szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Cser-Palkovics András fideszes képviselő kedden betekinthetett a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium magáncégekkel kötött 5 millió forint alatti szerződéseibe, amelyekből az ellenzéki politikus szerint kiderül, hogy a tárca több esetben állami feladatokat végeztet külső cégekkel.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője 11 órakor érkezett a minisztérium épületébe, ahol a tárca parlamenti kapcsolatokért felelős főosztályvezetője várta a képviselő által két héttel ezelőtt kért 21 dossziéval, amelyekben a magáncégekkel kötött szerződések és teljesítési igazolások voltak.
 
Cser-Palkovics azért akart betekinteni a szerződésekbe, mert sajtóhírek szerint a gazdasági tárca közpénzből, több százmillió forint értékben tart fenn szerződéseket magáncégekkel olyan feladatokra, amelyek a Fidesz szerint állami szervek hatáskörébe tartoznak.
 
A politikus a szerződések megtekintése után tartott sajtótájékoztatón azt mondta: az iratok alapján egyértelműen beigazolódott ez az állítás. Megállapítható, hogy több esetben állami feladatokat végeztetett el külső cégekkel a minisztérium, több szerződés esetében pedig megkérdőjeleződik a magáncég szakértelme, mert más feladatokkal bízzák meg, mint ami a bejegyzett tevékenységi körben szerepel.
 
Cser-Palkovics András példaként említette, hogy egy cég médiakapcsolatok kiépítésére kap megbízást 2 millió forintért, egy másik szállások és étkeztetés intézésére kötött szerződést, néha pedig Kóka János ünnepi beszédeit és pohárköszöntőit is külső cég írja, holott ezeket a feladatokat a minisztérium sajtóosztálya is elláthatná. Hozzátette: az iratokból kiderül az is, hogy például a tárca sajtófigyelésre az Observer mellett egy építőipari céggel is kötött szerződést, amely az Observertől rendelte meg a munkát. Mint mondta, voltak olyan szerződések is, amelyekből az derül ki, hogy a korábbi évek munkaügyi szigorításai ellenére, egykori köztisztviselők most vállalkozóként dolgoznak a minisztériumnak.
 
A politikus hangsúlyozta: ugyan az iratokat megnézhette, azonban a szerződésekkel kapcsolatos tartalmi kérdéseire nem kapott választ, ezért ezeket írásban nyújtja majd be. A politikus arra is kíváncsi lett volna, hogy pályázat útján választják-e ki a cégeket, illetve, hogy bizonyos vállalkozások be voltak-e jegyezve a szerződéskötés idején.
 
Szerinte felvetődik a kérdés, hogy nem úgy bánik-e a minisztériummal Kóka János, ahogyan az a Rokonok című regényben olvasható, vagyis, hogy aki idejött, az kapott egy kis munkát. A politikus nem értette, hogy a sajtó miért nem lehetett jelen az iratbetekintésen, amikor szerinte közérdekű adatokról van szó, a szerződéseket pedig a tárca a honlapjára is feltette. Cser-Palkovics András úgy vélte: Kóka János nem maradhat decemberig miniszter.
 
A GKM közleményt adott ki a szerződések megtekintése kapcsán, amiben azt írták, hogy a tárca a rendkívül összetett feladatköréből adódóan rendszeresen igénybe vesz megfelelő tapasztalattal rendelkező külső szakértőket. A minisztérium szerint ez megszokott gyakorlat az államigazgatásban, minden olyan esetben, amikor egy feladatot olcsóbban el lehet végeztetni egy piaci szereplővel. A tárca közleménye utal arra is, hogy a 1998 és 2002 között a gazdasági minisztérium Matolcsy György és a Chikán Attila vezetésével kommunikációs és tanácsadói feladatokra szerződések százait kötötte, 2000-ben és 2001-ben például összesen 625 millió forint értékben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!