szerző:
MTI

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) szerint nem zárható ki, hogy az országba érkező uniós támogatási források pénzmozgásait szervezett bűnözői csoportok pénzmosás-gyanús tevékenységük leplezésére akarják fordítani - derült ki az NBH elmúlt évi tevékenységéről készített évkönyvből.

„Nem zárható ki, hogy a különböző projektek megvalósítása, támogatások folyósítása kapcsán meginduló nagy volumenű pénzmozgásokat pénzügyi érdekkörök, illetve szervezett bűnözői csoportok pénzmosás-gyanús tevékenység leplezésére kívánják felhasználni” - olvasható a könyvben.

Az NBH tapasztalatai szerint a tisztázatlan eredetű pénzeket offshore cégeken keresztül mossák tisztára. „Ma már nem csupán a szervezett bűnözői csoportok esetében figyelhető meg, hanem nemzetgazdasági szinten ható jelenség, hogy egyes gazdasági társaságok tudatosan úgy alakítják üzleti tevékenységüket, hogy az áfa, illetve egyéb adók elkerülésével többletjövedelemre tehessenek szert” - derül ki a könyvből.

Egy másik elkövetői módszerként írják le, amikor a tulajdonosok úgynevezett strómanok felhasználásával fiktív céghálózatot hoznak létre, amelyen jelentős összegeket áramoltatnak át, majd a pénzt kiveszik a rendszerből és a cégeket eladják. Megfigyelték azt is, hogy a pénzmosásra törekvő cégek tulajdonosai gyakran hajléktalanok vagy magyarországi elérhetőséggel nem rendelkező, külföldi személyek. Számos esetben a magasan kvalifikált elkövetők a háttérben maradnak, és onnan „mozgatják a szálakat”; ők „általában feddhetetlen előéletűek, kitűnő és magas szintű államigazgatási, politikai, valamint gazdasági kapcsolatokkal rendelkeznek”.

Az NBH felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is nő a korrupciós cselekmények száma, amelyek elsősorban uniós és állami támogatások, valamint állami és önkormányzati beruházások megszerzésére irányulnak. Mint írták, ahogy nő a Magyarországra érkező uniós pályázatok keretében kiutalt pénz, úgy nő a támogatások elnyerésével összefüggő jogellenes törekvések száma.

A hivatal tapasztalatai szerint előfordul, hogy a pályázók már a beadáskor hamis adatokat közölnek, például olyan beruházást tüntetnek fel újként, ami már bizonyos készültségi fokot elért, így próbálják meg elkerülni, hogy az önrészt valóban nekik kelljen fizetni. Az elszámoláskor pedig annak ellenére készként jelzik a projektet, hogy az csak 30-70 százalékban készült el. Felhívják a figyelmet arra, hogy az EU szigorúan ellenőrzi az általa biztosított pénzek felhasználását, és ha utólag jönnek rá a csalásra, a pénz visszakövetelik. Ha a céget a csalók időközben felszámolták vagy fizetésképtelenné tették, a támogatási összeget Magyarország keretéből vonják le.

Az uniós és állami támogatásokkal kapcsolatos visszaélések egyébként nem jelentenek automatikusan nemzetbiztonsági kockázatot. Az NBH akkor kezeli kiemelten ezeket a területeket, ha nagy volumenű beruházásokat, komplex nemzeti fejlesztési irányokat érintenek, illetve ha az elkövetők szervezetten lépnek fel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Gulyás: Laborc jelölése sokat ártott az NBH-nak

Laborcon kívül is van olyan titkosszolgálati szakember, akit jelöltetni lehetne a Nemzetbiztonsági Hivatal élére – állítja Gulyás József, a Nemzetbiztonsági Bizottság szabad demokrata tagja. Gulyás a bizottság pénteki ülésén nem támogatta Laborc jelölését, és ezzel el is döntötte a jelölt sorsát: a testület öt szocialista igen, öt ellenzéki nem szavazat és az SZDSZ tartózkodása mellett elutasította Laborc kinevezését.

MTI Itthon

Az SZDSZ meghiúsította Laborc kinevezését az NBH élére

Nem támogatta Laborc Sándor kinevezését a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) élére pénteki zárt ülésén az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága. A testület öt szocialista igen, öt ellenzéki nem szavazat és az SZDSZ tartózkodása mellett utasította el a jelölést. Demeter Ervin, a bizottság fideszes tagja úgy értékelte a döntést, hogy a józan ész győzedelmeskedett.

MTI Itthon

Fidesz: Szilvásy jelöljön új személyt az NBH élére

A Fidesz és a KDNP azt kéri a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztertől, hogy Laborc Sándor helyett jelöljön új személyt a Nemzetbiztonsági Hivatal élére - mondta Simicskó István, a Nemzetbiztonsági Bizottság kereszténydemokrata elnöke beszélt.

Visszafizeti az MLSZ a zártkapus meccs árát a bérleteseknek

Visszafizeti az MLSZ a zártkapus meccs árát a bérleteseknek

Ősi ragasztót használhatott a neandervölgyi ember

Ősi ragasztót használhatott a neandervölgyi ember

Kvíz: Tudja, melyik autómárka melyik országból származik? Még ezeket is?

Kvíz: Tudja, melyik autómárka melyik országból származik? Még ezeket is?

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Jim Jarmush új filmjével indul a Titanic Filmfesztivál

Jim Jarmush új filmjével indul a Titanic Filmfesztivál

Liget-restart és lefújt vb - miért ilyen engedékeny Orbán?

Liget-restart és lefújt vb - miért ilyen engedékeny Orbán?