szerző:
MTI

A teljes választókorú népesség körében a Fidesz 32, míg az MSZP 29 százalékos támogatottságot mondhatott magáénak január második felében; ha ekkor lettek volna a választások, kétpárti parlament alakulhatna a Magyar Gallup Intézet által hétfőn közzétett kutatási jelentés szerint.

A több mint kétezer személy megkérdezésén alapuló reprezentatív vizsgálat szerint az MSZP szimpatizánsainak az aránya 5 százalékkal emelkedett a decemberben mérthez képest, míg a Fidesz támogatóinak tábora ez idő alatt egy százalékkal lett magasabb. 

Az SZDSZ és az MDF szavazói köre változatlan maradt: előbbi három, utóbbi két százalékon áll, tehát nem érik el az öt százalékos parlamenti küszöböt. A parlamenten kívüli pártok sem gyarapodtak december óta; a Munkáspárt, a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP) és a Centrum Párt is egy-egy százalékos támogatottságú. Eszerint csak az MSZP és a Fidesz jutna be a parlamentbe.

A Gallup szerint, "ha csak a határozott pártpreferenciával rendelkezők közötti arányokat vizsgáljuk, akkor itt a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben az egy hónappal ezelőtti 11 százalékról négy százalékra csökkent". A Fidesz itt 46, az MSZP 42 százalékon áll. A pártot választó biztos szavazók körében a Fidesz előnye jelenleg 6 százalék az MSZP-hez képest: 48, illetve 42 százalék.

A január 18 és 26 között végzett kutatás szerint a kampány megkezdésével "meredeken emelkedett az érdeklődés a politika és a választások iránt". "Példátlanul sokan", a megkérdezettek 69 százaléka mondta azt, hogy részt vesz az áprilisi választásokon.

Az eddig bizonytalanok vagy érdektelenek elsődleges pártválasztásából az MSZP jött ki jobban: öt százalékkal sikerült bővítenie a táborát, míg a Fidesznek csak egy százalékkal. A miniszterelnök munkájának megítélése az elmúlt három hónapban javult, és januárban rekordot döntött: a megkérdezett választók 46 százaléka látja úgy, hogy jól végzi feladatát. Gyurcsány Ferenc kormányfői tevékenységét eddig többen ítélték negatívan, mint pozitívan, ez most megfordult. A tevékenységét negatívan megítélők aránya 47-ről 41 százalékra csökkent.

Arra a kérdésre: Magyarországon jó vagy rossz irányba mennek-e a dolgok, a megkérdezettek 32 százaléka mondta azt hogy inkább jó, és 56 százaléka mondta azt hogy inkább rossz.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Tárki: fej fej mellett a két nagy párt

A teljes sokaság, valamint a pártot választók körében teljesen kiegyenlített a helyzet, így a biztos szavazók körében a Fidesz-szavazók nagyobb mérvű elkötelezettsége miatt két százalékpontos, azaz hibahatáron belüli Fidesz-előnyt regisztrált a felvétel - áll a Politikai Elemzések Központja és a Tárki január eleji felmérésében.

hvg.hu Itthon

Medián: a Fidesz vezet – hibahatáron belül a különbség

A Fidesz pontosan akkora, a hibahatárt súroló előnnyel vezet januárban, mint egy hónappal korábban – derül ki a holnapi HVG-ben megjelenő Medián-felmérésből. A pártok erőfeszítései ellenére továbbra is kevesen lennének hajlandóak az urnákhoz járulni.

MTI Itthon

MSZP–Fidesz: 45–45 százalék

A teljes lakosság körében a szocialisták támogatottsága 29, a Fideszé 28 százalék a Szonda Ipsos december közepén végzett felmérése szerint, amelynek eredményeit a Népszabadság pénteki számában tették közzé.

Itthon

A Szonda Ipsosnál is szoros a pártok meccse

Leheletnyi Fidesz-előnyt mért a pártok rokonszenvét illetően a Szonda Ipsos. A Népszabadságban közölt adatok szerint január közepén csak a két nagy párt ugrotta meg a parlamenti küszöböt.

MTI Itthon

A Gallupnál nagyon vezet a Fidesz

A teljes választókorú népesség körében a Fidesz 31, az MSZP 24 százalékos támogatottságot mondhatott magáénak a december második hetében készült vizsgálat adatai szerint - áll a Magyar Gallup Intézet honlapján található kutatási jelentésben.

RTL Klub: A Veronában tragédiát szenvedett busz sofőrje máig nem kért bocsánatot

RTL Klub: A Veronában tragédiát szenvedett busz sofőrje máig nem kért bocsánatot

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak