szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Noha a TV2 még nem kapta meg az Igazság ára című műsorért a csatornát félórás képernyő-elsötétítéssel sújtó médiahatósági döntést, már eldöntötték, hogy bíróságon támadják meg azt.

"A TV2, a műsort gyártó céggel, a műsor készítésére vonatkozóan áll szerződésben, így a csatorna semmilyen szerződéses, vagy egyéb kapcsolatban nem áll és nem állt a produkció szereplőivel" - tudatták. Hozzátették: egy ombudsmani megkeresés után maguk is vizsgálódtak a témában, és arra a következtetésre jutottak, hogy "a műsorszám készítése során a szereplők alapvető emberi, alkotmányos jogai nem sérültek".
 
A kereskedelmi csatorna jelezte: a szereplők részletes tájékoztatást kaptak, majd teljes bizonyítóerejű magánokiratban adták hozzájárulásukat az adatkezeléshez és a részvételükkel készült epizódok nyilvánosságra hozatalához.
 
"A TV2 álláspontja változatlanul az, hogy az egyének alkotmányban biztosított önrendelkezési joga magában foglalja azt is, hogy magánéletükről valljanak a nyilvánosság előtt akár nyeremény reményében, akár a nélkül", különösen, ha minden lehetőségük megvan szereplésük lehetséges következményeinek megfontolására.
 
Múlt kedden döntött úgy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), hogy a TV2 e műsora megsértette a magánszféra sérthetetlenségét, az információs önrendelkezés és az emberi méltóság feltétlen tiszteletének alkotmányos követelményeit, ezáltal pedig a médiatörvényt, ezért egyhangúlag hozott határozatában 30 percre felfüggesztve a csatorna műsorszolgáltatási jogosultságát.
 
A testület szerint a "pszichológiai játéknak" nevezett sorozat azt közvetíti, hogy az emberi személyiségnek nincsen integráns, érinthetetlen tartománya, az ember "átlátszóvá alázható"; a műsorban részt vevők a magánélet legbensőbb körének feltárására pénznyeremény érdekében vállalkoznak, így a műsor azt az üzenetet hordozza, hogy a magánszféra és az emberi méltóság nem sérthetetlen, anyagi érdekből nyilvánossá tehető, konzumálható.
 
Várdy Zoltán, a TV2 tavaly nyáron hivatalba lépett vezérigazgatója két hónapja, az MTI-nek nyilatkozva azt ígérte, 2010-re piacvezetővé válik a nézettségi versenyben jelenleg ezüstérmes csatorna; "nem radikális átalakítást tervezünk, hanem a műsorok finomhangolását" - mondta, példaként épp az akkoriban indult, nem a tudást, hanem a - családon belüli titkok, kimondatlanságok okozta - drámát középpontjába állító, talkshow alapú vetélkedőjüket, Az igazság árát említette.
 
A TV2 keddi reggeli bejelentése szerint az Igazság árát - néhány más produkcióval együtt - már nem szerepeltetik őszi műsorstruktúrájukban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Reggel óta titok övezi Orbán nagyon fontos hibabejelentő telefonszámát

Reggel óta titok övezi Orbán nagyon fontos hibabejelentő telefonszámát

Az új rendelet home office-t ír elő a közigazgatásban

Az új rendelet home office-t ír elő a közigazgatásban

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik