szerző:
MTI

Eltérően ítéli meg a MÁV és a szakszervezet a vasutassztrájk támogatottságát és forgalmi hatásait, a vasúttársaság szerint alacsony a munkabeszüntetés támogatottsága és a vonatok 88 százaléka közlekedik, míg a VDSZSZ szerint Kelet-Magyarországon megbénult a vasúti forgalom.

Gaskó István, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke vasárnap délelőtt jelentette be, hogy a Kelet-Magyarországra korlátozott munkabeszüntetést vasárnap 18 órától az egész országra kiterjesztik.
   
A MÁV szerint alacsony, 3,7-18 százalék közötti a VDSZSZ sztrájkjának támogatottsága, így a vonatok 88 százaléka közlekedett a munkabeszüntetés első hét órájában. Ezzel szemben Gaskó István éppen a magas támogatottsággal indokolta a sztrájk kiterjesztését, illetve azzal, hogy többen kívánnak csatlakozni a munkabeszüntetéshez. A szakszervezet reméli, hogy a hétfői tárgyalás idejére akkora nyomást gyakorolhat, amely kimozdítja a MÁV-ot eddigi "merev álláspontjából", és érdemi tárgyalásra kerül sor. 
   
A munkaadó szerint a kialakult bizonytalan helyzetért, a sztrájk miatti kiszámíthatatlan menetrendért a szakszervezetet terheli a felelősség.  Hozzáteszik: a sztrájk azért is okoz a szokásosnál nagyobb kellemetlenséget az utasoknak, mert ezüstvasárnap általában 50 százalékkal növekszik a vasúton utazók száma, egy átlagos hétvégéhez képest. 
   
A budapesti elővárosi közlekedés zavartalanul működik.  A Budapestről Miskolcra induló vonatok Füzesabony térségéig közlekednek, ahonnan a vasúttársaság buszokkal próbálja továbbszállítani utasait. 
   
A sztrájk szinte egyáltalán nem érinti a budapesti elővárosi közlekedést, a főváros közeli megállóhelyeken "apró megingásokkal" ugyan, de "zökkenőmentes" a forgalom. A VDSZSZ akciója a nemzetközi vonatforgalomban is érezhető, a Kassáról Budapestre tartó szerelvényt például vissza kellett fordítani a magyar határról Hidasnémetiből.
   
Barna István, a VDSZSZ területi vezetője szerint a vasutassztrájk miatt szinte áll a vonatforgalom Kelet-Magyarországon. A Debreceni állomásról, ahonnan, illetve ahová mintegy 55 szerelvénynek kellett volna indulnia, valamint érkeznie vasárnap délig, mindössze 6-7 vonat közlekedett. 
   
Klupta István, a VDSZSZ nyíregyházi ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy Szabolcsban a jegy- és kocsivizsgálók szinte száz százalékosan csatlakoztak a sztrájkhoz, s csaknem megbénították a megyében a vonatforgalmat. Közölte, egy-egy Bz motorkocsi tud csak elindul a nyírségi nagyváros állomásáról, ahol vasárnap délben a pályaudvar utastájékoztatóján egyetlen vonat várható indulását sem tudták előre kiírni, teljesen üres volt a képernyő.
   
Bizonytalan a helyzet Szegeden is, ahol a MÁV szerint a reggeli műszakváltás után az állomás már indít és fogad vonatot. A szakszervezet szerint azonban ez nem teljesen fedi a valóságot, mivel két vonatot fogadott ugyan a szegedi Nagyállomás, de indítani továbbra sem indítanak. 
   
A Tisza Volántól kért autóbusszal reggel óta viszik az utasokat a Szeged-Kiskundorozsmai állomásra, de a sztrájkolók ott is tartják magukat, és összesen két vonat indult el az állomásról fél órával ezelőtt - tette hozzá a helyi VDSZSZ vezető. Rásegítő járatokat indít vasárnap délután a Borsod Volán Zrt. is a vasutassztrájk miatt.
   
A szakszervezet szerint a sztrájktörők  nem riadnak vissza a vonatveszélyeztetéstől sem, kis híján kocsivizsgálat és fékpróba nélkül indult el egy vonat Borsod megyei Ózdról - mondta Cseh Béla Zoltán, a VDSZSZ területi vezető ügyvivője. 
   
A miskolci pályaudvaron délelőtt minimális volt az utazók száma, igazán türelmetlen emberek nem voltak. A munkabeszüntetés a nemzetközi szerelvényeket is érint.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Karrier

A villamosok és a trolik járnak majd a BKV-sztrájk alatt

A metró és a HÉV dolgozóin kívül nem sztrájkolnak a villamos- és trolibuszágazatok szakszervezetei sem jövő csütörtökön. A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) szombaton közölte, hogy a metró-, a HÉV-, a villamos- és a trolibusz-szakszervezetek nem vesznek részt a félnapos munkabeszüntetésben.

Ötven gyereket mentettek ki pedofilok karmai közül

Ötven gyereket mentettek ki pedofilok karmai közül

Újabb fehér oroszlán született Szegeden

Újabb fehér oroszlán született Szegeden

Királyi vizit hozza lázba egész Downton Abbey-t

Királyi vizit hozza lázba egész Downton Abbey-t

Fradista leszámolás: az Ügyészség súlyosbításért fellebbez

Fradista leszámolás: az Ügyészség súlyosbításért fellebbez

Török Gábor: A Fidesz elsöprő győzelmet fog aratni

Török Gábor: A Fidesz elsöprő győzelmet fog aratni

Hivatalos: Hamarosan vége a győri Audi TT gyártásának

Hivatalos: Hamarosan vége a győri Audi TT gyártásának