szerző:
MTI

Bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének vádja alól Kemecse polgármesterét, a Fidesz megyei alelnökét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság.

A perben ügyészségi fellebbezés alapján döntő büntetőtanács jóváhagyta az elsőfokú Nyíregyházi Városi Bíróság ítéletét, amely szerint Lipők Sándor és társa nem követett el bűncselekményt a településen történt iskolaberuházás állami és területfejlesztési tanácsi támogatás-kérésnél, mivel nem tévesztette meg a pályázatot elbírálókat az önkormányzati önerő meglétével kapcsolatban.

A másodfokú ítélet kihirdetésének indoklásában Fázsi László bíró hangsúlyozta, hogy a 2001-es, támogatást kérő pályázatban a polgármester feltüntette, hogy - bár hitellel nem lehetett kiváltani a saját forrást - banki kölcsönből kívánják fedezni az önerő egy részét.

A másik részét pedig az önkormányzat költségvetésében jelölték meg, s a nyomozó és a vádhatóság nem vont be könyvvizsgáló szakértőt az összeg meglétének bizonyításához, a helyhatóság 2002-es pénzügyi helyzetéből viszont a bíróság szerint nem lehetett megítélni visszamenőleg, hogy megvolt-e a pénz, vagy sem a pályázat idejének benyújtásakor.

Lipők Sándor elmondta, hogy egy életveszélyessé vált iskola kiváltásához pályáztak mintegy 190 millió forint összegű támogatásra, amit meg is kaptak. A 48 millió forint összegű saját erőt pedig 20 milliós banki kölcsönből, az önkormányzat költségvetéséből, illetve az épület elbontásának költségeiből állták.

A beruházás 2003-ban természetesen megvalósult, politikai ellenfeleim viszont évekig meghurcoltak a bíróságon, hogy nem szabályosan jártam el a pályázat benyújtásánál - tette hozzá Kemecse fideszes polgármestere.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Itthon

Saját szervezeteiknek osztottak uniós pénzt a képviselők

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását felügyelő eseti parlamenti bizottság nyolc tagja is fizetést, javadalmazást kapott tavaly olyan szervezetektől és intézményektől, amelyek az I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében uniós pénzeket nyertek pályázatokon - írja csütörtöki számában a Magyar Narancs.

HVG Hetilap

Takarékon a Kenedi-bizottság

A személyiségi jogok védelmezőjeként fellépő parlamenti nemzetbiztonsági bizottság akadályozza az állambiztonsági iratok felmérését.

MTI Itthon

Szilvásy "rárepüléses megzavarásról" beszélt

A Fidesz október 23-ai nagygyűlése az egyik legkockázatosabb rendezvény, mivel magában rejti az úgynevezett "ráépüléses megzavarást" - mondta Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter a Magyar Televízió csütörtöki Nap-kelte című műsorában.

Bárányhimlővel kórházba került a bárányhimlőoltás legnagyobb olasz kritikusa

Bárányhimlővel kórházba került a bárányhimlőoltás legnagyobb olasz kritikusa

Mesterlövész lőtt ki egy gázpalackot Szederkényben

Mesterlövész lőtt ki egy gázpalackot Szederkényben

Több munkáért kevesebb pénzt kapnak a kormánytisztviselők

Több munkáért kevesebb pénzt kapnak a kormánytisztviselők

Ebből még bármi lehet: centiméteres pontossággal követheti majd a Bluetooth

Ebből még bármi lehet: centiméteres pontossággal követheti majd a Bluetooth

Siker: pécsi mandulafa lett az év fája

Siker: pécsi mandulafa lett az év fája

Csendes kora tavaszi idő lesz

Csendes kora tavaszi idő lesz