Nincs döntés az SZDSZ-frakció vezetőjéről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szavazategyenlőség miatt nem született döntés az SZDSZ-frakció vezetőjének személyéről a párt országgyűlési képviselőcsoportjának hétfői ülésén - közölte Hankó Faragó Miklós, az ülés levezető elnöke.

Mivel a két jelölt, Fodor Gábor pártelnök és Kóka János korábbi frakcióvezető ugyanannyi szavazatot kapott, a képviselőcsoport később dönt a frakcióvezető személyéről - tette hozzá Hankó Faragó Miklós. Győri Krisztina, a párt sajtófőnöke megerősítette azt a sajtóinformációt, hogy mindkét jelölt 9-9 voksot  kapott, egy képviselő pedig érvénytelen szavazatot adott le.

A frakcióvezető személyéről hétfőn feltehetően már nem döntenek, Gusztos Péter frakcióvezető-helyettesi jelöléséről pedig egyáltalán nem is szavaztak. Az új frakcióvezető megválasztásáig továbbra is Kóka János irányítja a képviselőcsoport munkáját.

Kóka Jánost tavaly decemberben, még pártelnökként választották frakcióvezetővé, a mandátuma december 5-én járt le. Az őt a párt elnökválasztásán két szavazattal legyőző Fodor Gábor egy hete jelentette be, hogy megpályázza a frakcióvezetői tisztséget. Mint fogalmazott: pártelnökként élni kíván azzal a jogával, hogy frakcióvezetői posztra jelöljék. Hozzátette, hogy a jövő évi európai parlamenti választások előtt az SZDSZ-nek teljes erővel az egységességre kell törekedni, hogy az meghozza a sikert.

Múlt hét szerdán az MTI birtokába került Pető Ivánnak az az e-mailje, amelyben a liberálisok volt elnöke arra kérte az országgyűlési képviselőcsoport és a párt ügyvivő testületének tagjait, hogy bírják rá Fodor Gábort a visszalépésre. Ezt követően több SZDSZ-es képviselő is azt szorgalmazta a nyilvánosság előtt, hogy a pártelnök és a frakcióvezető egyezzen meg egymással.