szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vasutasok helyzete kielégítő és megfelelő, a vasutasok a közlekedési ágazat átlagánál nagyobb fizetésemelésben részesültek az elmúlt 3 évben - mondta Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója csütörtökön.

Elmondta, a MÁV-társaságoknál érvényes kollektív szerződés, illetve 2010-ig érvényes négy évre szóló megállapodás van a szakszervezetekkel a foglalkoztatásról és a bérekről. A vasúttársaságoknál lévő kollektív szerződések sokkal nagyobb biztonságot nyújtanak a vasutasoknak, mint amit a Munka Törvénykönyve minimálisan kötelezővé tesz.

A vezérigazgató szerint a vállalatok működése - annak ellenére, hogy átszervezéseken mentek át - munkahelyi biztonságot jelent valamennyi vasutasnak. Ezen túlmenően a MÁV-nál kidolgozták a munkahelyek megszűnéséhez kapcsolódó intézkedéseket.

Heinczinger István a vasúttársaságokról szólva elmondta: a vállalatoknál jelentős szemléletváltás történt. Kialakultak az önálló vállalatok, amelyek szerződéses viszony alapján szolgáltatnak egymásnak. A vasútnál megkezdődött az üzleti folyamatok teljes átértékelése, ez segíti a költségek csökkentését.

A MÁV Zrt. vezérigazgató úgy értékelte, hogy a vasúttársaságok továbbra is alulfinanszírozottak. Az érintettek keresik a megoldást ennek megszüntetésére. Ebből adódóan időnként a társaságok működése nem zavartalan. Ezt a helyzetet a személyszállításra, a pálya üzemeltetésre és karbantartásra vonatkozó tartós, hosszú távú közszolgáltatási szerződés változtathatná meg - mondta Heinczinger István.

HavariaPress Itthon

Júliusban újra sztrájkolnak a vasutasok

Júliusban folytatják a vasutasok a sztrájkot, ha addig nem születik megállapodás a MÁV vezetésével - értesült a HavariaPress. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) MÁV-Start társasági választmánya csütörtöki ülésén ellenszavazat nélkül foglalt állást a sztrájk folytatásáról.

MTI Itthon

A MÁV szerint kifulladt a vasutassztrájk

A MÁV úgy értékeli, hogy a hétfői vasutassztrájk kifulladt, mert a dolgozók többsége hétfőn részt vett a vasúti közlekedés lebonyolításában - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete szerint sikeres volt a sztrájk.

MTI Itthon

Jogellenes a vasutasok egyik sztrájkkövetelése

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság tegnap meghozott kiegészítő végzésében megállapította, hogy nem tekinthető jogszerűnek a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) további 1,1 százalékos bérfejlesztésre szóló sztrájkkövetelése.

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten

Autóbalesetben veszthette életét a mohácsi rendőrkapitány

Autóbalesetben veszthette életét a mohácsi rendőrkapitány

Meglehet Merkel utódja

Meglehet Merkel utódja