szerző:
MTI

Elhunyt Csák Ibolya, az 1936-os berlini olimpia magasugró bajnoknője, aki januárban ünnepelte 91. születésnapját.

Csák Ibolya a hónap elején budai lakásában megcsúszott, s combnyaktöréssel került kórházba. A MOB saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Csák Ibolya, a legidősebb itthon élő ötkarikás aranyérmes a magyar női atlétika első olimpiai és Európa-bajnoka volt. 

1915. január 6-án született Budapesten. Távolugrásban kétszeres, magasugrásban hétszeres bajnok, magasugrásban 1936-ban, Berlinben olimpiai bajnok, 1938-ban Európa-bajnok. 1936 és 70 között a Pénzjegynyomda telefonközpontjában dolgozott. 1994-ben Mező Ferenc Emlékérmet, 2001-ben Csík Ferenc-díjat, 2005-ben Nemzetközi Fair Play-életműdíjat kapott.

Magasugrásban női versenyzőtől soha sem szenvedett vereséget. Egy ízben, 1938-ban a Bécsben rendezett Európa-bajnokság után csak hetek múlva nyilvánították győztesnek, amikorra kiderült, hogy az első helyezett német versenyzőnek a férfiak között kellett volna indulnia. Bécsben elért 164 centiméteres ugrásával Európa-, egyben magyar rekordot állított fel, utóbbit csak 23 év múltán tudták megjavítani. 

Csák Ibolya a magyar női atlétika első olimpiai és Európa-bajnoka. Ő alkalmazta először a lendületes nekifutásból végrehajtott fékező kitámasztást, a légmunka javítására pedig a léc felett a mozgás síkjára merőleges ollózást. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Elhunyt George Best, a legenda

Hosszan tartó, súlyos betegség után 59 éves korában elhunyt George Best, a Manchester United legendás észak-ír labdarúgója.

Itthon

Elhunyt Baróti Lajos

Életének 92. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Baróti Lajos, a magyar labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya.

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Bohóc a kereszten

Bohóc a kereszten

A francia szélsőjobb kihátrál az egyik legnagyobb melléfogásából

A francia szélsőjobb kihátrál az egyik legnagyobb melléfogásából

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők