szerző:
MTI

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az elmúlt napok eseményeinek értékelésére a Parlamentbe hívta a parlamenti pártok elnökeit és frakcióvezetőit. Sem a Fidesz, sem a KDNP nem hajlandó részt venni a megbeszélésen.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtök délutén 2 órára tűzte ki a pártokkal való  személyes megbeszélés időpontját; a helyszín pedig a Parlament - közölte Danks Emese kormányszóvivő. 

A tervezett megbeszélés célja konzultáció az elmúlt napokban kialakult politikai helyzetről, tapasztalatokról, valamint az előttünk álló napok eseményeiről - hangsúlyozta Danks Emese.

A miniszterelnök a találkozón számít Szili Katalin házelnök, a titkosszolgálatokkal, illetve a rendészettel foglalkozó miniszter, az országos rendőrfőkapitány, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának jelenlétére.

A kormányfő kéri, hogy a helyzet jelentőségére való tekintettel Hiller István, az MSZP elnöke, Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Navracsics Tibor a Fidesz frakcióvezetője, Dávid Ibolya, az MDF elnöke, Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője valamint Semjén Zsolt a KDNP elnöke személyesen vegyenek részt a megbeszélésen.

Sem a Fidesz, sem a KDNP

A Fidesz nem vesz részt a miniszterelnök által kezdeményezett csütörtök délutáni találkozón - jelentette be Szijjártó Péter szóvivő. 

Nincs értelme a kormánnyal egyeztetni - mondta a politikus, aki ugyanakkor jelezte, amennyiben a házelnök vagy a köztársasági elnök hívja tárgyalásra a pártok vezetőit, hangsúlyozottan a kormány nélkül, akkor a Fidesz ezen részt vesz. Gyurcsány Ferencet a magyar belpolitika nemkívánatos személyének tekintik, aki véleményük szerint a kialakult helyzetben maga a probléma. "A problémával tárgyalni a megoldásról, teljesen felesleges" - jegyezte meg. 

Szijjártó szerint egyébként sem levélben, sem e-mailben nem kaptak meghívót az eseményre, ehelyett reggel 8:48-kor a Miniszterelnöki Hivatal titkárnője telefonon keresztül intézett "ultimátumot" a Fideszhez, hogy 9:00 óráig válaszoljon, részt vesz-e az egyeztetésen. 
 
A Fidesz nem jelent meg az MDF frakcióvezetője, Herényi Károly által kezdeményezett délelőtti találkozón sem, mert véleményük szerint mivel Dávid Ibolya MDF-elnök "hazug és nemtelen" vádakkal illette Orbán Viktort, naivitás lenne azt gondolni, hogy pozitív eredménye lenne a tárgyalásoknak. "Herényi Károlytól azt kérjük, inkább járjon közben Dávid Ibolyánál, hogy ne illesse hazug és nemtelen vádakkal a Fidesz elnökét" - tette hozzá.

"Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön kettő órára hívta egyeztetésre a pártok vezetőit. Ezt a meghívást Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke nem fogadja el" - közölte Halász Zsuzsa szóvívő.

Az elutasítás indoklásként a szóvivő azt hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök politikai szempontból nemkívánatos személynek tekinthető. Halász Zsuzsa ugyanakkor hozzátette, hogy ha a mostani helyzet rendezésével kapcsolatos meghívást kapnak Sólyom László köztársasági elnöktől, vagy Szili Katalin házelnöktől, azon természetesen részt vesz a párt elnöke.

Az MDF ott lesz a találkozón
 
Az MDF részt vesz a miniszterelnök által kezdeményezett csütörtök délutáni találkozón - mondta Herényi Károly frakcióvezető, hozzátéve, az elmúlt három éjszaka bizonyította, hogy a helyzet nem oldódott meg, az elsődleges feladata a politikának, hogy rendet teremtsen, és hogy az utcáról az emberek lehetőleg hazaszólítsa.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Göncz: árt a Magyarország-képnek a zavargássorozat

Göncz Kinga szerint a budapesti erőszakos zavargássorozat "nagyon rossz" a Magyarország-kép szempontjából, "nagyon nem illik ez bele abba a képbe, amit kialakítottunk magunkról". A külügyminiszter Washingtonban nyilatkozott magyar újságíróknak helyi idő szerint szerdán éjjel.

MTI Itthon

Herényi kockázatosnak minősítette a Fidesz nagygyűlését

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a Fidesz szombatra tervezett nagygyűlését - "a mostani helyzetben" - biztonsági kockázatnak minősítette. Erről csütörtökön a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt a frakcióvezető.

MTI Itthon

A francia sajtó szerint Gyurcsány helyett nincs alternatíva

Gyurcsány Ferenc lemondása önmagában nem jelentene tragédiát, ha nem a szélsőjobboldallal flörtölő, a reformok visszavonását sürgető, demagóg programot hirdető Orbán Viktor jelentené vele szemben az alternatívát - véli Törékeny Magyarország című szerdai szerkesztőségi cikkében a Le Monde című francia napilap.

hvg.hu Itthon

Orbán előrehozott választásokat akar

Megtartja nagygyűlését a Fidesz szombaton. Orbán Viktor a Hír TV stúdiójában azt mondta: a rendőrségnek az a dolga, hogy békét és rendet teremtsen.

Zsiráf született a veszprémi állatkertben

Zsiráf született a veszprémi állatkertben

Ez a mesterséges intelligencia 5 évvel korábban jelezheti a mellrák kialakulását

Ez a mesterséges intelligencia 5 évvel korábban jelezheti a mellrák kialakulását

Megszólalt a kormány a Microsoft-ügyben: nincs itt semmi látnivaló

Megszólalt a kormány a Microsoft-ügyben: nincs itt semmi látnivaló

Minden légiutas álma teljesült egy amerikai férfinak

Minden légiutas álma teljesült egy amerikai férfinak

Fővárosi tömegközlekedés: négy napig semmi sem lesz ugyanaz

Fővárosi tömegközlekedés: négy napig semmi sem lesz ugyanaz

Harminc embert fogott el a rendőrség a Sziget Fesztiválon

Harminc embert fogott el a rendőrség a Sziget Fesztiválon