szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szlovák-magyar viszonyról és a kisebbségben élő magyarokról kérdezte a pozsonyi Új Szó című napilap Szájer Józsefet, az Európai Parlament Fidesz-MPSZ-hez tartozó képviselőjét annak kapcsán, hogy Rómában, az Európai Néppárt múlt heti tisztújító közgyűlésén – sokakat meglepő módon – az EP több szlovák képviselője is támogatta, hogy Orbán Viktor legyen az Európai Néppárt alelnöke.

A lap szerdai számában megjelent beszélgetésből tudni lehet, hogy az EP római közgyűlésén nemcsak a szlovák kormányhoz tartozó Magyar Koalíció Pártja (MKP), hanem a szlovák kormányfő, Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) és a Dzurinda-kormányból a közelmúltban kilépett szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) képviselői – noha ezt nyíltan nem vállalták – „megsúgták: ők is megszavazták Orbán Viktort az Európai Néppárt alelnökévé”.

A Fidesz delegálta EP-képviselő elmondta: „arra jöttünk rá az EP-ben, hogy sokkal több az olyan közös ügy és elv, amely összeköt bennünket. Ilyen légkörben a kisebbségi kérdéseket is jóval józanabbul lehet felvetni, le lehet venni róluk azokat az éles elemeket, amelyek megrontották korábban ezeket a viszonyokat. Ezért nem meglepő, hogy kölcsönösen tudjuk támogatni egymás céljait”.

A lap megkérdezte: miért vonták be a magyarországi pártok a határon túli magyarokat a választási kampányba. Szájer szerint nem kell bevonni őket, de kijelentette: „úgy vélem, a határon túl élő közösségek sorsa igenis sok tekintetben múlik azon, hogy Budapesten milyen kormány van. Ez nem azt jelenti, hogy a kampányban bármilyen módon részt kellene aktívan venniük, de állást foglalhatnak” – hiszen országaikban szólásszabadság van, adott esetben egy másik ország kormányával kapcsolatosan is véleményt nyilváníthatnak, és amikor valaki ezt teszi, akkor ezzel alapvető jogait gyakorolja.

Természetesen szavazni ebben a formában nem szavazhat, a Fidesznek ez nem is célja – mondta Szájer, hangsúlyozva, hogy pártja „senkire se kíván szavazati jogot erőltetni”. A Fidesz számára a határon túli magyar közösségek politikai szervezeteinek az álláspontja a meghatározó”. A Fidesz azért állt ki a magyar állampolgárság könnyített megadása mellett, mert ezt a határon túli magyar szervezetek határozottan kérték” – mondta Szájer az Új Szónak nyilatkozva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Három iPhone támogatása is megszűnhet jövőre

Három iPhone támogatása is megszűnhet jövőre