározó tulajdont szerzett a Budalakk-csoport egyik cégében az az előzetesben ülő szlovák férfi, aki állítja, ügydöntő részleteket tud a móri banki mészárlásról. A bűnüldözők azonban nem tartanak igényt a szerintük lényegtelen információkra.

Okszana Fjodorova. Bájos tények
© AP
Néhány napja kérte a cégbíróságtól a Budalakk-Zéta Kft. nevű cég 95 százalékának nevére íratását a szlovák Boris S. - korántsem először. A 38 éves férfi nem most lépne be a cégbe; 1999 óta érdekelt a vállalkozásban. Csakhogy időközben vitába keveredett a korábbi tulajdonosi körrel, az elmúlt években elsősorban a rendőri hírekből ismert, a FIK-botránytól az olajügyeken át a Reichardt-gyilkosságig (HVG, 1998. augusztus 29., 2000. január 22.) sok kétes üggyel összefüggésbe hozott Budalakk-csoportot fémjelző Rózsa Ferenc vállalkozóval és üzleti partnerével, Neményi Vilmosnéval. Boris S. az utóbbi időben nem volt abban a helyzetben, hogy kiálljon az érdekeiért: csalás vádjával folyó bűnperében előzetes letartóztatását tölti immár csaknem két éve.

A jelek szerint nem tétlenül. Több hatóságot is megkeresett azzal, hogy pontosan ismeri az Erste Bank Rt. móri fiókjában 2002-ben történt vérengzés (HVG, 2002. május 18.) hátterét, tudja és bizonyítani is képes, kik és miért követték el a bűncselekményt, s érzékeltette, nem azok - Kaiser Ede és Hajdú László -, akik végül a bíróság elé kerültek (Kaiser az idén októberben jogerősen tényleges életfogytiglani szabadságvesztést kapott, Hajdú szerepével kapcsolatban új eljárás kezdődik majd).

Faragó Lajos jogász, akit Boris S. bízott meg információja útjának egyengetésével, a HVG-nek állítja: bár ügyfele nyolc alkalommal találkozott különféle hatósági személyekkel, köztük az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzeti Nyomozóirodája tisztjeivel, a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársával, sőt egy ízben még az FBI két nyomozójával is, érdemben senki sem hallgatta ki. Faragó hétfőn indítványozta a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatalnál, hogy ügyfele vallomást tehessen a Hajdú elleni megismételt eljárásban - a jogász szerint ezt a kérést a hatályos normák szerint nem lehet elutasítani.

Faragó - aki vádalkut remél Boris S.-nek az információkért cserébe - a részletekről nem kívánt nyilatkozni. Más források annyit közöltek a HVG-vel: a szlovák férfi változata szerint Oroszországból induló "értékes szállítmány hibás teljesítésén" dühödtek be a megbízott átvevők, s ez torkollott mészárlásba; úgy tudni, a titokzatos áru nem pénz volt, noha a pénzszállítóval kellett érkeznie. Tény, a kalandregénybe illő történet nem tűnik életszerűtlenebbnek, mint amit végül a nyomozók kideríteni véltek, vagyis hogy a két hétpróbás bűnöző, Hajdú és Kaiser 7 millió forintos zsákmányért kivégzett nyolc embert, majd szétlőtték a fiók számítógépeit, miközben meg sem próbálták kinyittatni az 50 millió forintot tartalmazó trezort. Arról nem is szólva, hogy a jogerős ítélet után sem derült ki, ki lőtte le a nyolc áldozatot; Kaiser az indokolás szerint a tetthelyet őrizte (HVG, 2005. október 29.).

Lehetett némi rálátása Boris S.-nek bizonyos bűnszervezetek munkájára: a HVG értesülései szerint a magyarul - édesanyja révén - folyékonyan beszélő férfi korábban Csehszlovákia, majd Szlovákia katonai hírszerzését erősítette. Figyelemre méltó az is, hogy a tanúskodásra jelentkező férfi annak a Budalakk-csoportnak a cégében tulajdonos, amelyhez a mészárlás napján rögzített egyik utolsó banki tranzakció kötődik: valaki több százezer forint készpénzt vett fel a Budalakk nevében az Erste-fiókban (a cégadatok szerint a jelenleg felszámolás alatt álló, a Mórhoz közeli Pusztavámon működő Budalakk Éta Kft.-nek volt számlája az ominózus bankfiókban, amelyet azonban még a bűncselekményt megelőzően, 2001-ben megszüntettek). "A nyomozati iratok megismerésekor szemet szúrt a Budalakk neve: más híres-hírhedt ügyfele nem volt a bankfióknak. Többször jeleztem a hatóságoknak, nem találtam nyomát, hogy utánanéztek volna ennek a szálnak, de hiába" - nyilatkozta most a HVG-nek Dezső Antal, Kaiser védője.

Második oldal (Oldaltörés)

A kémvilágot nemcsak könyvekből ismerő források nem zárják ki, hogy Boris S. fedett hírszerzőként vállalt szerepet az 1990-es évek végén a Budalakkban. Tény, a cégnél, amelybe először - mint a liechtensteini IEH Inter-Euro-Handel AG képviselője - bevásárolt, történtek megfigyelésre érdemes események. Az akkor Tóvilág Kft.-nek nevezett, Rózsa Ferenc résztulajdonában álló vállalkozás volt a háborús ok Rózsáék, illetve a moszkvai keresztapa hírében álló Vlagyimir Golubjev és köre között. Golubjev, az ő barátnője, a 2002-es Miss Universe, Okszana Fjodorova, illetve a szentpétervári Igor Utkin 2001-ben fektetett be a pusztavámi vállalkozás testvércégébe, a Budalakk Éta Rt.-be (HVG, 2003. február 22.). Az oroszok, akkori elmondásuk szerint, mintegy 140 millió forintot öltek a magyar vállalkozásba, Rózsa azonban a hátuk mögött - mintha még az övé volna - eladta az rt-t a Tóvilágnak. Vitájuk máig tart, akárcsak a Rózsa ellen csődbűntett miatt folyó büntetőper, amelyben mint az egyik bedőlt Budalakk-cég hitelének felvásárlója szerepel a Tóvilág. Nem mellékesen az orosz befektetők történetéhez hasonló módon járt pórul a Budalakkal Boris S. is: mint a szlovák férfi egy cégbírósági beadványában írta, az adásvételt követően Rózsáék mindent elkövettek, hogy visszaszerezzék a vállalkozást. A vita ebben az ügyben sem zárult le, a cégbíróság peres utat ajánlott a vitázó feleknek.

A vallomástételre jelentkező férfi móri történetének ismerői sejteni engedik, Golubjevékről is hallhatna ezt-azt az ügyészség, ha végül hajlandó lenne kifaggatni. Rendőri és ügyészi források ugyanakkor állítják, Boris S. évek óta házal a saját változatával, amelyet ismernek, de nem adnak neki hitelt. Hangsúlyozzák, a szlovák férfi történetét senki sem támasztja alá, kivéve az egyik zálogházi rablót, akire vádalku hiányában akár 15 év fegyház is várhat (a zálogházi rablóbandaként elhíresült bűnszervezet közreműködésével 2001-ben legalább 13 zálogfiókot raboltak ki országszerte). Utóbbi férfi aktivizálódása a Boris S.-féle változatot megfontolásra érdemesnek tartók szerint is inkább ront a történet hitelességén. Ahogyan az egykori állítólagos hírszerző szavahihetőségét sem erősíti a tény, hogy "hazugságalapú" bűncselekmény miatt áll a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt. A vád szerint befektetőktől vett át pénzeket azzal, hogy segít vállalkozásuk beindításában, de nem segített, illetve nem törlesztette a felvett ingatlanhitelt, s összesen 8,5 millió forint kárt okozott.

A Kaisert másodfokon elítélő tanács elnöke egyébként az ítélet indokolásában kitért Boris S.-ék vallomására, azt hangsúlyozva, megkereste a nyomozóhatóságokat, amelyek biztosították, a felajánlott információk irrelevánsak. Faragó mindennek ellenére kitart amellett, hogy ügyfelét érdemben nem faggatta senki, s mint hangsúlyozta, nem is tehették volna, hiszen ügyfele vádalku hiányában nem ismerteti a részleteket.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Folyamatosan nő a külföldi hallgatók száma Magyarországon

Folyamatosan nő a külföldi hallgatók száma Magyarországon

Vádat emeltek egy vasutas ellen, aki egymással szemben indított el két vonatot

Vádat emeltek egy vasutas ellen, aki egymással szemben indított el két vonatot

Még nagyobbat nyert a PiS, mint várni lehetett

Még nagyobbat nyert a PiS, mint várni lehetett

Egy új gomb kerül a számítógépes billentyűzetekre

Egy új gomb kerül a számítógépes billentyűzetekre

Az ellenzék újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben

Az ellenzék újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben

Nem gyerekjáték: 60 km/h-val küldték egymásnak a Lego Bugattit és Porsche 911-est

Nem gyerekjáték: 60 km/h-val küldték egymásnak a Lego Bugattit és Porsche 911-est