Visszafoglalták Budapestet a huligánoktól

Utolsó frissítés:

Kedd este már szó sem volt maroknyi, a békés tüntetők ájtatosságát elrontó vandálról: aki a Köztársaság térre ment, az balhézni ment. Több ezer tüntető lepte el a Rákóczi utat, gyakorlatilag mindent tönkretettek maguk körül, de mégis mással voltak elégedetlenek. A rendőrség határozottan és tudatosan, több órás munkával oszlatta szét az őt minden eszközzel támadó rendbontókat.

© AP
Több ezer tüntető lepte el a Rákóczi utat, miután a demonstrálók egy részét korábban a rendőrök kiszorították a Köztársaság térről nem sokkal hajnali egy óra után. Néhány kirakatot bezúztak, a tüntetők a rendőröket dobálják.

Több embert előállítottak a rendőrök itt is és a Bródy Sándor utcában is, ahonnan az elzavart huligánok éppen a Rákóczi út felé indultak.

Zűrzavar, füst a Blahán

Ezt követően, hajnali kettő körül lovas rendőrökkel és könnygázzal próbálták oszlatni a tömeget, a demonstrálók válaszul petárdákat dobáltak a rendőrökre. A Népszínház utcában a tüntetők kukákat halmoztak fel az úton és a villamossíneken, kisebb úttorlaszokat építve belőlük. Több rendőri sorfalat is létrehoztak a Blaha Lujza tér és a Keleti pályaudvar között. 

Háborús állapotok uralkodtak: állt a füst a Rákóczi úton, a három-ötszáz tüntető barikádot emelt a Blaha Lujza téren padokból, a körúton pedig politikai hirdetőtáblákból. Kukákat gyújtottak fel, házak homlokzatát rongálták meg, a Blaha Lujza téren szétvertek egy parkoló rendőrautót, majd felgyújtották. A tüntetők a házak oldaláról leszedett díszburkolati elemekkel is dobálták a rendőröket.

További képekért kattintson!
© AP
A több mint ezer rendőr folyamatosan távozásra szólította fel a tüntetőket, kilátásba helyezve, hogy erőszakot alkalmaznak. Folyamatosan érkezett a rendőri erősítés a helyszínre. A Rákóczi útról ekkor 10-12 sérültről érkezett információ. A huligánok gránitkövekkel dobálták a rendőröket, akik a Nagykörút irányába próbálták kiszorítani a rendbontókat.

A Ferenc körút felé vízágyúval megerősített lovasrendőr-osztag szorította a dobálózó, padokból blokádot húzó randalírozókat, akik a kapualjakból kirángatott kukákat kiborítva felgyújtották azok tartalmát. A Blaha Lujza tér könnygázfüstben úszott egy darabig, majd a rohamrendőrök újabb osztagai érkeztek a kiürített körútra, s innentől kezdve felügyeletük alatt tartották.

Értesülésünk szerint ekkor már a Köztársasági térhez közeli utcákban több rabszállító autó várakozott, feltehetően a mellékutcákba beszorított rendbontók elszállítását várva.

A tömeg másik részét a rendőrök a New York-palotától az Oktogon irányába nyomták, vízágyúkat vetettek be, miközben a tüntetők barikádokat próbáltak építeni - jelentette az MTI tudósítója hajnali negyed 3 előtt. A buszmegállóban egy 956-os éjszakai buszt is megtámadtak a tüntetők és betörték az első szélvédőjét. Az utasoknak nem esett bántódása, de a busz nem tud kihajtani a megállóból a tömeg és a felvonult rendőrök miatt. A rendőrök a Wesselényi utca és az Oktogon között a Nagykörút két oldalán lezárták a környező utcákat. A Nyugati tér és az Oktogon között a Zichy Jenő utcánál is rendőri sorfal állt fel, nem engedték tovább a tömeget a Nyugati felé. A demonstrálók a környékbeli mellékutcákba vonultak. Az elfogott huligánokat folyamatosan bilincselték meg a rendőrök.    

© AP
A tüntetők egy másik csoportját az Astoria felé szorították a rendőrök, akik legalább négy sorban álltak fel, mögöttük pedig lovas rendőrök sorakoztak.

A tűzoltóság fél háromkor nekiállt megtisztítani a József körutat az akadályoktól. A huligánok immár járókelőként, sokkal csendesebben szivárogtak vissza a körútra. Megjelentek az első guberálók is, akik a kiborított szemetet szortírozzák.

A rendőrök a "visszafoglalt" területeken a Rákóczi útba torkolló utcákat sorfallal lezárták. 

Az MTI rendőrségi forrásból úgy tudja, hogy hajnali háromig több mint 25 embert állítottak elő, a sérültek száma pedig ötven körülire tehető.

A tombolás háromnegyed négyre gyakorlatilag befejeződött. Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy a rendőrök folyamatosan hagyják el a helyszíneket, tüntetőket már sehol nem látni. Mint mondta, egyelőre nincs tudomása olyan helyszínről, ahol még lenne tüntetés. Közölte, hogy amíg szükséges, a tüntetők által korábban megszállt helyszíneket, így például a Köztársaság teret és a Magyar Rádió székházát továbbra is biztosítják a rendőri erők. A szóvivő beszámolt arról is, hogy több rendőr megsérült, de pontos számot nem tudott mondani.

Hogyan kezdődött? (Oldaltörés)

Már nem forradalmárok a huligánok
A HírTV képes tudósítása szerint a körúton végighaladó huligánok autókat állítottak meg, elállták a forgalmat, vezetőket molesztáltak, a felvétel szerint egyikük egy gépkocsi tetején is átgyalogolt. A televízió ezúttal rendbontóknak nevezte a rendbontókat.

A rendbontás éjjel 11 óra körül kezdődött, amikor tüntetők egy csoportja a budapesti Szabadság tér felől, érintve a Nyugati pályaudvart az Oktogon át a Blaha Lujza tér felé haladt.

A mintegy két-háromszáz demonstráló előbb az úttesten ment, elfoglalva a villamossíneket is, majd az MSZP Köztársaság téri székháza felé indultak el. 

A székházat lovas rendőrök és pajzzsal felszerelt rendőrök védték, erősítésként pedig kilencven újabb rendőr érkezett - jelentette ekkor a hvg.hu helyszínen lévő tudósítója. 

A rendőrök a székház mellett és előtt álltak, az épületet magát vaskordon védte. Szinte minden második tüntető arcát sötét kendő takarta, azt skandálták: "Gyere ki, Gyurcsány!, "Ria, ria, Hungária!", "Elkúrtátok!".

A Rádiónál is szétoszlott a tömeg
Szétoszlatták a tüntetőket a rendőrök a Magyar Rádiónál szerdán, nem sokkal nulla óra után. A rendőrök először figyelmeztették a demonstrálókat, azután kitörtek a kordon mögül a Bródy Sándor utca felőli oldalon. A körülbelül ötven tüntetőt a rendőrök a Múzeum körút irányában kiszorították a helyszínről, majd sorfalat álltak a Bródy Sándor utca sarkán. A környező utcákat rendőri kordon zárja el. A tömeg szétoszlott. A tüntetők először azt mondták, hogy visszajönnek, csak megvárják az erősítést. Azután azt közölték, hogy a Köztársaság térre indulnak. A Köztársaság térről elkergetett huligánok egy része viszont éppen a Rádió felé vette az irányt. Aztán végül a Rákóczi úton kötött ki mindeki.

Éjfél után negyed órával a rendbontók figyelmét felhívták a rendőrök, hogy távozzanak a Blaha Lujza tér irányába, majd megkezdték a tömeg kiszorítását. A huligánok kövekkel dobálóztak, s futball-rigmusokat skandáltak. A Bezerédi utca felől újabb 100-150 rendőr érkezett, a tüntetőket körbefogták.
 
A rendőrség láthatóan nem követte el azt a tegnapi hibát, hogy megvárja, amíg a huligánok bevárják az erősítést, hanem nekikezdtek a kemény mag puhításának.

Időközben a Rákóczi útra vezető utat elzárták a rendőrök, már csak azokkal foglalkoztak, akik nem hagyták el a teret - jelentette a hvg.hu tudósítója  a helyszínről. A rendőri kordonon kívül maradott emberek elkezdték a Himnuszt énekelni. A rendőrök könnygáz bevetésével vetettek véget a rendbontásnak.

Az MTI tudósítójának beszámolója szerint a kiszorított tüntetők az Erkel Színház jobb oldalánál újra gyülekeztek. A rohamrendőrök egy második rohammal az ő feloszlatásukra is kísérletet tettek. A tüntetők petárdákat, köveket és sörösüveget dobálva támadnak a rendőrökre.

Csókolom, merre van a Köztársaság tér?
A távirati iroda tudósítója nem sokkal éjfél után arról számolt be, hogy a hozzávetőleg 15 ezres Kossuth téri tömeg töredékére csökkent, és több fiatal, miközben elindult, azt kérdezte, merre is van a Köztársaság tér. A szónoki emelvényről közben arra biztatták az ott maradókat, hogy néhány órára inkább menjenek haza, pihenjenek, majd jöjjenek vissza.

A Rákóczi útra kijutó kb. ötven tüntető közül többen kirántották az utat szegélyező karókat, a rendőrség alakzatban indult feléjük. A randalírozók futottak és dobáltak. Majd "mint a legyeket, úgy hajtották el őket a rendőrök" - fogalmazott egy helyszínen lévő forrásunk.

A térre két mentőautó érkezett. Egy sérült operatőrt is el kellett látni, akit egy rendbontó talált fejen kővel.

A tüntetők egy csoportja, akik időben elhagyták a kordont, elindult a körút felé, terveik szerint a Rádióhoz. 

Az Erkel Színház mellett hajnali egy óra előtt nem sokkal indultak meg a lovas rendőrök a tüntetők ellen, akik futva hagyják el az adott területrészt, de egy idő után újra visszarendeződnek. A demonstrálók folyamatosan közlekedési táblákkal és kukákkal, valamint utcakövekkel dobálták a színház épülete mellett felsorakozott, pajzzsal és sisakkal felszerelt rendőröket. A csoport ezt követően tódult a Rákóczi útra, illetve a Blaha Lujza térre.


hvg.hu/MTI