Borult ég, csapadékos idő lesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását egy hosszan elnyúló frontrendszer alakítja, ezért felhős, csapadékos időre van kilátás - jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szerdán túlnyomóan borult lesz az ég és több alkalommal várható eső, zápor, a hegyekben havas eső, havazás is előfordulhat. Csütörtökön átmenetileg felszakadozik a felhőzet, és hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. Ekkor szórványosan lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A délnyugatira forduló szél csütörtökön a Dunántúlon időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0, +5 fok körül, északkeleten 0 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 8, 13 fok között, északkeleten 5 fok körül valószínű.

A Skandináv-félsziget időjárását anticiklon határozza meg, amelynek köszönhetően Észak-Európában eseménytelen az időjárás, csak néhány helyen fordul elő havazás, hózápor. A legmagasabb nappali hőmérséklet arrafelé többnyire -10 fok alatt alakul. Kelet-Európa felett ciklon örvénylik, ez Oroszország európai részének középső és északi területein okoz többfelé havazást, hózáport. A ciklonhoz kapcsolódó frontrendszer Ukrajnán és a Kárpát-medencét át Dél-Franciaországig húzódik. E mentén többnyire erősen felhős, illetve borult az ég, és sokfelé fordul elő eső, záporeső. Nyugat-Európa felett egy elöregedő ciklon helyezkedik el, ott változóan felhős az ég, és szórványosan fordul elő havazás. A hőmérséklet csúcsértéke keletebbre -2, +3, a kontinens középső részén 5, 10, Közép- és Dél-Európában többnyire 10 fok felett alakul.