szerző:
MTI

Gyurcsány Ferenc lemondása önmagában nem jelentene tragédiát, ha nem a szélsőjobboldallal flörtölő, a reformok visszavonását sürgető, demagóg programot hirdető Orbán Viktor jelentené vele szemben az alternatívát - véli Törékeny Magyarország című szerdai szerkesztőségi cikkében a Le Monde című francia napilap.

Az Európai Unióban létezett egy ki nem mondott félelem a két évvel ezelőtt csatlakozott országok politikai stabilitását illetően: a nacionalista, populista, idegengyűlölő és irredenta tendenciák nem fogják-e veszélyeztetni a demokratikus folyamatot és a kommunizmus bukása után megkezdett gazdasági reformokat? - teszi fel a kérdést a Le Monde.

Válaszában azonnal megjegyzi: ez a félelem több közép-európai országot érintett, de a legritkább esetben Magyarországot, amely elsőként - még a szovjet tömb szétesése előtt - szakított a tervgazdasággal, tárgyalásos úton hajtotta végre a rendszerváltást és idén először az "Új Európában", soha nem látott módon újraválasztotta kormányát.

Az utcákon erőszakosan megnyilvánuló dühöt, a köztévé megtámadását Gyurcsány Ferenc kormányfő kiszivárogtatott beszéde váltotta ki, amelyben "legalább annyira méltányolandó, mint ügyetlen módon" kertelés nélkül elismeri, hogy "böszmeséget" csinált és a választókra váró gazdasági megszorítások miatt hazudott a kampányban - emlékeztet a Le Monde.

A kedden folytatódott, igaz kevésbé erőszakos tüntetések, az ellenzék elítélő nyilatkozatai és a (konzervatív) Európai Néppárt felhívásai ellenére a magyar miniszterelnök kizárta, hogy lemondjon. Erre a baloldali-liberális újság szerint mégis rákényszerülhet, legkésőbb az október eleji önkormányzati választások után, amelyek katasztrófális eredményt hozhatnak pártja számára.

"Ez sem tragédiát, sem kelet-európai különlegességet nem jelentene. De a magyar jobboldal, élén Orbán Viktorral, az elmúlt 15 évben többször próbált flörtölni a szélsőjobboldallal. Nemcsak a reformokat visszavonó demagóg programot hirdet, hanem táplálja az idegengyűlölő érzelmeket, miközben a szomszédos Szlovákiában a pozsonyi vörös-barna koalíció politikája miatt növekszik a szlovákok és a magyar kisebbség közti feszültség. Az 1956-os forradalom ötvenéves évfordulójára készülő Magyarország turbulenciába került" - írta a Le Monde.

A France Info hírrádió rendszeresen jelentkező helyszíni tudósítója szerint Magyarország tanácstalanságát jól tükrözi, hogy miközben szerdára virradó éjjel szélsőségesek a szocialisták székházát akarták megtámadni, majd a rendőrökkel csaptak össze, a kormány ellen békésen tüntetőkről készült fotókkal a címlapjukon jelennek meg a magyar napilapok. Gyurcsány Ferenc ragaszkodik miniszterelnöki székéhez, de senki nem lát olyan karizmatikus vezetőt, aki át tudná venni a kormány irányítását. A Kossuth-téren napközben jó hangulatban folyik a beszélgetés a tüntetők között a kormány megbuktatásáról. Zászlólengető tiltakozók keverednek a Parlamentet megtekintő turistákkal. Keserűséggel teli várakozás jellemzi az országot - hallható a francia hírrádióban.

A jobboldal által távirányított zendülések Budapesten címmel olvasható cikk a Libération című napilapban. A tavaszi választásokon vesztes magyar jobboldal a nagyon liberális politikát folytató Gyurcsány Ferenc óriási baklövésének köszönhetően tér vissza a politikai színtérre - véli a baloldali újság.

A kiszivárgott beszéd részleteinek és az elmúlt napok "zendüléseinek" részletes ismertetése után a lap megjegyzi: az ultrakonzervatív jobboldali Fidesz évek óta utcára hívja híveit azért, hogy a parlamenti viták helyett állandó választási kampányhangulatban tartsa az országot.

Nem sokkal a 2006-os tavaszi választások előtt Orbán Viktor egyik legfőbb híve, Kerényi Imre rendező hirdetett forradalmat baloldali győzelem esetére. Elsőként Orbán vádolta meg nemrégiben hazugsággal Gyurcsányt és szólított akcióra a kormány ellen. A Fidesz stratégiája a következő: "összegyűjti a puskaporos hordókat és várja, hogy valaki meggyújtsa a lángot azért, hogy a gyümölcsöket a Fidesz szedje le". A nyugtalanság kitapintható Budapesten, ahol a Fidesz eldöntötte, hogy megtartja szombatra meghirdetett nagygyűlését - írta a Libération.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Pénzügyi elemzők: Gyurcsány távozása űrt hagyna maga után

A Lehman Brother's fontosnak tartja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hatalmon maradjon, legalábbis a következő hónapokig. A befektetési ház szerint ugyanis addigra a jövő évi költségvetést már elfogadják, és előbbre juthatnak a hosszabb távú reformtervek kidolgozásában is.

MTI Itthon

Cseh lapok: Gyurcsány megtartja hatalmát, Orbán is felelős

A kormányfő hazugságának mértékét a választók határozzák meg. Gyurcsány csak azt mondta, amit a választók hallani akartak és amiben hinni szerettek volna - írta szerdai vezércikkében a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

MTI Itthon

Gyurcsány: a rendbontókkal szemben nincs türelem

A leghatározottabban fel kell lépni a rendbontók ellen - mondta Gyurcsány Ferenc a szerdai kormányülésen. A kormányfő úgy fogalmazott: a békés tüntetőket ürügyként használják azok a rendbontók, akik nem alkotmányos jogaikkal kívánnak élni, akik köztörvényes bűncselekményeket követnek el.

MTI Itthon

Sólyom, Gyurcsány, Szili: a bámészkodók is bűnpártolók

Minden tömegrendezvény szervezőinek mérlegelnie kell, képesek-e biztosítani, hogy a résztvevők nem lépik át a törvényesség határát. Ez áll Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök közös nyilatkozatában.

hvg.hu Itthon

Jövő márciusban is a helyén lesz még Gyurcsány?

Alig változott az augusztusi értékhez képest, 66 Z$-on áll annak a hírrészvénynek az árfolyama, amely azt mutatja, hogy hvg.hu Hírbörze játékának felhasználói milyen esélyt látnak arra, hogy Gyurcsány Ferenc 2007. március 31-én még miniszterelnök lesz.

MTI Itthon

A Fidesz Gyurcsányt látja felelősnek, nem a vandálokat

„A hétfőn este történtekért személyesen és egyedül Gyurcsány Ferenc a felelős, az kizárólag az MSZP érdekét szolgálta” - mondta Szijjártó Péter, aki a Fidesz jelenleg is zajló elnökségi ülésen vesz részt.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány: "szó nincs visszavonulásról"

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felelősséget vállalt nemcsak a tegnap este történtekért, hanem az elmúlt hónapokért is. A kormányfő ugyanakkor a balatonőszödi felvétel kiszivárogtatásáért az ellenzéket teszi felelőssé.

Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

A Petőfi hídról esett a Dunába

A Petőfi hídról esett a Dunába

Űrbűncselekménnyel gyanúsítanak egy amerikai asztronautát

Űrbűncselekménnyel gyanúsítanak egy amerikai asztronautát

Orbán helytartót nevezett ki a Puskás-stadion és a foci-Eb élére

Orbán helytartót nevezett ki a Puskás-stadion és a foci-Eb élére

Magyar népmese, amelyben a kis Angela mélyen meghajol Viktor király előtt

Magyar népmese, amelyben a kis Angela mélyen meghajol Viktor király előtt

41 fát vágtak ki a budai Szent Margit Gimnázium kertjében

41 fát vágtak ki a budai Szent Margit Gimnázium kertjében