szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 2004-es fűszerpaprika-ügyben felbukkant aflatoxinnal szennyezett élelmiszer nem okozhatott akut egészségkárosodást, ám hosszú távon nem lehetmegjósolni, milyen hatással lesz a lakosság egészségére - jelentette ki Zacher Gábor igazságügyi toxikológiai szakértő pénteken, a Szegedi Városi Bíróság előtt.

A fűszerpaprika-ügy tárgyalásán a szakember elmondta, azokban az országokban, ahol jellemző az alapvető élelmiszerek - például a gabonafélék - aflatoxin-szennyezettsége statisztikai összefüggés mutatható ki annak mértéke és a májdaganatok előfordulása között.
   
Zacher Gábor szakvéleményében kifejtette, az aflatoxin igen erős rákkeltő anyag, amely gyorsan felszívódik az emberi szervezetben. E mérgező anyagnak nincs biztosan hatástalan dózisa, minden mennyiségben ártalmas, a kívánatos az lenne, ha egyáltalán nem fordulna elő élelmiszerekben, ez azonban még nálunk fejlettebb országokban sincs így, ezért határoznak meg határértékeket. A február elején kezdődött perben a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatóját és két társát folytatólagosan elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntettével és folytatólagosan elkövetett fogyasztó megtévesztésének vétségével vádolják.
   
A vádirata szerint az ausztriai székhelyű Kotányi Kft. képviselője 2004 májusában értesítette a Szegedi Paprika Rt.-t, hogy az általuk szállított fűszerpaprika-őrlemény aflatoxin-tartalma meghaladja a határértéket. A reklamációt a szegedi cég jogosnak találta, ezért a 20 ezer kilogramm kifogásolt őrleményt visszáruként átvette. Az első- és másodrendű vádlott döntése alapján, a harmadrendű vádlott segítségével a szennyezett árut viszont
forgalomba hozatali szándékkal felhasználták. A per során a vádlottak ártatlannak vallották magukat. A tárgyalás a perbeszédekkel folytatódik.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!