Gaskónak tetszett a hétfői sztrájk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sikeres volt a hétfői munkabeszüntetés, megbénult a forgalom, a vasúton káosz alakult ki - mondta Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Gaskó István értékel
"Kóka megígérte..."
© MTI - Soós Lajos
Hozzátette: ugyanakkor még nem hozta meg az eredményt, mert nem sikerült megállapodni a szakszervezeti követelésekről. Kérdésre válaszolva Gaskó István elmondta, hogy ezrek sztrájkoltak hétfőn, nem igaz a MÁV közlése, amely szerint a munkavállalók 98 százaléka dolgozott. Szerinte a számháború helyett a MÁV-nak a még elégséges szolgáltatásra kellene reális ajánlatot tennie.
 
Gaskó István emlékeztetett arra, hogy a VDSZSZ február elsején kezdett meghatározatlan idejű sztrájkba, a munkabeszüntetést többször megszakították. Hétfőn nulla órától négy megye kivételével 11 óráig tartott a munkabeszüntetés, majd 13 órától az egész országban felfüggesztették; négy megyében magas volt a sztrájk támogatottsága, ezért ott tovább sztrájkoltak.
 
A VDSZSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a sztrájk nem az utazóközönség, hanem a munkáltató elutasító magatartása ellen irányul.
 
Megismételte a főbb sztrájkköveteléseket. A szakszervezet továbbra is kitart a leányvállalatoknál a 10 százalék kihelyezési pótlék mellett, amit akár három évre elosztva is el tudnák fogadni. Ragaszkodnak ahhoz is, hogy a MÁV Cargo privatizációs bevételéből valamennyi vasutas 250 ezer forintot kapjon, hiszen Kóka János volt közlekedési miniszter 2005-ben megígérte.

Gaskó István visszautalt arra, hogy a munkáltató a február elsején kezdődött sztrájkhoz kapcsolódóan több jogi intézkedést kezdeményezett. A bíróság valamennyi esetben kimondta, hogy a VDSZSZ sztrájkja, illetve követelései jogosak.
 
A VDSZSZ elnöke szerint követeléseik reálisak. A MÁV kommunikációja szerint a február elsején indított gördülő sztrájkok - a hétfőit nem számítva - 1,5 milliárd forint kárt okozott a társaságoknak. A szakszervezet elnöke szerint ez az összeg elegendő lett volna a 10 százalék kiszervezési pótlékra.
 
Szerinte a kormány megtiltotta a MÁV menedzsmentjének, hogy megállapodjon.

Gaskó István a sztrájk folytatására vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: a tárgyalások folytatódnak, a döntésre felhatalmazott grémium mondja meg, hogy mikor folytassák a munkabeszüntetést.