A GVH-nak adott igazat egy útépítési kartellügyben az FB

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Fővárosi Bíróság (FB) első fokú ítélete szerint a GVH jogosan állapította meg, hogy kartelleztek az útépítőcégek a 2001-ben és 2002-ben kiírt fővárosi útépítési munkák elnyerése érdekében – közölte a versenyhatóság kedden.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még 2005-ben tárta fel a versenykorlátozó megállapodást, ami miatt nyolc vállalkozásra összesen 593,9 millió forint bírságot szabott ki, a döntés ellen a cégek a bírósághoz fordultak. A Fővárosi Bíróság 2008. március 31-én hozta meg elsőfokú döntését az ügyben

A GVH közleményében emlékeztet arra, hogy 2004. március 25-én hivatalból indított versenyfelügyeleti eljárást annak megállapítására, hogy a Fővárosi Önkormányzat 2001-ben kiírt nyílt közbeszerzési eljárásai (összesen 11 projekt) során az említett vállalatok összejátszottak-e. Az eljárást később kiterjesztette a 2002-ben meghirdetett munkákra is (összesen 33 projekt).

A GVH megállapította, hogy az elmarasztalt cégek előzetesen felosztották egymás között, hogy melyik pályázó melyik tendert nyeri meg, illetve, rögzítették, hogy alvállalkozóként egymást részesítik előnyben. A feltárt tényállás szerint 2001-ben a versenysértő magatartás - kettő kivételével - valamennyi tenderre kiterjedt, míg 2002-ben a vállalkozások a meghirdetett pályázatok harmadáról egyeztettek.

A GVH 2005 szeptemberében megállapította, hogy a Betonút Rt., a Strabag Rt., az EGÚT Rt., az Alterra Kft., a Hídépítő Rt., a Mélyépítő Kft., a Mota Rt. és a Swietelsky Kft. a verseny korlátozására alkalmas magatartást tanúsítottak. A kartell tevékenysége a Fővárosi Önkormányzat által 2001. és 2002. folyamán kiírt 19 út- és műtárgy-felújításra vonatkozó közbeszerzési pályázatban volt tetten érhető - áll a közleményben.

Az ilyen típusú kartell az Európai Unió versenyjogi gyakorlata szerint is a legsúlyosabban szankcionálandó versenykorlátozások közé tartozik, mivel közvetlenül és alapvetően torzítja a források hatékony elosztását, és árfelhajtó hatású. Emiatt a GVH az Alterra Rt.-re 7,2, a Betonút Rt.-re 68, az Egút Rt.-re 74,7, a Hídépítő Rt.-re 182,5, a Mélyépítő Kft.-re 32,4, a Mota Rt.-re 29,5, a Strabag Rt.-re 182,6, a Swietelsky Kft.-re pedig 17 millió forintos bírságot szabott ki.