szerző:
MTI

A Fidesz ötpárti konzultációt kezdeményez a népszavazás költségeinek csökkentéséről - jelentette be Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke és Nyitrai Zsolt operatív igazgató. Ha a Fidesz kezdeményezése nem kampányfogás, az SZDSZ kész részt venni az egyeztetéseken - tudatta közleményben a liberális párt.

A Fidesz elnöksége keddi ülésén döntött úgy, ötpárti konzultációt kezdeményez a párt szakértői által készített, korábban már ismertetett javaslatokról, amelyek célja, hogy minden országos választás, így a népszavazás állami lebonyolítási költségei is egymilliárd forinttal csökkenthetők legyenek.

Nyitrai Zsolt azt mondta, a Fidesz értesíti a parlamenti pártok frakcióvezetőit a konzultációról, amelyet szeretnének a lehető legrövidebb időn belül megtartani, hogy augusztus végén, szeptember elején már a bizottságok tárgyalhassanak a javaslatokról  és a parlament minél hamarabb dönthessen róluk.

A Fidesz azt javasolja, hogy ésszerűsítsék a választási informatika kiadásait, és az informatika, illetve a nyomdai központ beszerzéseinek ellenőrzésére hozzanak létre országgyűlési eseti bizottságot. Azt is kezdeményezik, hogy töröljék el a borítékot a választásokon, tegyék ingyenessé a közérdekű hirdetményeket, az Országos Választási Bizottság (OVB) választott tagjai pedig ne kapjanak tiszteletdíjat, csak a munkájukhoz kapcsolódó költségeket térítsék meg, hasonlóan a testület pártok által delegált tagjaihoz.

A párt operatív igazgatója szerint a javaslatok elfogadásával már a következő országos választás egymilliárd forinttal olcsóbb lehetne, így a népszavazás költségei is kevésbé érintenék az adófizetők pénztárcáját.

Mint elhangzott, a Fidesz továbbra is mindent megtesz a népszavazás megtartása érdekében, és megvárja, hogy a hat kérdésben egyszerre lehessen aláírásgyűjtést elkezdeni. Kérdésre válaszolva Varga Mihály kijelentette: a több-biztosítós rendszerről szóló, egy magánszemély által beadott népszavazási kérdéssel nem foglalkoztak, mert úgy vélik, ebben az ügyben a kormány álláspontja sem világos, így nem tartják célszerűnek, hogy ebben a kérdésben is aláírásgyűjtés induljon.

Varga Mihály elmondta, hogy amennyiben a népszavazáson az emberek nem úgy foglalnak állást, ahogyan a Fidesz, akkor a pártnak el kell gondolkoznia arról, helyes álláspontot foglalt-e el ebben az ügyben. Arra a kérdésre, hogy egy esetleges előrehozott választás miként következik egy sikeres népszavazásból, Varga Mihály úgy válaszolt: 2004-ben senki nem gondolta, az európai parlamenti választás hatására Medgyessy Péternek távoznia kell, így miért ne feltételezhetnék azt, hogy a népszavazás, ami ráadásul hazai össztársadalmi kérdéseket érint, hatással lesz a kormányzati munkára.

Azzal kapcsolatban, hogy korábban Deutsch-Für Tamás kabinetfőnök azt mondta, a Fidesz nem fordul az Alkotmánybírósághoz egyetlen népszavazási kérdés kapcsán sem, közben azonban kiderült, Gulyás Gergely fideszes választmányi tag mégis megtámadta a testületnél Kálmán László nyelvész kérdéseit, Varga Mihály azt mondta: Deutsch-Für Tamás pontosan fogalmazott, hiszen hivatalos Fidesz-kezdeményezés nem volt ebben az ügyben, de egy pártban több vélemény létezhet, és vannak önálló, szuverén álláspontok is. Szerinte Gulyás Gergelyt kell megkérdezni arról, milyen indíttatásból tett panaszt az Ab-nél.

Ha a Fidesz kezdeményezése nem pusztán kampányfogás, az SZDSZ kész részt venni az egyeztetéseken - tudatta a liberális párt az MTI-hez eljuttatott reagálásában. Horn Gábor, a párt ügyvivője közleményében kiemelte: az SZDSZ üdvözli, hogy a Fidesz megváltoztatta korábbi álláspontját, és párbeszédet kezdeményez a választások lebonyolításának olcsóbbá tételéről.

Horn Gábor emlékeztetett arra, hogy legutóbb az európai parlamenti választásokkor a Fidesz volt az a párt, amely megakadályozta a külföldiek elektronikus szavazásának bevezetését, és így a modern és lényegesen olcsóbb formával szemben egy drága és korszerűtlen formát támogatott.

Az SZDSZ szerint a költségkímélés leghatékonyabb formája az SZDSZ által már korábban kezdeményezett elektronikus szavazási rendszer folyamatos bevezetése lenne.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Népszavazási kérdések: a Fidesz igazolta elsőbbségét

Dokumentumokkal támasztotta alá a Fidesz, hogy védettséget élvez népszavazási kezdeményezése azokkal a kérdésekkel szemben, amelyeket egy nyelvész a pártok beadványa után egy perccel juttatott el az OVB-hez - írja a Magyar Hírlap.

MTI Itthon

Harminc kifogás a Fidesz-KDNP népszavazási kezdeményezései ellen

Harminc kifogást nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz (Ab) azok ellen a döntések ellen, amelyekkel az Országos Választási Bizottság hitelesítette a Fidesz-KDNP három - a kórházi napidíjról, a vizitdíjról és a tandíjról szóló - népszavazási kezdeményezését - tájékoztatta az MTI-t az Ab sajtófőnöke.

Fölényesen nyert a költségvetési csalással vádolt fideszes polgármester Méhkeréken

Fölényesen nyert a költségvetési csalással vádolt fideszes polgármester Méhkeréken

Kulcshelyeket vitt az ellenzék, de a megyei jogú városok többségét a Fidesz nyerte

Kulcshelyeket vitt az ellenzék, de a megyei jogú városok többségét a Fidesz nyerte

Útra kiszaladt őz miatt ért baleset két motorost Hajdú-Biharban

Útra kiszaladt őz miatt ért baleset két motorost Hajdú-Biharban

Márki-Zay Péter: "Most elkezdődött 2022"

Márki-Zay Péter: "Most elkezdődött 2022"

Kósa: "Semmi extra" nem történt pénteken a lemondott Borkai-sajtótájékoztatónál

Kósa: "Semmi extra" nem történt pénteken a lemondott Borkai-sajtótájékoztatónál

Kiderült, miért nő rohamosan a rosszul látók száma

Kiderült, miért nő rohamosan a rosszul látók száma