szerző:
hvg.hu

Két gyanúsítottja van már a Nemzeti Nyomozó Iroda nagyértékű vesztegetés alapos gyanúja miatt január 23.-án indított eljárásának. Az egyiket, a Terézvárosi Vagyonkezelő zrt. immár leváltott vezérigazgatóját, Kovács Pétert tegnap vették őrizetbe, a másik személy nevét egyelőre homály fedi. A gyanús ügylet a Bajcsy-Zsilinszky út 61. szám alatti ingatlan egyik bérlőjéhez, a Műárt-Press Kft.-hez kötődik.

Kiss Lajos, a Vagyonkezelő új feje
© mszp.hu
Államtitokra való hivatkozással Berecz Károly, a Műárt-Press Kft. tulajdonosa nem mondta el,  pontosan milyen szerepet játszott cége abban, hogy Kovács Pétert, a terézvárosi vagyonkezelő vezérigazgatóját január 23.-a óta vesztegetéssel gyanúsítják. Berecz annyit közölt csak, hogy a cég évek óta vitában áll a VI. kerületi önkormányzattal.

A nyomozást valószínüleg azért kezelik titkosan, mert az eljárás operatív eszközökkel folyt (például feltételezhetően lehallgatásra is sor került),  és így derült fény arra a bűncselekményre, amellyel Kovács Pétert a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gyanúsítja.

Berecz Károly és ügyvédje, Bárándy György sajtóértekezletükön  semmi mást nem voltak hajlandók elmondani. Mindketten ragaszkodtak ahhoz, hogy csak akkor nyilatkoznak, ha a nyomozó hatóság a rájuk vonatkozó titkosítást az ügyben feloldja,  erre pedig előre láthatóan csak február végén kerül sor.

Később Berecz Károly, a vegyes iparcikkek – hordók, ládák, kukák, tűzoltó berendezések, munkavédelmi felszerelések – kiskereskedelmével foglalkozó Műárt-Press tulajdonos-ügyvezető igazgatója a hvg.hu-nak némivel több információval szolgált. Az ügy gazdasági része évekkel ezelőttre nyúlik vissza. Több, mint húsz éve, 1986-ban a Műárt, akkor még állami vállalatként, a korabeli vagyongazdálkodó, az IKV engedélyével egy 616 négyzetméteres galériát épített, 16 millió forintért a Bajcsy Zsilinszky út 61. szám alatt. 

A Műárt jogutódja a rendszerváltást követően a Műárt-Press Kft. lett, amely 1995-ben a Vegyépszer-Báv cégcsoport tulajdonába került. A Budapest belvárosában található ingatlan néhány évig jó szerzeménynek minősült, ám 2002-ben a VI. kerületi önkormányzat bejelentette, emelni kíván az évek óta változatlan bérleti díjon, havi 600 ezer forintról több mint a háromszorosára, 2 millió forintra. A tulajdonosok magasnak találták az árat, ezért elutasították azt, így az önkormányzat beperelte a kft-t.  Az eljárás elhúzódott, s az elsőfokú ítélet csak 2006 januárjában született meg. Ez elmarasztalta a Műárt-Presset, s kötelezte a 2 millió forintos bérleti díj 2002-ig történő visszamenőleges megfizetésére, amely összességében mintegy 80 millió forintot tett ki.

Berecz Károly ekkor vette meg a céget az elkeseredett tulajdonosoktól, akik nem láttak kiutat a helyzetből. „Én viszont úgy gondoltam, van még lehetőség a Műárt-Press megmentésére, amelyre egy válságprogramot dolgoztam ki. Új profilt terveztem a vállalkozásnak, egy bio-élelmiszerboltot, éttermet és borárusítást magába foglaló komplexumot". Az alapot – mondta Berecz - a jogerős ítélet által is kimondott tulajdonunk, az épületben kialakított  galéria – pince, földszint és első emelet – jelentette. Ennek értéke  az eltelt évek alatt többszörösére, körülbelül 130-140 millió forintra nőtt, s erre kívántak hitelt felvenni.

A fejlesztést – Berecz Károly közlése szerint – bankfinanszírozásból fedezték volna, és a jelzáloghitelből nem csak a Bajcsy-Zsilinszky utca 61. alatti ingatlan általuk bérelt három szintjét vették volna meg, hanem  kifizették volna az önkormányzatnak bérleti díjtartozásukat is. Ám mire a pénzintézettel szerződni tudtak, kifutottak a végleges adásvételi időből, s az önkormányzat felmondta a szerződést.

A Műárt-Press jogi képviselője, Bárándy György mindehhez hozzátette: a VI. kerület vezetőinek érdeke, hogy a cégnek adják el az ingatlant, hiszen ha más valakit választanak a január 24-én kiírt pályázaton, akkor nem jutnak hozzá a mintegy 100 millió forintot kitevő tartozáshoz, ugyanis nem tudják majd behajtani az összeget. „Amennyiben bevállalják a 100 millió forintos veszteséget, el kell tudni számolniuk a lakosság felé is.”

Ezt már a vagyonkezelő új vezetésének a felelőssége lesz. A zrt. élére ugyanis Kovács Péter helyére – a január 24.-i képviselő-testületi ülésen meghozott döntés alapján – Kiss Lajos, a vagyonkezelő igazgatóságának eddigi elnöke került. Információink szerint az új vezérigazgató 1996 és 1998 között már betöltötte ezt a posztot. A Fidesz éra alatt a XVII. kerületben tevékenykedett mint szocialista alpolgármester, majd a mostani kormányzati ciklusban pedig mint frakcióvezető. Emellett visszatért Terézvárosba is, ahol – az SZDSZ támogatottságát élvezve –  az önkormányzati vagyonkezelő cég igazgatótanácsának elnöke lett. Innen vezetett útja a zrt. vezérigazgatói székébe.

A terézvárosi önkormányzat érdemben egyelőre nem nyilatkozik. Mindenesetre feltűnő, hogy Kovács Péter  őrizetbevételének másnapján a képviselőtestület határozott arról, hogy a Bajcsy-Zsilinszky u. 61. sz. ingatlanát pályázat útján kívánja értékesíteni.   

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Botrányba fulladt a testületi ülés Terézvárosban

Botrányba fulladt a csütörtöki rendkívüli testületi ülés Terézvárosban, miután a koalíciót alkotó MSZP és SZDSZ képviselői nem vették napirendre a Nagymező utcai mélygarázs építésének ügyét. A polgármester azt közölte: az ügyészségi vizsgálat lezárását követően kerül majd döntési helyzetbe a testület. A Fidesz VI. kerületi elnöke ezt követően a kerület jegyzőjének menesztését követelte.

Sipos Anett Itthon

Nyomoznak a terézvárosi politikusok ügyében

Ahogy arról a hvg.hu már többször beszámolt, a világörökség részét képező Andrássy úton a VI. kerület talán legértékesebb ingatlanjai valódi értékükhöz képest döbbenetesen alacsony áron cserélnek gazdát. Ez másoknak is feltűnt. Terézvárosi önkormányzati képviselők ellen nyomozást rendelt el a Legfőbb Ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt. Ha a vád bebizonyosodik, kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Az önkormányzati politikusokat nem illeti meg a mentelmi jog.

Bővült a klub: politikusok, akik megbuknak, miután Orbánnal találkoznak

Bővült a klub: politikusok, akik megbuknak, miután Orbánnal találkoznak

Négy embert vittek kórházba Kőbányán szén-monoxid-szivárgás miatt

Négy embert vittek kórházba Kőbányán szén-monoxid-szivárgás miatt

Megszólalt az osztrák elnök is: csak az előrehozott választással állítható vissza a bizalom

Megszólalt az osztrák elnök is: csak az előrehozott választással állítható vissza a bizalom

Francia diákok szerint a Napszállta a legjobb film Cannes-ban

Francia diákok szerint a Napszállta a legjobb film Cannes-ban

A Dunába esett egy férfi a Szabadság hídról

A Dunába esett egy férfi a Szabadság hídról

A robotoktól rettegünk, miközben a gazdaság már ellenünk dolgozik

A robotoktól rettegünk, miközben a gazdaság már ellenünk dolgozik