szerző:
MTI

Tüntetések vannak országzerte. Szónokokkal, transzparensekkel és sípokkal követelik vidéki városokban GYurcsány Ferenc lemondását.

Debrecen: a Nagytemplom előtti Kossuth-szobornál immár negyedik este tart a kormányellenes demonstráció. Nemzeti színű és Árpád-sávos zászlókat lobogtatva több százan követelik Gyurcsány és kormánya lemondását. A tömeg békésen demonstrál, az alkalmi szónokok verseket mondanak, közben zene szól a téren. A demonstrálók egyébként már hétfőn elhatározták, hogy mindaddig összejönnek esténként Debrecen főterén, ameddig Gyurcsány Ferenc be nem nyújtja lemondását.

Békés megye: Békéscsabán, Gyulán és Békésen követelték Gyurcsány lemondását a tiltakozók. A hétfő óta tartó esti gyűlések mindhárom városban eddig atrocitások és rendzavarások nélkül zajlottak le. Békéscsabán most először két helyszínen, a már megszokott Kossuth téren, és az erzsébethelyi városrészben gyűltek össze a tiltakozók, majd fél nyolckor egy harmadik helyszínen találkoztak, és a több mint 500 ember azóta zászlókat lengetve járja a várost. Gyulán közel 70-en, Békésen pedig este fél nyolckor, a tüntetés kezdete előtt fél órával már 300-an gyűltek össze, ám a résztevők száma a hétfői közel 900 fős csúcsot valószínűleg nem éri el.

Szeged: a kormány távozását és demokráciát követelt mintegy hatszáz tüntető este Szegeden a polgármesteri hivatal előtt; a demonstráció szónoka bejelentette: a miniszterelnök távozásáig folytatják a hétfőn elkezdett tüntetéssorozatot. A sípokkal, kürtökkel felszerelkezett tiltakozók transzparensein "Október 1., a féregirtás napja", "Pakolj Gyurcsány, csomagolj, takarodj a kormányból!", "Igen, megcsináltad! Elhúzhatsz!" feliratok voltak olvashatók. A nemzetiszínű és a néhány árpádsávos lobogó között feltűnt a Jobbik és a Munkástanácsok zászlaja is. A tömeg a "Gyurcsány-kormány mondjon le!", "Hazaárulók!", "Ébredj, Szeged!", "Nem fog fájni" jelszavakat skandálta. A polgármesteri hivatal bejárata előtt rendőrök álltak sorfalat. A MSZP Csongrád megyei irodájának épülete előtt határőröket, rohamsisakkal, gázálarccal, pajzzsal felszerelkezett rendőröket látott az MTI tudósítója.

Eger: Forradalmi Intézőbizottság megalakítását jelentették be azok a tüntetők, akik összegyűltek Eger 56-os emlékművénél; a rendezvény egyik szónoka beszámolt arról, hogy a bizottság megalakításáról szóló dokumentumot a demonstrálók egy csoportja a nap folyamán a város közgyűlésen is felolvasta. A közel 100 ember részvételével megtartott demonstráción a helyi közgyűlés két szocialista országgyűlési képviselője, Nagy Imre polgármester és Török Zsolt lemondását követelték. "Felszólítjuk Eger (...) képviselőtestületét, hogy tisztítsa meg sorait a kormányfő hazugságaival azonosuló, cinkos képviselőtársaitól" - mondta a tüntetést szervező Forradalmi Emlékbizottság képviselője, Sziki Károly színművész, aki a tüntetésen büszkén szólt a városi közgyűlésben a nap folyamán történt demonstrációról is.

Kormárom-Esztergom megye: Tatabányán 300 tüntető részvételével kezdődött békés demonstráció Gyurcsány Ferenc lemondását követelve, Tatán ez a harmadik, Tatabányán pedig a második utcai véleménynyilvánítás szemtanúk szerint. Szombatra a tervezett Fidesz-nagygyűlés miatt nem szerveztek megmozdulást, azonban az esemény elmaradása miatt arra kérik a szimpatizánsokat, hogy aki tud, az menjen fel a Kossuth térre - mondta Izsáki Andrea, a tatai rendezvény szervezője. Tatabányán az egyik kereskedelmi rádió hírei között egész nap szerepelt a Fő téri Életfa-szobornál este hét órakor kezdődő demonstráció híre. Szemtanúk szerint este fél nyolckor még résztvevőkkel teli buszok érkeznek a Megyeháza parkolójába, a tömeg létszámát 300 főre becsülték.

Szekszárd: a Garay téren szó esett a Fidesz lemondott nagygyűléséről is, többen kinyilvánították, hogy ennek ellenére Budapestre utaznak, hogy a Kossuth tériekhez csatlakozzanak. A szervezők felolvasták a református egyház és a magyarországi egyházak ökumenikus tanácsának állásfoglalását is. Tolna megyében egyre több településen tartanak esténként demonstrációt, Szekszárd, Bonyhád, Dombóvár és Paks után Bátán és Tolnán is tüntetnek az emberek.

Nyíregyháza: két csoport tüntetett kormányváltást követelve Nyíregyházán. A város polgármesteri hivatala előtti téren előbb a Jobbik tartotta meg előre bejelentett demonstrációját, majd "spontán tiltakozók" jelentek meg a városháza előtt. Felhangzott a "Tarts ki Budapest" ütemes kiáltozás is, majd a Székely himnuszt énekelték a kormány ellen tiltakozók.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Új követelés a Kossuth téren: minden képviselő mondjon le!

A Nemzeti Felemelkedési Mozgalom képviselője petíciót ismertetett a Kossuth téri tüntetés résztvevőivel csütörtökön kora délután, amelyben azt javasolják, hogy "az országot mély gazdasági, morális és politikai válságba taszító kormány" leváltása érdekében a választók gyakoroljanak nyomást a "Gyurcsány Ferencnek asszisztáló parlamentre", és minden, de legalább 193 országgyűlési képviselő mondjon le, adja vissza mandátumát, hogy a köztársasági elnök új választásokat írhasson ki.

MTI/hvg.hu Itthon

Megint áttörték a tüntetők a Kossuth téri külső kordont

Tízezres tömeg gyűlt össze a Kossuth téren, ahol a tüntetők ismét áttörték a külső kordont. Nemcsak Gyurcsány Ferencet, hanem a köztársasági elnököt is kritika érte, amiért szégyennek nevezte az '56-os forradalom és a tegnapi események közötti párhuzamvonást.

hvg.hu Itthon

Ingyen büfé és skandálás a Kossuth téren

Az újabb tízezres tömeg a Kossuth téren egyelőre békés. Jóllehet új választások kiírását és Trianon vesztét skandálják, rendbontás még nem történt. A helyszínen ingyen büfével igyekeznek oldani a feszültséget.

Itt vannak a legjobban fizetett színészek, Dwayne Johnson megint kilőtt

Itt vannak a legjobban fizetett színészek, Dwayne Johnson megint kilőtt

Kizárták a Kárász–Kozák-kajakpárost a szegedi kajak-kenu vb-n

Kizárták a Kárász–Kozák-kajakpárost a szegedi kajak-kenu vb-n

41 fát vágtak ki a budai Szent Margit Gimnázium kertjében

41 fát vágtak ki a budai Szent Margit Gimnázium kertjében

Meghalt Szaxi Maxi

Meghalt Szaxi Maxi

Megszűnik a Lokál és a Ripost kiadója

Megszűnik a Lokál és a Ripost kiadója

Semmi nem látszik még a dél-budai szuperkórházból, de már költik a pénzt

Semmi nem látszik még a dél-budai szuperkórházból, de már költik a pénzt