Fidesz: halasszák el a vizitdíj bevezetését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Fidesz egy évre el akarja tolni a vizitdíj február 15.-re tervezett bevezetését, mert szerinte a beszedési módjai még nem elég kidolgozottak - ezt Mikola István, a párt szakpolitikusa közölte. Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára viszont jelezte: a vizitdíj a háziorvosoknak havi 150 ezer forint bevételt jelent. Már csak miattuk sem halasztható el a bevezetés.

A Fidesz azt javasolja, hogy halasszák el egy évvel a vizitdíj bevezetését, mert beszedési módjai még nem elég kidolgozottak - mondta Mikola István, a párt szakpolitikusa szerdán, sajtótájékoztatón. A Magyar Orvosi Kamara örülne a díj eltörlésének.  A díj beszedésére teljesen felkészületlen az ágazat, nem tölti be azt az elvárást, amivel a bevezetését indokolták, hiszen nem váltja ki a hálapénzt, és nem csökkenti az indokolatlan orvoshoz fordulást sem - emelte ki az Orbán-kormány egészségügyi minisztere.

Arra a kérdésre, hogy a halasztást mennyire tartja reálisnak, Mikola István elmondta: az egészségügyi bizottsági ülés (amelyen a vizitdíj beszedéséről volt szó) jegyzőkönyvét eljuttatják Molnár Lajos egészségügyi miniszternek és reméli, hogy a "józan belátás kerekedik felül" és ezt a rendszert visszavonják, vagy ha mégsem, akkor halasztják a bevezetést. "Nincsenek javaslataink, az egész úgy rossz ahogy van" - fogalmazott Mikola István arra a kérdésre, hogy a nagyobbik ellenzéki pártnak milyen ötletei vannak a vizitdíj kapcsán.

"Erőszakosan egy ilyen rendszert bevezetni, az akkora társadalmi nyugtalanságot fog egy egyébként is feszült társadalmi-politikai helyzetben hozni, amit szerintem ép ésszel a kormányzat sem vállalhat fel" - fogalmazott az egészségügyi bizottság alelnöke. Mikola István nehezményezte, hogy a vizitdíj február 15-ei bevezetése előtti utolsó bizottsági ülésen nem képviseltette magát a szaktárca "legalább államtitkári szinten".

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a vizitdíj eltörlésével kapcsolatban újságíróknak elmondta: nyilvánvaló, hogy nem értenek egyet a vizitdíjjal, tehát örülnének, ha eltörölnék. Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e az orvosok között egyfajta polgári engedetlenség, miszerint megtagadják a vizitdíj beszedését, a kamarai elnök azt válaszolta: mint köztestületi elnök nem javasolhat törvényszegő magatartást orvostársainak. Sok morális és technikai kérdés van, amely nem tisztázott - tette hozzá.