szerző:
MTI

Nem egyezik meg a Fenyő-gyilkosság ügyében az a DNS minta, amelyet Szerbiából hoztak be a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai azzal, amelyet a bűnügyi technikusok gyűjtöttek össze a tett helyszínén - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerda este. Ezt megerősítette az NNI helyettes szóvivője is.

A kereskedelmi televízió hírműsorának összefoglalója szerint a rendőrfőkapitány az adásban elmondta, hogy az a DNS-minta, amelyet Szerbiából hoztak be az NNI munkatársai, nem egyezik azzal a mintával, amelyet a bűnügyi technikusok gyűjtöttek össze a Fenyő-gyilkosság helyszínén, vagyis nem az a férfi volt az elkövető, akitől a minta származik. 

Szabóné Csontos Stefánia, a NNI helyettes szóvivője szerda este először azt mondta: nem kívánnak nyilatkozni a nyomozás lezárultáig, később a főkapitány szavait megerősítve elmondta, hogy a szerb hatóságokhoz eljuttatott jogsegély-kérelmükben további kérések is szerepelnek. Kifejtette: ezek teljesítését várják, amíg ez nem történik meg, addig nem kívánnak az ügy részleteiről további információkat nyilvánosságra hozni. Kérdésre válaszolva közölte: további DNS-mintákat is kértek, más, az elkövetéssel összefüggésbe hozható személyekkel kapcsolatban. Szabóné Csontos Stefánia emlékeztetett: a nyomozásra egy hónapot kérték, s ebből már nincs sok hátra.

A Magyar Hírlap szerdai számában szerb rendőrségi forrásokra hivatkozva arról írt az üggyel kapcsolatban, hogy egy héttel a Fenyő-gyilkosság előtt érkezett Magyarországra az a szerbiai férfi, akit a médiavállalkozó megölésével gyanúsítanak. A szerb hatóságok június 21-én adták át a magyar rendőrségnek annak a szerb férfinak a DNS-mintáját, aki a Fenyő-gyilkosság nyomozása során korábban képbe került lehetséges elkövetőként.

Alberti Bálintné alezredes, az NNI életvédelmi osztályvezetője akkor azt mondta: a DNS-mintát soron kívüli szakértői vizsgálatra küldik, amelynek reményeik szerint egy hónapon belül meglesz az eredménye. Elmondta, jogsegélykérelemben kérték, hogy a Fenyő-gyilkosság nyomozása során elkövetőként képbe került férfi mintáját  összevethessék a bűncselekmény helyszínén talált nyomokkal, emellett nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak a férfi ellen. A szerb hatóságok más bűncselekmény miatt elfogtak egy férfit, aki az iratai alapján azonos a magyar hatóságok által keresett személlyel. Az ő DNS-mintáját adták át a határtalálkozón a Nemzeti Nyomozó Iroda részére.

Fenyő Jánost 1998. február 11-én, a Margit utcában lőtte le egy eddig ismeretlen elkövető, amikor a médiatulajdonos autójával megállt a közlekedési lámpánál. A tettes a fegyvert egy gépkocsi alá dobta, majd gyalog hagyta el a helyszínt. Sapkáját és kabátját az elkövetés helyszínétől 50-60 méterre, a Margit körúton egy
kapualjban hagyta; a nyomozók a ruházatban talált hajszálakból nyertek azonosításra alkalmas DNS-mintát. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság négy évvel később, 2002. február 5-én szüntette meg a nyomozást, miután többször meghosszabbították annak határidejét. A döntést akkor azzal indokolták, hogy az ügyben nem kerültek napvilágra olyan adatok, amelyek a gyilkosság felbujtójához vagy végrehajtójához vezettek volna. 

2004 októberében azonban ismét elrendelték a nyomozást Fenyő János meggyilkolásának ügyében, mert a rendőrség olyan új adatok birtokába jutott, amelyek elvezethetnek a megoldáshoz. Petőfi Attila, az NNI igazgatóhelyettese korábban azt mondta: a magyar szervek három alkalommal kértek jogsegélykérelmet a szerb hatóságoktól. Hozzátette: az "albán szál" egyelőre csak valószínűsíthető, de bizonyosságról még nem lehet beszélni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Üzleti vita miatt ölték meg Fenyőt - interjú

Nem győződött meg Kaiser Ede bűnösségéről. A Fenyő-gyilkosság felderítését a szívügyének tekinti, Nógrádi Ádám pedig neki mondta el először, hogyan gyilkolta meg az édesapját. Kovács Lajossal, Magyarország egyik legismertebb nyomozójával beszélgettünk, aki azt is elmondta: honnan lehet tudni, ha valaki egy gyilkosságról kamuzik a cellatársának.

hvg.hu Itthon

Változatok a Fenyő-gyilkosságra

Három nevet emleget filmre rögzített interjújában Fenyő János meggyilkolásának előzményeivel kapcsolatban az áldozat egykori bizalmasa, az időközben elhunyt Perczel Tamás pszichológus: Gyárfás Tamásét, Princz Gáborét és Székely Herbertét. A 2004-ben felvett, bizonyítéknak számító film most került a HVG birtokába.

MTI Itthon

Fenyő-gyilkosság: jogsegélykérelem a szerb igazságügynek

Jogsegélykérelmet küldött a Fővárosi Főügyészség Szerbia igazságügyi minisztériumának a Fenyő-gyilkosság ügyében - erősítette meg az ügyészség szóvivője pénteken a Magyar Nemzet információját. Morvai Attila részleteket nem kívánt elárulni a jogsegélyről, de annyit közölt: a kérelmet még január 29-én küldték el.

MTI Itthon

Fenyő-gyilkosság: átadták a DNS-mintát a szerb hatóságok

Átadták a szerb hatóságok a magyar rendőrségnek annak a szerb férfinak a DNS-mintáját, aki a Fenyő-gyilkosság nyomozása során korábban képbe került lehetséges elkövetőként - tájékoztatta a Nemzeti Nyomozó Iroda életvédelmi osztályvezetője.

HavariaPress Itthon

Szerb börtönben ül Fenyő János gyilkosa

Más bűncselekmények miatt szerb börtönben ül Fenyő János médiavállalkozó gyilkosa – értesült a HavariaPress. A belgrádi belügyminisztérium a hírt az MTI-nek nem kívánta megerősíteni.

Eddig összesen 72 millió forintra büntették a parlamenti képviselőket

Eddig összesen 72 millió forintra büntették a parlamenti képviselőket

Alföldi Róbert szerint kulturális dzsihád zajlott, de "most beszarás van erősen"

Alföldi Róbert szerint kulturális dzsihád zajlott, de "most beszarás van erősen"

Beleírták a Gothár-ügyet a színházakról szóló törvényjavaslatba

Beleírták a Gothár-ügyet a színházakról szóló törvényjavaslatba

Inkább gyártsunk műholdat, mint robbanómotort – két perc alatt képbe hozzuk az űrprogramról

Inkább gyártsunk műholdat, mint robbanómotort – két perc alatt képbe hozzuk az űrprogramról

Sport és aranyér: nem mindegy, hogy hogyan és mit edzünk!

Sport és aranyér: nem mindegy, hogy hogyan és mit edzünk!

Adventi mesenaptár – december 10.

Adventi mesenaptár – december 10.