szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pénzügyminiszternek június 30-ig tételesen el kell számolnia a Kormányzati Negyed projekt előkészítésére fordított pénzzel, év végéig pedig javaslatot kell tennie a terület hasznosítására - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányhatározat, amely a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

A pénzügyminiszternek a rá rótt feladatokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján kell elvégeznie.  Az MNV Zrt. ügyvezetője a korábbi projektiroda-vezető, Görözdi György - mondta el Száraz Gábor, az MNV Zrt. szóvivője az MTI kérdésére.

A hasznosításra tett javaslatnak nem csak a kormányzati negyed szűken vett területére kell kiterjednie. A határozat a Nyugati tér-Teréz körút - Podmaniczky utca - Dózsa György út-Vágány utca-Ferdinánd híd-Westend City Center-Váci út-Nyugati tér által határolt területet jelöli meg olyannak, amelynek hasznosítására év végéig javaslatot vár a pénzügyminisztertől, az MNV Zrt. útján. Az előkészítésbe be kell vonni az önkormányzatokat, továbbá a gazdasági és közlekedési miniszter közreműködésével javaslatot kell tenni a Nyugat pályaudvar rekonstrukciójára, beleértve annak költségét és finanszírozását is.

A kormány a Pénzügyminisztérium fejezetéből átcsoportosítja a kormányzati negyedre szánt költségvetési pénz egy részét "az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások" fejezetbe. A kormányzati negyed előkészítésére 8,227 milliárd forint szerepel az idei költségvetésben támogatásként, a Pénzügyminisztérium fejezetben. Ebből most személyi és dologi költségként 1,2 milliárd, a 4,65 milliárdos beruházási költségből pedig 2,57 milliárdot csoportosítanak át. A közel 3,8 milliárd viszont nem ilyen bontásban érkezik meg a vagyonnal kapcsolatos fejezetbe. Ott személyi kiadásokra 102 millió, dologi kiadásokra 1,65 milliárd, míg beruházásokra 2,03 milliárd forint fordítható.

A cégbíróság csütörtökön tette közzé a Cégközlönyben a KoNeP Kormányzati Negyed Projekt Kft. cégbejegyzését. A társaság megalapítását még múlt év december 21-én az ÁPV Zrt. kérte, amelynek helyébe januártól az MNV Zrt. lépett. A 3 millió jegyzett tőkéjű társaság tulajdonosa tehát kizárólag az új vagyonkezelő, az ügyvezetője pedig Görözdi György, aki a múlt év végi megszűnéséig a kormányzati negyed projekt irodát vezette. A felügyelő bizottság tagjai: Sugár Dezső, Nagy Orsolya és Grabecz Sándor. A társaság egyetlen tevékenysége az ingatlanberuházás és -eladás.

A kormányszóvivő január 8-án jelentette be a kormányzati negyed beruházás megállítását (gyakorlatilag felfüggesztését). A projektről az első nyilvános dokumentum a 2007. január 16-i kormányhatározat volt, amely kimondta, hogy legkésőbb 2009. május 31-ig fel kell építeni a létesítményt, a tervezésére pedig nemzetközi pályázatot kell kiírni. A május 11-i kormányhatározat kimondta, hogy a miniszterelnök az FVM épületébe költözik, az új kormányzati negyed a minisztériumoknak ad helyet. Az építés és a 25 éves üzemeltetés magánpartner bevonásával történik, a futamidő végén pedig az állam névleges vételáron vásárolhatja meg az épületet. Az előkészítésre a kormány 2,75 milliárd forintot csoportosított át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kormányzati negyed: vis maior miatt hiúsult meg a közbeszerzés

Az ajánlatkérő eredménytelennek nyilvánította a kormányzati negyed felépítésére kiírt közbeszerzési eljárást - mondta Görözdi György miniszterelnöki megbízott az, miután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. közleménye szerint az eredményről tájékoztatták az ajánlattevőt.

MTI Itthon

Kormányzati negyed nélkül is rehabilitálják a Nyugati környékét

A kormányzati negyed építésének felfüggesztése ellenére megmaradt a tágabb cél: a főváros Nyugati pályaudvar környéki rozsdaövezetének rehabilitálása, amelynek előkészítésére ez év végéig kapott megbízást miniszterelnöki megbízottként Görözdi György.

Több mint 2500 szakdolgozó mondott búcsút az állami egészségügynek

Több mint 2500 szakdolgozó mondott búcsút az állami egészségügynek

Fauci: Ezt a 9 helyet kerüljük el a koronavírus-járvány idején

Fauci: Ezt a 9 helyet kerüljük el a koronavírus-járvány idején

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát