szerző:
MTI

Egyértelmű nemet mondott a négy parlamenti párt képviselője a tandíj bevezetésére azon a felsőoktatási kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szervezésében tartottak.

Sándor Klára, az SZDSZ ügyvivője elmondta, pártja nem akar tandíjat bevezetni, ugyanakkor utalt arra, hogy az új felsőoktatási törvényben jelentős előrelépés: nem az első, hanem egy diploma ingyenes. Arató Gergely, az oktatási tárca politikai államtitkára, szocialista politikus szintén nemet mondott a tandíjra. Azt is elmondta, hogy az új felsőoktatási törvény azt is rögzíti, hogy 12 félév ingyenes az államilag finanszírozott képzésben.

Sió László, a Fidesz oktatási programszóvivője egyértelműnek nevezte pártja álláspontját, amely szerint elutasítják a tandíjat. Almássy Kornél az MDF alelnöke közölte, nem tervezik a tandíj bevezetését. Úgy fogalmazott: a legérthetetlenebb cselekedet volt 1994-98 között a tandíj, amely nem hozott komoly bevételt az államnak. Néhány hallgató a jelenlévők közül tapssal fogadta azt a megjegyzését, hogy ugyanakkor hálás érte, mivel hozzájárult az akkori szocialista kormány bukásához.

Nem volt teljes egyetértés ugyanakkor az államilag finanszírozott képzésben jogtalanul szedett tandíjak kérdésében a jelenlévők között. Almássy Kornél szerint megengedhetetlen, hogy hatályos törvényeket nem tartanak be felsőoktatási intézmények. Szerinte a HÖOK által indítandó próbaper sikerrel fog járni, ugyanakkor az Oktatási Minisztériumnak fenntartói jogával élve be kellene avatkoznia. Megoldás lehet még szerinte az oktatási jogok biztosa hatáskörének bővítése és felvetette a hallgatói jogok megerősítését, a hallgatói önkormányzati normatíva bevezetését is.

Arató Gergely a konkrét ügyekben nem kívánt nyilatkozni, mivel jogvitáról van szó. Az egyetemi autonómia azt is jelenti, hogy a kormány "nem zsűrizi" az intézmények döntéseit. Sándor Klára azt mondta:"ami jogtalan az jogtalan", ha bírósági ítélet mondja ki, hogy jogsérelem történt, akkor ki kell fizetni a diákoknak a nekik járó juttatásokat. Szorgalmazta egyben, hogy a hallgatói önkormányzatok kontrollszerepüket erősebben gyakorolják. Az OM autonómnak tekinti az egyetemeket. Sió László szerint az oktatási ombudsmannak nem egyedül kell ezt a harcot megvívnia, s felvetette, hogy átadhatná ezt az ügyet az állampolgári jogok országgyűlési biztosának. Hiányolta, hogy az OM nem lépett az ügyben, csupán széttárta a kezét, "ha majd lesz bírósági ítélet" felkiáltással.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itthon

Az oktatási tárca nem akar tandíjat a felsőoktatásban

Az Oktatási Minisztérium nem kíván tandíjat bevezetni a felsőoktatásban, amit azzal indokol, hogy "tartja magát" a kormányprogramhoz. A tandíj javaslata ezért a tárca honlapjára kitett, a felsőoktatás fejlesztéséről szóló, társadalmi vitára bocsátott koncepcióban sem szerepel - közölte a szaktárca szerdán, a tandíj esetleges bevezetésével kapcsolatos sajtóhírekre reagálva.

hvg.hu Itthon

Emelkednek a tandíjak szeptembertől?

Szeptembertől félévenként akár hatszázezer forint is lehet a tandíj az állami intézményekben, miután az állami hozzájárulást a költségtérítéses hallgatók esetében szinte teljesen eltörölnék - adta hírül ma a Hír Tv értesülését több médium.

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

Szivárogtatott a Nobel-díjasokról, lemondott, de így is egy rakás pénzt kap az akadémiától

Szivárogtatott a Nobel-díjasokról, lemondott, de így is egy rakás pénzt kap az akadémiától

Levizelték, zaklatták és megalázták – perel Mariah Carey asszisztense

Levizelték, zaklatták és megalázták – perel Mariah Carey asszisztense