szerző:
MTI

Elektronikus információs pontot kellene létrehozni a rákoskeresztúri Új köztemető 298-as és 301-es parcellái mellett – áll Rainer M. János, az 1956-os Intézet főigazgatójának javaslatában, amit a Szabadságharcosokért Közalapítvány felkérésére készített.

A parcellák emléktábláinak vizsgálatára felkért történészbizottság tagja szerint az elektronikus emlékponton meg kell jeleníteni a korabeli jogszabályokat, amelyek alapján elítélték az ott nyugvókat. Ezenkívül a parcellák digitális térképén ábrázolni kellene az egyes sírokhoz rendelhető személyeket, valamint az ő életrajzukat, képüket.

A parcellák emléktábláinak leszerelése után létrehozandó információs pontban legyenek hozzáférhetők azok a listák, amelyek a különféle politikai leszámolások során különféle cselekményekért kivégzettek nevét tartalmazzák, azokét is, akik nincsenek a 298-as és a 301-es parcellában – hangoztatta Rainer M.

A történész javaslatában kijelentette: ha újabb emlékművet emel a Magyar Köztársaság, akkor azt előzze meg széleskörű szakmai és társadalmi vita. Az emlékmű kapcsán viszont véleménye szerint a megrendelőnek világosan kell megfogalmaznia, „mit tart a háborús és népellenes bűnökről, hogyan vélekedik az azokért történt felelősségrevonásokról, miként ítéli meg a Magyar Népköztársaság, a Szovjetunió és a szovjet hadsereg elleni hírszerző tevékenységet”.

Rainer M. János azt is leírta javaslatában, hogy az esetleges új emlékművet nemzetközi bírálóbizottság elé kell bocsátani. Megfogalmazása szerint a 298-as és 301-es parcellák azok a sírhelyek, ahová a magyarországi szovjet típusú rendszer a Budapesten ítélet alapján kivégzett emberek holttestét titokban, jeltelenül eltemette, és ahol 1989-ben, „a rendszerváltás lélektani fordulópontján” az 1956-os forradalomban való részvételért kivégzetteknek emlékhelyet rendeztek be.

Boross Péter volt miniszterelnök a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnökeként a Népszabadság tavaly novemberi és decemberi cikkeire reagálva kérte fel a történészbizottságot, amely 2008 elején kezdte meg munkáját. A legfőbb cél az emléktáblákra felírt személyek nevének azonosítása volt. Zinner Tibor és Szakály Sándor a 298-as parcellával, míg M. Kiss Sándor, Rainer M. János és Horváth Miklós a 301-es parcellával foglalkozott elsősorban.

A bizottság egységes véleménye szerint az emléktáblákat el kell távolítani, mert 40 százalékban emlékezésre nem méltó emberek neve szerepel rajtuk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A Fidesz és a KDNP a 301-es parcellánál rótta le kegyeletét

A Fidesz-KDNP frakciószövetség képviselői hétfőn reggel rótták le kegyeletüket a rákoskeresztúri köztemető 301-es és 298-as parcellájánál Nagy Imre miniszterelnök, a névtelen áldozatok és elesettek síremlékénél, valamint az emlékműnél.

Monitor

A 301-es

A 301-es paragrafus értelmében, aki nyilvánosan megsérti a török nemzetet, a köztársaságot és a török parlamentet, hat...

MTI Itthon

"Háborús bűnösök is vannak a 301-es és 298-as parcellában"

Minden bizonnyal vannak háborús és népellenes bűncselekmények miatt kivégzett személyek a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es és 298-as parcellájában, ahová a kommunizmus áldozatainak egy részét is temették - mondta szerdán Rainer M. János, az 1956-os Intézet Közalapítvány igazgatója.

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Itt a nagycsaládos Skoda Kodiaq: 7 üléses állami támogatásra kihegyezve

Itt a nagycsaládos Skoda Kodiaq: 7 üléses állami támogatásra kihegyezve

Horogkereszt a belgrádi magyar nagykövetség bejáratánál

Horogkereszt a belgrádi magyar nagykövetség bejáratánál

Levelet írt az "Új IRA" az észak-írországi újságírónő megöléséről

Levelet írt az "Új IRA" az észak-írországi újságírónő megöléséről

Újabb merényletekre számítanak Srí Lankán

Újabb merényletekre számítanak Srí Lankán

Ki a jobb fotós: Katalin hercegnő vagy Harry herceg?

Ki a jobb fotós: Katalin hercegnő vagy Harry herceg?