szerző:
MTI

Közel százhetvenen csatlakoztak ahhoz a felhíváshoz, amelynek aláírói - volt rádiósok, értelmiségiek - azt kérik a közjogi méltóságoktól, hogy hatáskörük és társadalmi presztízsük latba vetésével akadályozzák meg a Magyar Rádióban "felgyorsult rombolási folyamatot" - a felhívást az egyik aláíró szombaton juttatta el az MTI-hez.

A köztársasági elnöknek, az Országgyűlés elnökének, a miniszterelnöknek, az ORTT-nek, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságnak, valamint a Magyar Rádió Zrt. kuratóriuma elnökségének és kuratóriumának küldött petícióban az aláírók úgy fogalmaznak: az intézmény tavaly "augusztus 1-je óta regnáló elnöke az elmúlt kilenc hónap során nem azt a programot valósítja meg, amellyel elnyerte a kuratórium elnöksége, s a kuratórium bizalmát; ennek nyomán a Magyar Rádióban olyan légkört alakított ki, amelyben nemhogy alkotni, de lassan dolgozni, élni sem lehet".

A felhívás szerint Such György, a Magyar Rádió elnöke a magyar rádiózás harminc-negyven éve meghatározó alkotóit lehetetleníti, vagy távolítja el, és stratégiai posztokon olyan embereket alkalmaz, akik szakmailag alkalmatlanok, és tevékenységükkel rombolják a közszolgálati médium presztízsét.

"Arra kérjük Önöket, amíg nem késő, állíttassák le az átalakításnak nevezett romboló folyamatot, s rendeltessenek el egy átfogó vizsgálatot, amelyik fényt derít arra, hogy a pillanatnyilag működő vezetés alkalmas-e egy több mint nyolcvan esztendős intézmény irányítására" - írják a petícióban.

A felhívást mások mellett Matuz István fuvolaművész, Zalán Tibor költő, Nagy Bandó András humorista, Nógrádi Gábor író, Csengery Adrienn előadóművész, Sáry László zeneszerző, Czakó Gábor író, Csath Magdolna egyetemi tanár, Csoóri Sándor író, Kovalik Márta, a Magyar Rádió örökös tagja, Szilágyi Szabolcs, a rádió volt varsói tudósítója, az éhségsztrájkot folytató rádiós, Cs. Kádár Péter és a Stúdió 11 tagjai írták alá.

A Magyar Rádió nem kíván reagálni a petícióban foglaltakra - közölte az MTI megkeresésére Borbély Julianna kommunikációs igazgató.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Kondor mellett és a leépítés ellen tüntettek a Magyar Rádiónál

A leépítésről, köztük az éppen akkor utolsó szombat reggeli műsorát vezető Kondor Katalin volt rádióelnök műsorvezetői megbízatásának megszüntetéséről szóló döntések visszavonását követelte mintegy 100-120 tüntető a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete előtt.

Nem kell többé Londonig menni, konzulátus nyílt két brit nagyvárosban is

Nem kell többé Londonig menni, konzulátus nyílt két brit nagyvárosban is

Lángok a Kossuth térnél: máglyát gyújtottak a tüntetők

Lángok a Kossuth térnél: máglyát gyújtottak a tüntetők

Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

Vidékről mozgósít a Jobbik további tüntetésekre

Vidékről mozgósít a Jobbik további tüntetésekre

Közösen lép fel az ellenzék a túlóratörvény ellen, levelet írtak Ádernek

Közösen lép fel az ellenzék a túlóratörvény ellen, levelet írtak Ádernek

Strasbourg után: megerősítették a római Colosseum és Forum Romanum védelmét

Strasbourg után: megerősítették a római Colosseum és Forum Romanum védelmét