szerző:
MTI

Életének 84. évében elhunyt Pungor Ernő, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, nyugalmazott tárca nélküli miniszter.

Az Állami Díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével kitüntetett tudós szerda este, váratlanul hunyt el. Pungor Ernőt a Magyar Tudományos Akadémia, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Pungor Ernő eredményekben gazdag életútját mutatja számos hazai és külföldi elismerés, többek között az Akadémiai Aranyérem, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje, a Royal Society tiszteletbeli tagsága, a Robert Boyle-aranyérem, a Talanta Aranyérem, a Grosses Deutsche Verdienstkreuz, a Francia Becsületrend tiszti fokozata – tartalmazza a az akadémia gyászközleménye.

Pungor Ernő 1923-ban született Vasszécsényben, 1962-től a Veszprémi Vegyipari Egyetemen tanított, 1968 és 1970 között rektorhelyettes volt. 1970-től a Budapesti Műszaki Egyetemen oktatott, fizikai kémiával, elsősorban a műszeres analitikai eljárásokkal foglalkozott. Jelentős szerepe volt a magyar kémiai műszergyártás megteremtésében.

A tudós 1990 és 1994 között az Antall-kormány címzetes államtitkára, majd a tudományokkal foglalkozó tárca nélküli minisztere, az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság elnöke és az Országos Atomenergia Bizottság elnöke, 1992 és 1994 között a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke volt. 1994-ben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóintézet főigazgatójaként is dolgozott. Elnöke volt az MTA Analitikai Kémiai Bizottságának, elnökségi tagja a Magyar Kémikusok Egyesületének. 1994 júliusától nyugdíjas egyetemi tanárként tevékenykedett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Menekültekkel fotózkodott a Pápa

Menekültekkel fotózkodott a Pápa

Ha ez igaz, tényleg végünk: a klímaváltozás beindíthatja a kihalási dominóeffektust

Ha ez igaz, tényleg végünk: a klímaváltozás beindíthatja a kihalási dominóeffektust

Utálatos és kegyetlen tévhit dőlhet meg őseinkről

Utálatos és kegyetlen tévhit dőlhet meg őseinkről

Nappal +13 fok, éjszaka mínusz is lehet

Nappal +13 fok, éjszaka mínusz is lehet

Összerakták, hogy jöhetett Magyarországra Gruevszki

Összerakták, hogy jöhetett Magyarországra Gruevszki

Svájci gleccseren rakták ki a világ legnagyobb képeslapját

Svájci gleccseren rakták ki a világ legnagyobb képeslapját