szerző:
MTI

Szabó János volt kisgazda agrárminiszter üdvözli a Magyar Gárdát, amelynek jelenléte szerinte visszatartó erejű a "cigánybűnözéssel" szemben. A Fidesz győri elnöksége felszólította Szabó Jánost, hogy azonnali hatállyal mondjon le a győri közgyűlés közigazgatási bizottságában betöltött külsős tagsági posztjáról.

Galéria, kattintson!
© Stiller Ákos

Erről a politikus-ügyvéd, aki 1990-ben a Független Kisgazdapárt jelöltjeként szerzett országgyűlési mandátumot és a földművelésügyi miniszteri tisztséget 1993-1994-ben töltötte be, a győri önkormányzat közigazgatási bizottságának külső tagjaként beszélt a testület múlt heti ülésén - írta a Kisalföld keddi száma az ülés jegyzőkönyvére hivatkozva.

"Kiirtani vagy eltartani"
A Roma Sajtóközpont birtokába jutott jegyzőkönyv szerint az Antall-kormány volt agrárminisztere a győri önkormányzat Közigazgatási Bizottságának ülésén a cigányságról szólva többek közt azt mondta: „Két megoldás létezik a probléma kezelésére, az egyik a kiirtás, a másik eltartás. A kiirtás már (sic!) szóba sem jöhet, így marad az eltartás.” A bizottság arról tárgyalt, hogy nem kívánatosnak tekintse-e a városban a Magyar Gárdát. Szabó János mint a „civil kurázsi” megnyilvánulását üdvözölte a gárdát, amely ellensúlyozhatja a romákat.      Szabó kifejtette:„ a cigány fajt nem lehet általánosságban elítélni, de a tendenciát meg kell állítani(…. )A cigányok elleni bűncselekmények döntő hányada vagyon elleni, tehát amit a lakosság nagy többsége felhalmoz, azt a kisebbség jogtalanul kifosztja.” A volt miniszter „különvéleménynek” nevezte a köztársasági elnök és a Legfelsőbb Bíróság elnökének álláspontját a Magyar Gárdáról. Szabó szerint „a cigányság nagy része nem szeret tanulni, dolgozni, ezért önvizsgálatra lenne szüksége”.
A Kisalföld közölte: a közgyűlés Pádár László szocialista önkormányzati képviselő, a Cigányok Érdekvédelmi Szövetségének megyei elnöke indítványára csütörtökön tárgyal arról, hogy az önkormányzat elhatárolódik-e a Magyar Gárdától. Az előterjesztéssel múlt héten foglalkozott a képviselő-testület közigazgatási bizottsága. Az ülés hivatalos, tartalmi jegyzőkönyve került a lap birtokába. Eszerint Szabó János arról beszélt, hogy a civil szerveződéseket és a civil kurázsit mindenki támogatja és ilyen "civil kurázsi" a Magyar Gárda is.

Statisztikai adatokkal próbálta szemléltetni a cigányok által elkövetett bűncselekmények arányát, és úgy fogalmazott: döntő hányaduk vagyon elleni, tehát "amit a lakosság nagy többsége felhalmoz, azt a kisebbség jogtalanul fogyasztja".

A politikus jelezte, nem érti a szervezettel kapcsolatos félelmeket, hiszen a gárda nem rendezett pogromot a cigányok ellen. Megjegyezte: a cigány fajt nem lehet általánosságban elítélni, de a tendenciát meg kell állítani. Kifejtette azt is: két megoldás létezik a probléma kezelésére, az egyik a kiirtás, a másik az eltartás. Szerinte miután az előbbi szóba sem jöhet, marad az utóbbi, az eltartás.

A lap újságírója megszólaltatta Szabó Jánost, aki kijelentette: a tartalmi jegyzőkönyv hűen adja vissza az általa a bizottsági ülésen megfogalmazottakat. A Kisalföld úgy tudja, Szabó János győri ügyvéd a városi közgyűlés közigazgatási bizottságába politikai alku nyomán került be, miután a 2006-os országgyűlési választások második fordulója előtt az utolsó pillanatban visszalépett a fideszes Szakács Imre javára. Szabó János a legutóbbi parlamenti választáson nem párttagként a Magyar Demokrata Fórum színeiben indult a győri kettes számú választókerületben - írja a lap.

A Fidesz győri elnöksége felszólítja Szabó János volt kisgazda agrárminisztert, hogy azonnali hatállyal mondjon le a győri közgyűlés közigazgatási bizottságában betöltött külsős tagsági posztjáról, mivel a 2006-os országgyűlési választáson MDF-es színekben indult képviselőjelölt mélyen felháborító és elfogadhatatlan nyilatkozatot tett a bizottság legutóbbi ülésén - áll a Fidesz közleményében. További részletek itt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A rendőrség rábólintott, Demszky tiltakozik a Gárda akciója miatt

A rendőrség tudomásul vette a Magyar Gárda bejelentését, a szervezet demonstrálhat pénteken a Józsefvárosban - mondta Tafferner Éva,a BRFK szóvivője. A kerületi képviselő-testület tiltakozik a tüntetés ellen. Demszky Gábor levélben kérte a pártok fővárosi frakcióvezetőit, hogy pénteken közösen lépjenek fel a Magyar Gárda ellen.

hvg.hu Itthon

Az RSZVSZ vizsgálja a Magyar Gárda támogatására szóló buzdítást

A Rendészeti Szervek Védelmi Szolgálata vizsgálódik azokkal a levelekkel kapcsolatban, amelyekben a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszerveze (TMRSZ) főtitkárának, Szima Juditnak az aláírásával a Magyar Gárda támogatására buzdítják a rendőröket. A hvg.hu szerdán írt az esetről, közölve azt is, hogy Szima Judit cáfolta, tőlük származna a levél.

Fekete-Győr szerint 9,7 százalékot szerzett a Momentum, de tévedett

Fekete-Győr szerint 9,7 százalékot szerzett a Momentum, de tévedett

Ez nem jött be: mégsem foghatjuk az óceánokra a globális felmelegedést

Ez nem jött be: mégsem foghatjuk az óceánokra a globális felmelegedést

EP-választás: este fél hétkor 41,74 százalékos a részvételi arány

EP-választás: este fél hétkor 41,74 százalékos a részvételi arány

Hruscsov már 1958-ban felvethette Kádárnak, hogy vonják ki a szovjet csapatokat

Hruscsov már 1958-ban felvethette Kádárnak, hogy vonják ki a szovjet csapatokat

Pálffy Ilona: Segíteni kell az Ukrajnából jövő szavazókat

Pálffy Ilona: Segíteni kell az Ukrajnából jövő szavazókat

Öt bálna halt meg az olasz partoknál, kettő gyomrában találtak műanyagot

Öt bálna halt meg az olasz partoknál, kettő gyomrában találtak műanyagot