Fideszesek az Aranyos-völgyi erőművet egy WC-hez hasonlították

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Fidesz tiltakozik az Aranyos-völgybe tervezett erőmű építése ellen, mert az rontja az ott élő emberek életfeltételeit, rombolja a környezetet és gazdasági hatása ehhez képest elenyésző.

 

A Zempléni hegységben lévő Aranyos-völgybe tervezett szivattyús erőmű és a völgyzáró gát csak ront az ott élő emberek helyzetén - mondta Pelczné Gáll Ildikó a Fidesz alelnöke sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium épülete előtt.

A politikus szerint a 15 milliárd forintból felépíthető energiatározót kevesebb mint két tucat szakember képes üzemeltetni, így az új létesítmény munkahelyeket sem teremt a környéken. Hozzátette, hogy a környéken élők 95 százaléka tiltakozik az erőmű megépítése ellen.

Koncz Ferenc a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés alelnöke közölte: a szivattyús erőmű "halálos csapást" mérne a környék idegenforgalmára, mert mindazt veszélyezteti ami a Zemplénben szép.

Illés Zoltán a Fidesz zöld tagozatának alelnöke elmondta: három projekt versenyez, hogy az érintett dél-zempléni területen felépítse a szivattyús tározós áramtermelő erőművet. A terület egyébként része a Natura 2000 programnak - tette hozzá Illés Zoltán. A tervek szerint három beton víztározó medencét alakítanának ki. Kettőt a völgy felett közel 600 méteres magasságban és egyet magában a völgyben. A szükséges 31 millió köbméter vizet a Bodrogból és a Hernádból nyernék - magyarázta Illés Zoltán.

A vizet, az olcsóbb éjjeli árammal szivattyúznák föl a hegyen lévő tározókba, és nappal engednék vissza a völgyben épült beton medencébe. Csatornaként magát a völgyet használnák. A nyereséget az éjjeli és a nappali áram ára közötti különbség adná - tette hozzá Illés Zoltán az erőmű működési elvét egy WC lehúzásához hasonlította.