szerző:
MTI

Szerdán délben háromnegyed 12 előtt néhány perccel hagyta el Magyarország területét Ártándnál az a személygépkocsi, amelyben azt a román állampolgárságú kisfiút szállítják haza, aki a múlt héten szúrt combon egy fiatalt Budapesten a Blaha Lujza téren - rögzítette a határállomáson való áthaladás tényét a helyszínen az MTI tudósítója.

Az MTI információi szerint a kisfiú a személygépkocsi hátsó ülésén középen ült, mellette két oldalon a BRFK ifjúságvédelmi munkatársa és a Gyermekvédelmi Szolgálat képviselője. A kisfiút szállító személygépkocsi megállás nélkül hajtott át a határon a román oldalra, ahol a kisfiút magyar kísérői szerint "sérülés- és panaszmentesen" adták át a román hatóságoknak. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője a helyszínen elmondta, hivatalosan déli 12 órakor adják át a gyereket a román hatóságoknak, majd a magyar oldalon rövid sajtótájékoztatón ismertetik az átadás körülményeit. Az MTI korábbi információi szerint a kisfiút Csíkszeredára szállítják.

A gyereket befogadó Hargita megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság ügyvezető igazgatója, Bartha Éva korábban a távirati irodának elmondta: megpróbálják a lehető legjobb körülmények közé helyezni Romániában a fiút. Bartha Éva megerősítette azt is, hogy azonosították a kisfiú családját a Gyergyó-övezetben, és felmérték a szociális helyzetüket.

A 12 éves, román állampolgárságú, magyarul tökéletesen beszélő gyermek múlt csütörtökön szúrt combon egy 15 éves fiút a Blaha Lujza téri villamosmegállóban, hogy megszerezze az mp3-lejátszóját. A fiú életkora miatt nem büntethető. A gyermeket 12 órakor a Hargita megyei Gyermekvédelmi Szolgálat képviselőjének sérülés- és panaszmentesen átadtuk - közölte Földesi Tamás, a Gyermekvédelmi Szolgálat otthonvezetője azt követően, hogy a határ román oldaláról visszatért.

Tóth Ferenc rendőr alezredes, a BRFK gyermekvédelmi és ifjúsági osztályának vezetője a román oldalról visszatérve elmondta: még nem volt példa olyan esetre, amikor gyermekkorú elkövetőt kellett volna egy másik államnak visszaadni. A 12 éves G. I. egyébként a Blaha Lujza téri szurkálást megelőzően több rablást is elkövetett, elsősorban a VIII. kerületben és környékén. Az alezredes elmondta azt is, hogy a fővárostól a határig tartó 300 kilométeres úton végig beszélgettek a kisfiúval - elsősorban családi körülményeiről és a jövőjéről. 

Az alezredes ennek során azt tapasztalta, hogy a gyermek "megbánást" tanúsított. A kisfiú elmondta azt is, hogy felnőttként Ausztriában szeretne letelepedni, szeretne dolgozni, bár azt még nem tudja, hogy mit, de mindenképpen pénzt keresni. Tóth Ferenc tájékoztatása szerint az út során a fiú által elkövetett bűncselekményekről nem volt szó. A BRFK osztályvezetője végezetül elmondta, hogy 2006-ban három, 2007-ben ugyancsak három gyermekkorú követett el rablásos bűncselekményt, míg az idén ez volt az első ilyen, gyermek által elkövetett erőszakos jellegű cselekedet. 

Csak ideiglenesen tartják egy csíkszeredai gyermekvédelmi intézetben a Budapesten bűncselekményt elkövető kisfiút, amíg fel nem mérik családja szociális helyzetét, a gyerek szocializációs fokát - mondta Bartha Éva, a Hargita megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság ügyvezető igazgatója, hozzátéve: ezek ismeretében fogalmazza meg majd az intézmény a gyerek elhelyezésére vonatkozó javaslatát. A döntés a héttagú megyei gyermekvédelmi bizottság hatásköre, amelyben a gyermekvédelem terén tevékenykedő intézmények képviseltetik magukat - fűzte hozzá. Bartha Éva elmondta, hogy a romániai viszonylatban kicsinek számító Hargita megye területén 41 lakásotthonban és több mint 230 hivatásos nevelőszülőnél helyeztek el már gyermekeket; klasszikus értelemben vett árvaház nem működik a megyében. "Igyekszünk a családoknál való elhelyezést előnyben részesíteni, ugyanis ez szolgálja legjobban a gyermek érdekeit" - mondta az igazgató, megjegyezve, hogy a lakásotthonok és a hivatásos nevelőszülő intézményét az elsők között Hargita megyében vezették be Romániában.

Tonk Gabriella, a romániai gyermekjogvédelmi hatóság helyettes államtitkára elmondta: a román rendőrség illetékes részlege már tavaly értesítette a Hargita megyei gyermekvédelmi igazgatóságot, hogy a gyermek szülők nélkül tartózkodik Magyarországon, és ott bűncselekményeket követ el. Már akkor elkezdődött a repatriálási procedúra. Az államtitkár asszony elmondta: a Hargita megyei szakhatóság ennek nyomán környezettanulmányt készített a fiú Gyergyószentmiklóson élő, sokgyermekes családjáról, majd a szülőktől megkapták a beleegyezést a gyermek hazahozatalához. A kiskorú azonosítása és a repatriálási folyamat azért húzódott ilyen sokáig, mert a fiú hamis címet és nevet adott meg a hatóságoknak. Végül ujjlenyomata, fényképek és videofelvételek segítségével derítették ki, hogy kicsoda is valójában. Egyelőre nem tudni biztosan, miként került Magyarországra a gyermek, akinek szülei egyes információk szerint sohasem hagyták el az országot.

A Krónika úgy tudja: a kiskorú szülei a gyermekjogvédelmi szakértőknek azt mondták, hogy a fiú tavaly Besztercén tűnt el, ahol látogatóban járt a család. Értesítették a gyermekvédelmi szolgálatot, de fogalmuk sem volt, hogy a fiuk Budapesten tartózkodik. Elmondásuk szerint korábban soha nem szökött el otthonról, komolyabb csínytevést nem követett el. Ezzel kapcsolatban jelent meg szerdán az a hír, miszerint értéktárgyakat és pénzt tulajdonítottak el kedden egy televíziós csatorna forgatócsoportjától a Gyergyószentmiklós melletti tekerőpataki roma közösségben. A Hargita megyei rendőrség honlapján szerdán közzétett jelentés szerint a székelyudvarhelyi televíziósok az RTL Klub számára forgattak Tekerőpatakon és Gyergyószentmiklóson. A rendőrségi jelentés szerint a tévések "olyan kiskorú ügyében forgattak, aki több társadalomellenes cselekményt - többnyire lopást - hajtott végre Budapesten". A közleményben az olvasható, hogy a kiskorú ebből a közösségből származik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Szabadon engedték a Blahán késelő gyereket

Eltávozhatott a rendőrségről az a 12 éves román gyerek, aki késsel súlyos sérülést okozott egy 15 éves fiúnak a budapesti Blaha Lujza téren - közölte Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese.

Maga a szétvarrt Slayer-gitáros üzent a magyar rajongóknak

Maga a szétvarrt Slayer-gitáros üzent a magyar rajongóknak

1800 négyzetméteres üzem ég Jászladányban

1800 négyzetméteres üzem ég Jászladányban

Álmok és rémálmok az EP-választáson – olvasóink már szavaztak

Álmok és rémálmok az EP-választáson – olvasóink már szavaztak

7,4 milliárd forintból venné meg a főváros a Rác fürdőt

7,4 milliárd forintból venné meg a főváros a Rác fürdőt

Európa legjobbjai között a budapesti állatkert

Európa legjobbjai között a budapesti állatkert

EP-választás: 24 százalék fölé kúszott a részvétel

EP-választás: 24 százalék fölé kúszott a részvétel